На очищення Південного Бугу планують витратити 250 мільйонів гривень

На очищення Південного Бугу планують витратити 250 мільйонів гривень

У Вінницької ОДА розказали, що цьогоріч продовжать очищати від мулу річку Південний Буг: візьмуться за ділянки в межах Вінниці, Стрижавки та Хмільника.

Чиновники очікують, що отримають фінансування на очищення річки від Державного агентства водних ресурсів.

Про це розказав перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко.

«На Вінниччині вже виконано низку заходів з очистки акваторії Південного Бугу. Але це лише 1% від того, що треба зробити. Тому цьогоріч будемо активно працювати з Державним агентством водних ресурсів України, аби на конкурсних засадах вибороти право на співфінансування наших проектів. Задля цього вже розробляємо проектно-кошторисну документацію на виконання робіт з очистки донних відкладень орієнтовною вартістю 200 мільйонів гривень», - казав Гижко.

За його словами, зараз розробляють проектно-кошторисну документацію на очистку річки в межах Стрижавки, що коштуватиме понад 80 мільйонів гривень.

Також планується розчистка мулу в межах Хмільника. Ціна такої очистки ще близько 50 мільйонів гривень. Найдорожче коштуватиме очистка Південного Бугу в межах Вінниці: розчистити 11 кілометрів русла вартує орієнтовно 120 мільйонів гривень. Минулого року силами ОДА очистили 900 метрів русла притоки Південного Бугу — річки Десна та рукав староріччя довжиною 60 метрів; та ще 300 метрів русла річки Південний Буг у санітарній зоні КП «Вінницяводоканал».

Там же річку чистив земснаряд, придбаний за кошти міського бюджету Вінниці. А тепер посадовці планують розширити «флот» земснарядів, на що хочуть витратити більше 12 мільйонів гривень.

Еколог звернула увагу, що очищення річок земснарядами — це лише «лікування симптомів». Для повноцінної чистки Південного Бугу потрібні радикальні дії. На Вінниччині в очищення Південного Бугу цьогоріч планують інвестувати близько 250 млн грн за умови співфінансування Державним агентством водних ресурсів України.

«Якщо порівнювати з людиною, що захворіла, то земснаряд наче «аспірин». Він лікує симптоми — очищає річку від намулу, але не прибирає причини замулення водойми. Але без цього не можна розпочати повноцінне «лікування». Забруднення річок є наслідком різноманітних видів діяльності людини, і роботи по очищенню потрібно виконувати в комплексі. Надалі потрібно зменшити зарегульованість течії — ліквідувати всі штучні водойми, що перестали бути ефективними для господарства. Для прикладу, робили став площею 5-6 гектарів для розведення риб, але нині — для зариблення не використовують увесь об'єм водойми. Потрібно відновити режим прибережних смуг: забудова поблизу річки продовжується, розорювання та обробка добривами полів — також. Такого не повинно бути, якщо ми хочемо зберегти головне джерело питної води у області», розповіла еколог Олена Яворська.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: