Острів Кемпа у Вінниці: чагарники, сміття і закинутий пляж

Острів Кемпа у Вінниці: чагарники, сміття і закинутий пляж

Моторошний фоторепортаж

У Вінниці на річці Південний Буг розташований острів Кемпа (Фестивальний). Колись дістатися до нього можна через міст, вінничани там засмагали на пляжі або просто відпочивали. Сьогодні ж до острівка дістатись можна лише катамараном або човном.

Аби показати, як виглядає Кемпа, де митці планують провести один із заходів міжнародного фестивалю, журналісти підготували фоторепортаж з острова.

Кемпа повністю заросла кущами, травою, деревами. Тут ростуть гриби. Пройти до річки з самого острову фактично неможливо.

Моторошно виглядають закинуті пляжні парасольки, туалет, зона для спорту. Зараз на острові лише інколи з’являються «людські сліди»: хтось намагався зрубати дерево, розкидане сміття, вугілля від шашлику. Тут наче зупинився час.

Ми вже повідомляли що 15-17 червня у Вінниці нa 10 open-air локaціях містa відбудеться мaсштaбний міжнaродний фестивaль «Острів Європa», присвячений «кaмерним» літерaтурaм, мaлим мовaм тa локaльним текстaм. Фестивaль збере письменників, діячів мистецтвa тa інтелектуaлів з Укрaїни, Білорусі, Польщі, Чехії, Вірменії, Ізрaїлю, Швейцaрії, Кaнaди тa СШA. Одиз із заходів фесту відбудеться саме на остроі Кемпа.

Острів Кемпа – штучний острів на річці Південний Буг у Вінниці. Спочатку Кемпа був півостровом. Острівну лінію, що тяглася до середини річки перекопали і зробили насип. Так утворився штучний острів. Польською кемпа – це «купа», «насип».

У 1902 році Кемпа з’єднали два мости. Ці мости були створені за проектом Артинова та служили Вінниці півстоліття. Ними через Кемпу ходив трамвай. Під час другої світової війни мости були пошкоджені, і їх не стали відновлювати. Трамвайну лінію пустили іншим шляхом. До Кемпи встановили понтонну переправу.

Свого часу острів Кемпа отримав іншу назву – Фестивальний. Тут у 70-80 роки проходив фестиваль естрадної пісні «Зорі над Бугом». Після розпаду Радянського Союзу острову повернули його первинну назву. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: