Унікальну збірку «Хата під стріхою» презентували у Вінниці

Унікальну збірку «Хата під стріхою» презентували у Вінниці

Старовинні українські хати на світлинах Володимира Козюка

19 березня у Вінниці презентували збірку «Хата під стріхою». Народний художник України Володимир Козюк протягом останніх років фотографував старовинні українські хати. За цей час таких світлин зібрав близько півтисячі.

«Відвідав майже 800 сіл, де зафіксував садиб під стріхою. Думаю, це справа глобального значення, бо саме у зникаючій нині хаті під стріхою зародилося українське село»,  - розповів Козюк

Презентацію поєднали із виставкою старовинних українських мистецтв: гончарства, плетіння, вишивки. Подію відзначили концертом музичних колективів. Відкрив концерт батько Козюка Євген Іванович, він і перший отримав збірку.

«Я також художник. У нашій родині їх аж чотири. Бо всі без виключення малюємо. Рід Козюків старовинний, у ньому поєдналися не лише козацька кров, є також і польська, і литовська. Але всі наші пращури мале відношення до мистецтва. Фотографією Володимир захопився ще у юні роки. Я тоді виграв у газеті за публікацію фотоапарат. І всі ми, ще ж є двоє синів, фотографували. Якщо говорити про «Хату під стріхою», то це дійсно робота майже половини Володимирового життя. Були і екстремальні моменти.  Якось під Вінницею ми помітили стареньку хату. Поїхали з ним її сфотографувати. Не знаю, до кого відносилася та територія, але вийшли два чоловіки з дробовиком. Хотіли на нас напасти, відібрати мого «Москвича», на якому приїхали. Вова сказав мені тоді: «Батьку, йдіть принесіть з салону ключі». Я пішов. Та як відійшов кілька кроків, обернувся. Ті чоловіки вже лежали на землі і рили її носом. А той дробовик був зігнутий об каменюку. І хіба що вже годився на металобрухт. От така інколи може бути небезпечна фотографія. Цю історію я ще ніколи не розповідав», - розповів Євген Іванович.

Привітати Володимира Козюка з презентацією прийшли також відомі вінничани.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: