На Вінниччині відкрили меморіальну дошку полковнику УНР

На Вінниччині відкрили меморіальну дошку полковнику УНР

До Дня пам’яті Героїв Крут на фасаді Літинської школи № 2 встановили пам’ятний знак на честь земляка, сотника армії УНР, відомого художника та геральдиста Миколи Битинського.

Ініціаторами облаштування меморіальної дошки виступив Центр історії Вінниці у співпраці з Вінницьким історичним товариством. Автором її дизайну став художник Сергій Колосов.

Відкривали дошку під музичний супровід військового оркестру Центру військово-музичного мистецтва Повітряних Сил Збройних Сил України та постріли церемоніальної варти. Право презентувати пам’ятний знак отримали учень місцевої школи Павло Криворучко та представник Українського Геральдичного Товариства, директор Державного архіву у Вінницькій області Юрію Легун.

«Микола Битинський – один з найвідоміших подолян, учасників визвольних змагань 1917–1921 років в Україні, який залишив після себе надзвичайно цінний для нащадків історичний спадок. Окрім державницької та військової діяльності, він був надзвичайно талановитим геральдистом. Відомий низкою геральдичних проектів, зокрема проектами «Хреста Симона Петлюри» та «Воєнного хреста УНР». І сьогодні українські військовослужбовці використовують створені ним символи та малюнки на своїй уніформі», – відзначив Легун.

Після відкриття усі присутні поклали квіти до меморіальної дошки Миколі Битинському та учаснику війни на Сході України Пантелеймону Рожанському. Віддаючи таким чином шану борцям за незалежність та суверенітет України.

Микола Битинський народився 24 листопада (6 грудня за новим стилем) 1893 року в повітовому місті Літині Подільської губернії. Його батько Оверкій Битинський був за рангом губернським секретарем. Коли родина переїхала до Кам’янця-Подільського, Микола пішов до школу. Потім здобув дві фахові освіти (художню і педагогічну). У березні 1919 року його мобілізували до армії Української Народної Республіки, де він зробив блискавичну військову кар’єру – дослужився від поручника до сотника.
Після поразки українських військ, перебував у таборах інтернованих, жив у Празі, займався питаннями української геральдики, вексилології, уніформістики, редагував кілька часописів, писав вірші (як і більшість українців), оформлював різноманітні видання, проектував нагороди, прапори, печатки, герби, надгробки, малював ікони, випускав листівки тощо. В 1930-х роках Микола Битинський кілька років працював над таблицями українських військових одностроїв, укладав проекти великого, середнього, малого герба України. Він досі залишається один з найвідоміших дослідників української символіки.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: