Під Вінницею виявили древній обеліск на честь турецьких воїнів

Під Вінницею виявили древній обеліск на честь турецьких воїнів

Днями у соціальних мережах жваво обговорювали дивну знахідку в с. Стрижавка під Вінницею: древній обеліск у формі меча, з написом османською мовою.

Про обеліск першим написав користувач Фейсбуку Stoguno Cheval та виклав фото. Пізніше в коментарях під його дописом почали спливати подробиці, що ж саме це за монумент, ким, коли та на чию честь його було встановлено.

Виявилося, що меморіал було закладено Тадеушом Грохольським (спадкоємцем древнього та заможного польського роду) на честь загиблих турецьких воїнів наприкінці 19-го століття. Тоді у Стрижавці, на місці, де зараз розташований дитсадок, був військовий шпиталь, а також цвинтар для померлих бійців та полонених.

Сам монумент виконано з білого мармуру, на ньому видно написи попередньо османською мовою, самі написи ще не розшифрували.

Згодом кладовище було занедбаним, так само як і меморіали на честь офіцерів та солдат. Прикметно, що і знайдений меморіал на числиться в жодних охоронних списках.

Прибувши на місце знахідки можна було поспілкуватися з мешканцями будинку, біля якого він зараз розташований. Жінка, що тут мешкає, розповіла, що пам’ятник «дістали зі сміття» її родичі.

«Ми кілька років тому придбали тут цей будинок. Поруч усе було завалено камінням. Коли ми почали розбирати те каміння, побачили під ним цей обеліск. Він вже трохи був пошкоджений, була розбита плита. Але ми його підняли та встановили там, де і знайшли. Все ж таки, це пам’ять.»

За словами жінки, до меморіалу вже не раз приїздили дослідники, фотографували та обіцяли забрати в музей. Але, зі слів мешканки, далі слів справа так і не просунулася. Сподіваємося, що після чергового «відкриття» цього обеліска, місцева влада поставиться до нього з відповідною повагою.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: