У Вінницькому національному технічному університеті відбулась олімпіада Google HashСode

У Вінницькому національному технічному університеті відбулась олімпіада Google HashСode

Google HashСode — у ВНТУ за перемогу змагались студенти і профі

Понад 80 учасників зібрала олімпіада Google HashСode, яку зорганізувала у ВНТУ кафедра комп’ютерних наук.

Це не лише студенти кафедри КН і факультету інформаційних технологій і комп’ютерної інженерії, а й випускники Вінницького національного технічного університету минулих років. До речі, команда випускників, в якій змагався аспірант Михайло Гранік, неодноразовий учасник світового фіналу студентської першості з програмування АСМ-ІСРС, і перемогла.

Hash Code — це командні змагання з програмування, організовані компанією Google для студентів та професіоналів галузі у Європі, на Близькому Сході та в Африці.

Учасники самі формують команду і обирають мову програмування. Google пропонує проблему інженерної технології Google, яку мають вирішувати команди.

Саме задача і є головною «родзинкою» Нash Code.

Розповідає Євген Шемет, викладач кафедри комп’ютерних наук ВНТУ і зовсім недавній її випускник:

«Google Hashcode — олімпіада Google, але це не спортивне програмування, а інженерне. Задачі прикладного характеру. Приміром, позаторік була задача розробити систему управління масовою доставкою товарів дронами між гуртовими складами, магазинами та покупцями. Минулого року треба було правильно закешувати відео на сервера.

Цього року треба було розрахувати шлях для автомобілів, які самостійно пересуваються. Задачі абстрактні, там немає деталей. Це більше задачі на оптимізацію, в них немає правильних відповідей. Google зацікавлений у тому, щоб побачити, які підходи використовували студенти. Досить непогано цього року виступили наші команди. Нині задачі були не такі складні, як у попередні роки. Тому у топі турнірної таблиці команди розмістились дуже щільно — місця вирішувала дуже незначна різниця в балах. До речі, наше перше місце буквально на 5 відсотків відставало по балах від першого місця по світу Але це вже 200 місце в світі».

А загалом взяли участь в олімпіаді Google Hashcode … 10 тисяч команд.

Одну, запропоновану Google задачу вони в онлайн впродовж 4 годин вирішували по усьому світу.

«До речі, на цих змаганнях також була представлена і наша команда випускників, де грала і моя дружина Таня, теж випускниця кафедри КН, як і я. Третім у команді був Павло Друзяк. Він теж випускник кафедри КН і нині досить успішний програміст».

Спонсорами спільних змагань з програмування серед студентів і профі Вінниці виступили фірми MemCrab і Apex.Rest. А також спільнота IT-Баня. Вони обіцяють цікаві призи переможцям.

А організатори — завідувач кафедри КН, доктор технічних наук, професор Андрій Яровий та викладачі його кафедри Володимир Месюра, Ігор Арсенюк і Євген Шемет згодом планують зорганізувати нагородження переможців.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: