Посол Польщі поклав квіти до пам’ятнику Симону Петлюрі

Посол Польщі поклав квіти до пам’ятнику Симону Петлюрі

Після завершення офіційної зустрічі керівництва області із Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Польща в Україні Яном Пєклом та Генеральним Консулом Республіки Польща у м. Вінниці Даміаном Цярціньскі відбулась церемонія покладання квітів, у якій взяли участь усі учасники зустрічі.

Кошики з квітами поклали до барельєфу Юзефу Пілсудському, що на вулиці Соборній та до пам’ятника Симона Петлюри, який нещодавно відкрили на подвір’ї історичної будівлі за адресою вул. С. Петлюри, 15. За часів УНР тут було розміщено Міністерство пошт і телеграфів, а пізніше перебувала Військово-похідна Канцелярія Головного Отамана.

У ніч на 22 квітня 1920 року у Варшаві був укладений українсько-польський договір (Варшавський договір, або Угода «Пілсудський-Петлюраа»). Польський уряд визнав Українську Народну Республіку, а Директорія відмовилася від претензій на Східну Галичину, Підляшшя, Полісся, Холмщину та Західну Волинь.

24 квітня цього ж року сторони підписали таємну конвенцію про надання Польщею військової допомоги Україні.

Наступного дня 70-тисячне польсько-українське військо форсувало Збруч і почало бойові дії проти більшовиків, а 7 травня звільнило Київ. Проте вже 10 червня союзники залишили столицю. Вони відступили аж до Замостя та Варшави і там у серпні завдали поразки Червоній армії, а 21 листопада українське військо востаннє перейшло Збруч у західному напрямку.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: