Вінницькі радіоспортсмени стали чемпіонами світу

Вінницькі радіоспортсмени стали чемпіонами світу

Вінничанин Володимир Ляхович займається «полюванням на лисиць» лише близько двох років.

За цей час 12-річний хлопець досяг не просто чималого, а світової вершини. Загалом на другому чемпіонаті світу зі спортивної радіопеленгації серед юнаків, який пройшов на початку липня у мальовничому містечку Докси (Чехія), Володимир здобув аж чотири нагороди в різних видах програми. І взагалі жоден із вінницьких учасників світового форуму не залишився без медалі.

З класу залишився один

Володимир Ляхович розповів, що й торік, на першому юнацькому чемпіонаті світу, посідав призові місця. Але тоді виключно в командному заліку.

– Свою майстерність зміг підвищити завдяки гарним вказівкам тренера Сергія Зеленського, які зрозумів і
намагався точно виконати. Під час перемоги на класичній дистанції 144 МГц я знайшов чотири «лиси». Прагнув, в першу чергу, точно запеленгувати радіопередавачі, вірно обрати варіант проходження дистанції, а вже потім розраховував на власну швидкість, – каже Володимир Ляхович.

На початку перегонів на класичній дистанції 144 МГц вінничанина випереджав один із конкурентів. Але нашому спортсмену завдяки швидкості і правильній роботі із радіоприймачем та картою вдалось випередити всіх сильних суперників.

– У лісовому масиві містечка Докси непрохідних ділянок та ярів було небагато. Лише подекуди зустрічалися невеличкі гірки. Тому бігти було зручно, – згадує чемпіон світу.

Ляхович почав займатися радіопеленгацією, бо йому сподобалося, що в цьому виді спорту необхідно і бігати, і логічно мислити та швидко приймати рішення. До школи № 23 прийшов тренер, розповів про радіоспорт, і спробувати свої сили вирішили чимало однокласників Володимира.

– На «полювання на лисиць» одразу записалася майже половина нашого класу. Згодом лишився я один. За два роки наполегливих та виснажливих тренувань вдалось стати чемпіоном світу. Хоча у перший рік занять мої результати були не дуже високими, – наголошує Володимир Ляхович.

Чемпіон розповів, що на початку занять йому видавали радіоприймачі. Згодом у перспективного спортсмена з’явилася власна техніка.

– З гарним радіоприймачем виступати набагато краще. Бо він точніше визначає місцезнаходження «лисиць». Хороший спортсмен може успішно пробігти з будь-яким радіопеленгатором. Але, приміром, під час проходження гірської місцевості від рівня обладнання залежить чимало, – пояснює Володимир Ляхович.

Переміг майбутній тренер

Ще один наш чемпіон світу (в командному заліку) Максим Дремлюга – вже досвідчений «полювальник на лисиць», кандидат у майстри спорту України. Він посідає призові місця на європейських і світових форумах щороку. Вперше Максим Дремлюга став призером міжнародних змагань чотири роки тому у Польщі. З того часу вінничанин побував на змаганнях у багатьох країнах Європи.

– Зараз на чемпіонаті світу в Чехії все було організовано на найвищому рівні. Рівень суперників виявився високим, змагатися було з ким. Стартували близько 40 конкурентів. Золото здобула наша команда, складена із п’яти спортсменів. Всі стартували окремо, а потім результати
українців складалися, – інформує Максим Дремлюга.

До свого «золотого» фінішу вінничанину бігти довелося близько семи кілометрів. Саме приблизно таку дистанцію (буває й більше) Максим долає на тренуваннях, які проходять шість разів на тиждень. Інколи це навіть звичайні кроси, без радіопеленгації.

Максим визначився зі своєю майбутньою професію. Він вже навчається у Вінницькому гуманітарно-педагогічному коледжі на тренера. Планує продовжити опановувати цей фах у педуніверситеті. Прагне навчати молодь спортивній радіопеленгації.

Всі звитяги вінничан

Загалом на чемпіонаті світу кольори національної збірної України захищали п’ять членів федерації радіоспорту Вінницької області, всі – вихованці міської спортшколи №2.

В особистому заліку на класичній дистанції 144 МГц звання чемпіона світу здобув Володимир Ляхович (серед юнаків до 14 років – Ч14). Він же виборов особисту бронзову нагороду на класичній дистанції 3,5 МГц.

Високий результат Володимира підтримали його партнери по команді. Завдяки цьому наші хлопці у категорії Ч14 у командному заліку на класичній дистанції 144 МГц посіли перше місце, а на класичній дистанції 3,5 МГц – друге.

Максим Дремлюга і Євген Безверхній стали чемпіонами світу у категорії Ч16 в командному заліку на дистанції 3,5 МГц, а на дистанції 144 МГц вибороли срібні медалі. Аліна Солоненко і Віра Владімірова доклали максимальних зусиль для командного результату в категорії Ж14 і здобули срібло в обох класичних дистанціях.

За словами наших тренерів, для юнацької збірної України це один із найкращих виступів на європейських та світових форумах. В Чехії спортсмени національної команди вибороли 18 медалей, серед яких шість золотих, 11 срібних і бронзова. Завдяки цьому Україна посіла друге загальнокомандне місце, пропустивши вперед лише господарів чемпіонату – команду Чехії. Третє місце у збірної Росії.

– Вітаємо чемпіонів, призерів, їх тренера Сергія Зеленського та іншого наставника Едуарда Зеленюка з успішним виступом на чемпіонаті світу. Також висловлюємо вдячність за активну підтримку команди та сприяння в організації тренувального процесу начальнику облспортуправління Сергію Чернявському, голові міського спорткомітету Сергію Краєвському, директору спортшколи № 2 Максиму Фільваркову і голові обласної організації Товариства сприяння обороні України Анатолію Кацаю, – каже президент обласної федерації радіоспорту, головний тренер збірної України зі спортивної радіопеленгації Василь Колодяжний.

Вінниця прийматиме світовий форум! Наступний, третій, чемпіонат світу зі спортивної радіопеленгації серед юнаків прийматиме Україна. І відбудеться він саме у Вінниці – на початку липня 2019 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: