«Шалені зварювальники» зі Жмеринки: як два чоловіки перетворюють металобрухт на шедеври

«Шалені зварювальники» зі Жмеринки: як два чоловіки перетворюють металобрухт на шедеври
«Шалені зварювальники» зі Жмеринки. Сергій Липецький та Валерій Трунов
Фото: Назар Давиденко

Двоє зварювальників зі Жмеринки називають себе «шаленими» і роблять складні й витончені скульптури з металобрухту

Сергій Липецький та Валерій Трунов створюють різноманітні скульптури зі звичайного металобрухту. Вони встигли створити вже десятки робіт, серед яких скульптури тварин, риб, персонажів з кіно та моделі мотоциклів.

Раніше Валерій працював адміністратором у зварювальника і вирішив зайнятись чимось новим від нудьги. Він приймав замовлення, передавав їх майстрові й далі чекав нових клієнтів. За його словами, він і не уявляв, що зможе створювати щось власноруч. Після переїзду на нову квартиру та бажання облаштувати її за власним смаком, він вирішив спробувати щось створити своїми руками.

«Все почалося з бажання зробити щось ексклюзивне для своєї квартири, спочатку зробив люстру – вийшло, потім світильники – теж вийшло, і мені це сподобалося», – згадує Валерій Трунов.

Після цього він почав викладати власні роботи в Інтернет і вже невдовзі з’явились перші покупці. Та все ж, замовлень не завжди достатньо багато, тому майстрові доводиться час від часу працювати на інших роботах.

Досить довго основні роботи виконував напарник Валерія Сергій Липецький. Після кількох років практики і Валерій взявся за створення складних скульптур від початку й до кінця.  

Майстри працюють з тим, що знаходять самі. Вони не закуповують ніяких дороговартісних матеріалів, а просто йдуть на звалища і беруть те, що їм підходить. Металобрухту довкола дійсно багато.

«При такій великій кількості матеріалів і навичок, ми вже п’ять років працюємо, можу із упевненістю сказати, що ми можемо зробити абсолютно все», – зазначає Валерій.

Майстри з’ясували, що те, чим вони займаються має загальну назву – індастріал-арт. Але вони самі характеризують свою роботу інакше.

«Взагалі, наш напрям має назву техно-арт. Ну і частково займаємось ще метал-артом. Техно-арт – маються на увазі якісь технічні деталі від автівок, мотоциклів, друкарських машинок. Ми їх знаходимо і вже в процесі виготовлення ми підбираємо ті чи інші запчастини», – розповідає Валерій.

Метал-арт дещо складніший: там кожну деталь потрібно виготовляти окремо. Найбільшою популярністю серед замовників у даному напрямі користуються моделі мотоциклів. Але поки що жоден байкер не придбав собі таку модель. Поки що їх купують виключно люди, які не мають жодного стосунку до мотоциклів.

Зварювальники слідкують за роботою багатьох світових майстрів, як наприклад, Джона Лопеса із США. Він створює великі скульптури з металобрухту. Але водночас, хлопці не копіюють чужих робіт. Валерій вважає, що маленькі деталізовані модельки набагато цікавіші. Саме створюючи такі скульптури та залишаючись вірними обраному напряму, майстри сподіваються зайняти нішу в сфері металевого мистецтва.

«Ми їздимо по ярмарках, виставках і люди, які беруть там участь вже по 10-15 років кажуть, що такого ще не бачили. Тому напрям новий і, в принципі, нас вже знають», – каже Валерій.

В одній маленькій скульптурі може поєднатись дуже багато різного брухту. До прикладу, модель слона зроблена з частин ложок, виделок, деталей від друкарської машинки, голівок від болтів та навіть частин від залізних ліжок. Для виготовлення того ж самого слона, майстер спочатку вивчає анатомію тварини. Потім створює каркас і поступово приварює необхідні частини. П’ятикілограмова модель слона була виготовлена протягом одного дня.

Хлопці впевнені, що запорукою успіху в будь-якому починанні є бажання щось робити. Головне їхнє правило: «працюй з тим, що є». Важливо тільки розуміти, що робиш, мати трохи уяви і не здаватися.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: