Колекцію столітніх раритетів представили у Вінниці

Колекцію столітніх раритетів представили у Вінниці

Від вишитих сорочок до намиста з коралів

Вінницький обласний краєзнавчий музей до свого 100-річчя відкрив виставку «Поділля у мистецьких традиціях», на якій представлені предмети інтер’єру традиційного подільського житла: вишиті та ткані рушники, скатертини, доріжки, залавники, верети, рядна.

Чільне місце в експозиції займають килими ХІХ – І половини ХХ століття з геометричним та рослинним орнаментом. Але на особливу увагу відвідувачів заслуговують подільські вишиванки з характерними техніками – низзю, кафасором, гладдю, качалочкою та виколюванням.

«Вишивка була головним декоративним акцентом рушників, скатертин і сорочок – основи подільського народного одягу, – розповідає завідуюча науково-дослідницьким відділом давньої історії музею Ганна Кавун. – Традиційне вбрання українців Східного Поділля характеризується різноманітним матеріалом (полотно, сукно, шкіра), розмаїттям фактури, крою, декорування, має різні техніки ткацтва і вишивки. З колекції верхнього одягу на виставці представлений весільний кожух, оздоблений тасьмою та аплікацією. Але мене особисто вражає колекція хусток кінця ХІХ століття та яскраві прикраси: бісерні зґарди, намиста з коралів та білого мінералу».

На сьогодні колекція пам’яток декоративно-ужиткового мистецтва музею нараховує понад 3,5 тисячі предметів. На виставці представлено 146 творів, які дають уяву про загальні напрями формування фонду. Поруч з раритетними роботами представленні витвори й сучасних майстрів, які відроджують народні ремесла на Поділлі. Переглянути їх усіх вінничани та гості міста мають можливість до 27 травня включно.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: