У Вінниці півсотні претендентів виборювали місце у збірній України з американського футболу

У Вінниці півсотні претендентів виборювали місце у збірній України з американського футболу

Протягом двох днів, 14 та 15 квітня, у Вінниці декілька десятків юнаків з різних міст змагалися за можливість потрапити до збірної України з американського футболу та представити країну на міжнародних змаганнях в Австрії.

За місце у збірній боролися близько 50 хлопців 14-15 років, серед них було ще й 20 вінничан. Варто зазначити, що такі тренувальні збори відбулися вперше в Україні і саме у Вінниці.

Основною метою зборів є створення єдиної збірної команди з найкращих гравців країни для участі у дводенному міжнародному турнірі «Dacia Vikings International Youth Tournament», який проходитиме в Австрії вже на початку червня.

У міжнародних змаганнях візьмуть участь чотири клуби з декількох європейських країн: Австрії, Угорщини, Франції та України.

Як розповів тренер нападу «Вінницьких вовків» Євген Хомин, до Вінниці приїхали гравці з Києва, Рівного та Рівненської області (м. Здолбунів).

«Найбільшою були київська та вінницька команди. Киян було 24, нас – 20, а рівненських та здолбунівських – два і три. Все це відбувалося у Центральному парку, адміністрація пішла нам на зустріч і на лояльних умовах надала стадіон. У перший день було тестування. Ми проводили заміри дітей – їхні фізичні дані, як вони бігають та стрибають, у нас є свої специфічні нормативи для американського футболу».

За словами Євгена Хомина підготовка юнаків була досить непоганою, однак було помітно, що багато з них дуже хвилювались. Прикметно, що серед претендентів у збірну була й одна дівчина.

«Наприклад, наші вінницькі майже всі на рік молодші за інших. А цей вік 13-15 років – саме той час, коли найбільше ростуть, тому наші навіть фізично були меншими за київських. Мабуть, тому трохи страх з’явився, невпевненість, трохи далась взнаки відсутність теоретичної підготовки, тому що у нас, на жаль, не так багато тренувань, як у Києві, і не виходить давати так багато інформації. Загалом, у нас є дуже гарні спортсмени. Попередньо усі пройшли перші збори, і вже запрошені на наступні».

У перший день також відбулося тренування та матч, аби подивитися хто і як себе поводить саме у грі. У другий день зборів, 15 квітня, тренери вже більше звертали увагу на тренування. Фінальним етапом наприкінці другого дня зборів стала гра з американського футболу, яка тривала понад дві години.

«Хлопці, зрозуміло, з синцями, – посміхається Євген Хомин. – Сьогодні всім писав та дзвонив, то у декого забій, хтось щось потягнув, але хлопці бойові, як і має бути після гри. Але всі задоволені та щасливі, приходили їхні батьки і їм все сподобалося».

Зазначимо, що наразі ще невідомо хто саме увійде до основного складу юнацької збірної з американського футболу, а хто стане запасним гравцем. Планують ще влаштувати декілька тренувальних зборів в Україні, аби точно визначитися та знайти кращих з кращих, щоб за два місяці на змаганнях в Австрії гарно показати себе та представити країну.

На думку тренера «Вінницьких вовків», американський футбол по всій Україні не надто поширений, але все залежить від того, наскільки тренери ведуть роботу з пошуку нових гравців.

«У нас це все почалось півтора роки тому і на данний момент у нашій дитячій команді понад 60 спорстменів різного віку – від 9 до 15. У дорослій команді приблизно така ж кількість. Так, у Вінниці зараз лише 120-130 футболістів, ми активно ведемо цю роботу. В інших містах це не настільки поширено, самі гравці не завжди проводять популяризацію цього спорту. Наразі дитячий американський футбол представлений у Вінниці, Києві, трохи у Маріуполі, Білій Церкві, Рівному та Здолбунові».

Однак, Євген Хомин сподівається, що невдовзі все зміниться, адже вони працюватимуть над тим, щоб американський футбол включили до шкільної програми з фізкультури як варіативний модуль.

«Це коли вчителі фізкультури самі обирають, який спорт будуть вивчати діти протягом року. Ось можна запропонувати американський футбол. Сподіваюсь, що ми завершимо все оформлювати, проведемо через Міністерство і діти зможуть з наступного року вивчати американський футбол у школах».

Для тих, хто цікавиться американським футболом повідомимо, що вже за тиждень у Вінниці буде турнір наймолодшої групи (діти до 13 років), змагатися приїдуть десять команд. Відбудеться захід також за підтримки Вінницької міської ради.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: