Скасовувати реформу - це злочин проти пацієнтів. Лікар з райцентру на Вінниччині звернувся до Зеленського

Скасовувати реформу - це злочин проти пацієнтів. Лікар з райцентру на Вінниччині звернувся до Зеленського
Головний лікар Іллінецької центральної районної лікарні Микола Масленчук проти згортання медреформи 

Головний лікар з Вінниччини звернувся до Зеленського із закликом не згортати медичну реформу

Головний лікар Іллінецької центральної районної лікарні, що на Вінниччині, звернувся до президента Володимира Зеленського із закликом не згортати медичну реформу в Україні.

Публічне звернення Микола Масленчук опублікував на своїй сторінці у «Фейсбук». Зокрема він зазначив, що і сам, і весь колектив Іллінецької ЦРЛ дуже скептично сприймали концепцію медичної реформи, але усі розуміли, що залишати все як є – злочин, і в першу чергу – проти пацієнтів.

«Ми хвилювались, але за результатом укладеного договору з НСЗУ в 2020 році отримаємо 21,3 мільйона гривень. Це – на понад 3 мільйони гривень більше, ніж торік за субвенцією. Можливо, в масштабах країни ці 3 мільйони гривень звучать смішно, але як мінімум це відсутність заборгованості в кінці року по зарплатах лікарям, – написав Микола Масленчук. – Але навіть це не так страшно, ми 30 років якось викручувались. Страшніше інше – якщо зараз повернути все назад, ми в першу чергу будемо в боргах перед нашими пацієнтами, які вперше отримали надію на те, що не потрібно щось додатково доплачувати чи хвилюватись, що посеред ночі в лікарні немає необхідних ліків в найекстремальніших випадках».

Наостанок він зазначив, що реформа – не для лікарів, чиновників чи науковців, а для пацієнтів.

«Зміни – це завжди болючий процес, який потребує сил та витримки. І ми готові до цього. Вперше за ці роки готові. Не забирайте у нас надію та шанс на нормальне обслуговування наших пацієнтів, ми готові працювати безперебійно та боротись за ці зміни», – наголосив головний лікар.

Нагадаємо також, що учора, 5 травня, на сайті МОЗ повідомили, що міністр охорони здоров’я України Максим Степанов налаштований виконати доручення президента України Володимира Зеленського та провести «суттєві зміни в медичній реформі України». Зокрема МОЗ збирається покрити дефіцит фінансування усіх медичних закладів, щоб не допустити закриття лікарень та звільнення медичних працівників. Крім того, передбачається збільшення зарплати медиків.

«Медреформа у тому вигляді, в якому ми її отримали, означає звільнення близько 50 тисяч медпрацівників та закриття 332 лікарень. Усе це – через дефіцит фінансування. Насправді це не передбачає нічого доброго ані для медиків, ані для пацієнтів. Ми не допустимо цієї несправедливості! Це не означає, що ми збираємося згортати реформу. Навпаки, її треба реалізовувати, але суттєво змінивши, враховуючи українські реалії та виправивши допущені при її плануванні помилки», – заявив Міністр Максим Степанов.

Він також зазначив, що для того, щоб підвищити зарплати 435 тисячам медиків, необхідно додатково виділити 11 млрд грн, і це буде зроблено з 1 липня 2020 року за рахунок державного бюджету України.

Втім анонс таких змін сприйнявся частиною суспільства саме як згортання медичної реформи. Зокрема Уляна Супрун, колишня очільниця МОЗ написала, що таке «покращенням реформи» – боягузливий крок у минуле.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: