Квиток через смартфон: у Вінниці впровадили нову систему оплати проїзду

Квиток через смартфон: у Вінниці впровадили нову систему оплати проїзду

У муніципальному транспорті Вінниці з`явились спеціальні наліпки з QR-кодом, які дозволяють пасажирам платити за проїзд, не використовуючи готівку.

Щоб придбати квиток, потрібен смартфон або планшет з підключенням до мережі Інтернет. На пристрої має бути встановлений і підключений додаток Privat24 від Приват Банку. У людини повинен бути банківський рахунок, на якому є кошти для сплати за проїзд.

Редакція сайту Vinbazar.com вирішила спробувати придбати квиток для проїзду в громадському транспорті, щоб перевірити чи працює нова система. 

Аби придбати білет потрібно підійти до наліпки з кодом. Відкрити на мобільному пристрої додаток Privat24. Обрати позначку «Транспорт», після чого – позначку «Оплата проїзду». Розпочинається сканування коду: потрібно тримати пристрій так, щоб код був у рамці, яка з’явиться на екрані (в іншому разі сканування не відбудеться).

Після сканування на екрані можна побачити суму за проїзд, далі необхідно натиснути «Придбати». Тоді з’являється квиток з серійним номером, видом транспорту, його номером, датою та часом видачі. Після чого треба натиснути «Закомпостувати». Банківська комісія за послугу відсутня, пасажир оплачує лише вартість проїзду. Дійсним квиток буде годину. В разі виходу з програми свій білет можна знайти в розділі «Транспорт» в підпункті «Міський транспорт». 

Чи вдалось розрахуватись за допомогою смартфону?

Серед кількох спроб більшість була вдалими, однак в одному з трамваїв оплату здійснити все таки не вдалось - програма не змогла сканувати QR-код. 

До речі, ажіотажу серед пасажирів ми не помітили, більшість розраховується за проїзд з кондуктором. А в переповненому автобусі у годину пік до наліпки з кодом взагалі важко було дістатись. 

Варто зазначити, що раніше планували ввести сервіс оплати за допомогою SMS повідомлень. Подібна система оплати (через SMS та QR-код) діятиме в так званий "перехідний період", що триватиме до впровадження у Вінниці Е-квитка.


Сьогодні тривають роботи з реалізації проекту. У вересні перші валідатори для сплати проїзду спеціальною карткою встановили в 6 одиницях громадського транспорту міста та обладнали контактну мережу. Спеціалісти чеської компанії Mikroelektronika тестують роботу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: