Королева запропонує Трампу лише чай? Британці завмерли перед візитом американського президента

західна преса
Королева запропонує Трампу лише чай? Британці завмерли перед візитом американського президента
Фото: GETTY IMAGES

Візит нинішнього господаря Білого дому до Королівства відрізнятиметься від візитів його попередників. І ось чому…

Дональд Трамп стане 12-м американським президентом, який здійснить візит до Великої Британії. Однак очікується, що цей робочий, а не державний візит відрізнятиметься від  попередніх візитів глав США до цієї країни.

У 1977 році Джиммі Картер обрав Великобританію країною, до якої здійснив свій перший закордонний візит на посаді президента США. Головною метою поїздки була участь у саміті G7 в Лондоні, однак він також вирішив відвідати Ньюкасл.

Це місто брало участь у програмі, спрямованій на зведення мостів між Сполученими Штатами та іншими державами світу. Отже, новообраний лідер вирішив здійснити свій перший акт глобальної дипломатії з трибуни Ньюкаслського громадського центру, поза межами розкішних палаців. Послухати промову Картера прийшло понад 20 тис. людей, які с радістю вітали його. Місцева Chronicle повідомила: «Вони заполонили аеропорт, вулиці, територію за межами Громадського центру, і вони простягали до нього руки. Йому подобалось це. Він широко посміхався...».

Раніше так було завжди: британський натовп вітав президентів США.

У 1961-му, коли до Великої Британії прибув Джон Кеннеді, півмільйона людей стояли вздовж маршруту просто від аеропорту, аби лише побачити його з дружиною Джекі. Така суспільна зацікавленість пояснювалася частково тим, що ця пара була втіленням «політичного шоу-бізнесу» та найближчими союзниками британців в останніх війнах.

А також вони були нечастими гостями у Великій Британії. Першим американським президентом, який відвідав цю країну, був Томас Вудро Вільсон у 1918 році - під час мирних переговорів після Першої світової війни. Наступний лідер США прибув до берегів Британії аж за 27 років, потім - після ще однієї світової війни - у 1945-му.

Королева Єлизавета і принц Філіп приймають президента США Джона Кеннеді з дружиною в Букінгемському палаці

Королева Єлизавета і принц Філіп приймають президента США Джона Кеннеді з дружиною в Букінгемському палаці

Все, що зробив Гаррі Трумен, - це відвідав короля Георга VI на морському крейсері, пришвартованому в гавані Плімут.  Дуайт Ейзенхауер не приїздив аж до 1959 року (вступив на посаду у січні 1953 року, - «Главком»). Лише три президентські візити за 40 років. Ані Ліндон Джонсон, ані Джеральд Форд ніколи не приїжджали до Туманного Альбіону.

Президенти США також підтримували теплі стосунки із королівською сім'єю. Ейзенхауер був особливим фаворитом королеви, єдиним президентом, якого вона запросила зупинитися у Балморалі (шотландський замок на березі річки Ді, в області Абердіншир, приватна резиденція англійських монархів у Шотландії, - «Главком»).

Королева Британії з президентом США ЕйзенхауеромКоролева Британії з президентом США Ейзенхауером

Як і Дональд Трамп, він мав нерухомість у Шотландії: але не поле для гольфу, а квартиру в замку Куллін на узбережжі Ейршир, яку йому надали власники, відзначаючи його роль верховного командувача союзниками під час Другої світової війни .

Рональд Рейган також товаришував із королевою, яка в 1982 році особисто запросила його залишитися у замку Віндзор (літня резиденція англійських монархів – «Главком») і поїхати до Грейт парку. У 1994 році Білл і Гілларі Клінтон були удостоєні сніданку на борту королівської яхти Britannia в Портсмуті.

Під час візиту Кеннеді його вітав величезний натовп британцівПід час візиту Кеннеді його вітав величезний натовп британців

У 2003 році Джордж Буш заночував у Букінгемському палаці - вперше після того, як це зробив Вільсон в 1918 році. Натомість, Дональд Трамп, як очікується, у Віндзорі, куди він завітає у п'ятницю, може розраховувати хіба на чашку чаю.

Президент Трамп також не буде удостоєний такого прийому, як його попередники. Його не запросять до урядового кабінету, як Білла Клінтона у 1997 році незабаром після того, як Тоні Блер був обраний прем'єр-міністром. Він не зможе покуштувати гамбургери в садочку Даунінг-стріт або звернутися до обох палат парламенту, як це зробив президент США Обама в 2011 році.


Барак Обама взяв участь у барбекю в Британії у 2011 роціБарак Обама взяв участь у барбекю в Британії у 2011 році

 

Натомість Трамп здійснить короткий візит до заміської резиденції прем'єр-міністра, Чекерс, як Річард Ніксон у 1970 році. Це буде виключно діловий візит. Можливо його запросять із повноцінним державним візитом, але в щоденнику англійської верхівки поки  немає дати, коли це може статися.

Звісно, візити президентів не завжди проходили без курйозів. У 1982 році на дипломатичному рівні вибухнув скандал, коли Білий дім відклав відповідь на запрошення королеви  залишитися у Віндзорі Рональду Рейгану, оскільки астролог його дружини був занепокоєний перспективами закордонних подорожей. У 1997 році великий кортеж Білла Клінтона був розділений на два, коли лондонський Тауерський міст був відкритий, щоб пропустити парусну баржу Темзою - відповідальні за безпеку президента були нажахані.

І в 1977 році після бенкету в Букінгемському палаці президент Картер вирішив попрощатися з королевою-матір'ю поцілунком просто у губи, чого, мабуть, з нею не траплялося після смерті короля Георга VI у 1952 році. «Я зробила різкий крок назад , - згадувала вона пізніше. - Не надто далеко».

Величезні зусилля будуть спрямовані на те, щоб візит президента Трампа відбувся без перешкод. Адже заплановано багато демонстрацій, які, щоправда, не зможуть завадити пересуванню Трампа по усьому його маршруту - служба безпеки спланувала все так, щоб більшість із переміщень відбувались повітрям.

12_21Дональд Трамп, як очікується,  завітає у Віндзор у п'ятницю.

Приховати розбіжності у політичних позиціях між урядами США та Британії стає дедалі важче.

Після того, як Дональд Трамп обійняв посаду, Тереза Мей публічно не погодилася з ним щодо його рішення встановити торговельні бар’єри, відмовитися від ядерної угоди з Іраном, перемістити посольство США в Єрусалим, заборонити в'їзд для мусульман на територію країни.

Британські міністри і чиновники будуть робити все можливе, щоб добре зустріти Трампа, але навіть серед них точаться дискусії про необхідність поважати посаду президента, а не особу людини, яка нині її обіймає. Тож поїздка президента США на цьому тижні стане своєрідним тестом для відносин між цими двома країнами.

Читайте також матеріал «Главкома»: З чим НАТО відрядить Трампа до Путіна

Джерело: ВВС

Переклала Наталія Сокирчук

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: