Побачення у Гельсінкі. Як Путін і Трамп «добре поговорили»

ТЕМА ТИЖНЯ
Побачення у Гельсінкі. Як Путін і Трамп «добре поговорили»
Зустріч Путіна з Трампом в Гельсінкі
Фото: ТАСС

Радісне рукостискання Дональда Трампа з Володимиром Путіним вже назвали образою американської демократії

Сьогодні президент Сполучених Штатів Дональд Трамп провів зустріч із президентом Росії Володимиром Путіним. Саміт двох лідерів відбувся на нейтральній території – у столиці Фінляндії Гельсінкі у президентському палаці.

Це була перша зустріч лідерів двох країн в такому форматі, адже за півтора року з моменту вступу Трампа на посаду президента США він з Путіним провів лише кілька телефонних розмов (останню - 20 березня 2018 року), а також зустрічався з президентом Росії у Гамбурзі в рамках зустрічі Великої двадцятки у липні 2017 року, а також у В’єтнамі на саміті AТЕС в листопаді 2017-го.

Чого очікували від саміту

Ще 29 червня Трамп висловив сподівання, що зустріч із президентом РФ Володимиром Путіним буде «чудовою», бо «світ має почати жити дружно».

Але не усі у Сполучених Штатах поставились до майбутньої зустрічі так позитивно, як і президент. Наприклад, голова комітету Сенату США з питань збройних сил сенатор Джон Маккейн нагадав Трампу перед його зустріччю з президентом Росії, що Путін не просто конкурент, а ворог Сполучених Штатів, і наголосив, що Трамп повинен змусити Путіна на зустрічі в Гельсінкі відповідати за його діяльність, а саме за вторгнення в Україну, за допомогу режиму Асада, а також за атаку на вибори в Америці та підрив демократичних інституцій в усьому світі.

Демократ Марк Уорнер у сенатському Комітеті з розвідки зробив припущення, що Путін, як «досвідчений агент КДБ», може використати президента США у своїх інтересах, адже «може приїхати з картами Сирії або України», в той час як Трамп «не дуже готувався до цих зустрічей».

Посол США в Росії Джон Хантсман натомість висловив сподівання, що зустріч допоможе покращити відносини між двома країнами, які зараз «гнітючі».

До того ж якраз напередодні саміту, 13 липня, Міністерство юстиції США висунуло прямі обвинувачення проти 12 російських розвідників щодо втручання у президентські вибори 2016 року. Після цього демократи у Конгресі США закликали Трампа скасувати саміт. «Радісне рукостискання з Володимиром Путіним одразу після цих обвинувачень буде образою для нашої демократії», - не стримувався лідер демократів у Сенаті Чак Шумер.

Трампа усе це не зупинило. Навіть більше: перед самою зустріччю, 15 липня, він написав у Twitter, що у погіршенні відносин з Росією винні Сполучені Штати Америки, а точніше, погіршення відбулось «завдяки багатолітній тупості та дурості США, а тепер ще й це полювання на відьом».

Попри таку показну сміливість, Трамп їхав на зустріч не у найкращому гуморі, адже зараз на президента у США здійснюється великий тиск. Зокрема він поскаржився на американські ЗМІ, що «навіть якщо на саміті в Гельсінкі президенту США Дональда Трампа «здадуть велике місто Москву як плату за всі гріхи і зло, вчинені Росією за роки», то він все одно стане об'єктом критики».

Від самої зустрічі у Трампа не було завищених очікувань. «Я їду туди з невеликими очікуваннями», – визнав господар Білого дому в ефірі телеканалу CBS, додавши, що «нічого поганого» від зустрічі не буде, а, можливо, «буде трохи хорошого».

Натомість у Москві на публіку виявляли до зустрічі більші надії. Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков розповідав напередодні саміту, що йде «серйозна підготовка», адже буде «дуже серйозна розмова щодо дуже непростих питань».  «Ця зустріч у верхах дозволить нам зробити хоча б маленький крок в сторону від того кризового стану, в якому перебувають наші двосторонні відносини», - зазначав Пєсков.

Меланія Трамп, Дональд Трамп і Володимир Путін (фото: EPA)Меланія Трамп, Дональд Трамп і Володимир Путін (фото: EPA)

У Гельсінкі

Дональд Трамп прилетів у Гельсінкі ще 15 липня близько 21:00. Разом з американським лідером до Фінляндії прибула перша леді Меланія Трамп. Літак американського лідера прибув на фінську землю з Шотландії, де Трамп провів два дні у своєму гольф-клубі Trump Turnberry. У аеропорту фінської столиці на першу пару США чекали посол США у Фінляндії Роберт Франк Пенс і його дружина пані Сьюзі Пенс.

Наступний день подружжя Трампів розпочався зі сніданку, на який їх запросив у свою резиденцію президент Фінляндії  Саулі Нійністе з дружиною Йєнні Хаукіо. Перед початком трапези, Трамп заявив журналістам, що Фінляндія надала йому «фантастичний» прийом. Сам сніданок тривав близько години.

Путін традиційно запізнився: його літак прибув у Гельсінкі 16 липня близько 13:00 - на 50 хв пізніше, ніж планувалось. Схоже, він вирішив не зраджувати собі, адже президент країни-агресора часто на офіційних зустрічах примушує інших чекати на себе. Його рекорд – 4 години 15 хв: саме на стільки запізнився Путін на зустріч із Меркель у 2014 році.

В аеропорту Гельсінкі-Вантаа російського лідера зустрів глава адміністрації президента Фінляндії Юкка Сіукосаарі.

Робочий обід Трампа і Путіна у президентському палаці в Гельсінкі анонсувався на 13:15, натомість  зустріч двох президентів розпочалась на годину пізніше – о 14:10.

Путін прибув до палацу на зустріч.

Прибуття Трампа на зустріч з Путіним

Президенти обмінялися короткими привітаннями.

Путін заявив, що настав час поговорити з Трампом про двосторонні відносини, і додав, що їм варто обговорити «больові точки». Трамп у свою чергу привітав Росію з проведеним Чемпіонатом світу з футболу.

Репортер SkyNews помітив, що перед початком вступного слова Трамп підморгнув Путіну.

Американський лідер уточнив, що основні теми, які будуть обговорювати на зустрічі, це торгівля, військові питання, питання, пов’язані з Китаєм, і ядерною зброєю. Він наголосив, що попри те, що стосунки між Москвою та Вашингтоном були досить напруженими протягом двох останніх років, зараз є можливість це виправити.

Під час першої публічної появи разом у Гельсінкі, Трамп і Путін не згадали українську тему, хоча це питання було зазначене у кремлівському прес-релізі.

Крім того, не анонсували і тему обговорення втручання Росії у вибори в США.

А за інформацією телеканала Sky News, Трамп ще й погодився на прохання прем’єр-міністра Великобританії Терези Мей в ході зустрічі з Путіним обговорити інцидент з отруєнням в британському Солсбері Сергія Скрипаля та його доньки Юлії.

Під час зустрічі президенти майже не дивились один одному в очі, а також відчувалось, що Трамп почував себе дещо напружено. На його фоні Путін виглядав розкуто.

Воно і не дивно, російський президент прибув на зустріч після Чемпіонату світу з футболу, а сама зустріч із Трампом для нього це ще одна можливість продемонструвати, що ізоляція Росії є надуманою. Все це було вкрай важливо для Росії на тлі глибоких розбіжностей між Сполученими Штатами та європейськими країнами, продемонстрованими як під час зустрічі Великої сімки, так і на саміті країн НАТО.

Після вступного слова Трамп з Путіним усамітнились у готичній залі палацу для перемовин сам на сам.

Паралельно із зустріччю президентів, переговори провели держсекретар США Майкл Помпео і глава МЗС РФ Сергій Лавров. Це була  їхня  перша зустріч з дня призначення Помпео на посаду.

Розмова президентів тет-а-тет була розрахована на півтори години, але тривала більше двох. Згодом Трамп прокоментував, що зустріч стала «дуже хорошим початком».

Потім відбулась розширена двостороння зустріч в форматі робочого сніданку в Дзеркальній залі, у якій взяли участь представники делегацій двох країн. У складі делегації США були посол США в Росії Джон Хантсман, Державний секретар США Майк Помпео, глава апарату Білого дому Джон Келлі; радник з питань національної безпеки Джон Болтон, експерт з питань Росії і радник Трампа Фіона Хілл, а також перекладач Марина Гросс.

З російської сторони в переговорах взяли участь Сергій Лавров, прес-секретар президента Дмитро Пєсков та помічник президента РФ Юрій Ушаков.

1_772Підсумкова прес-конференція Трампа і Путіна, 16 липня 2018 року (фото: AFP)

Підсумки. Версії Трампа та Путіна

На прес-конференції за підсумками зустрічі Трамп і Путін зійшлись на тому, що вона дала лише можливість покращити стосунки між Сполученими Штатами на Росією. «У цілому ми задоволені нашою першою повномасштабною зустріччю... Ми добре поговорили з президентом Трампом», - переконував Путін. Крім відносин між США та РФ, на зустрічі підняли також багато питань, як, наприклад, війну в Україні, будівництво Північного потоку-2, війну в Сирії та втручання Росії у вибори в США у 2016 році.

Мінські угоди.  Путін назвав війну на Донбасі «українською кризою». Що ж до виконання мінських домовленостей, заявив, що «Сполучені Штати могли б рішучіше наполягати на цьому і налаштовувати українське керівництво на цю роботу». Обіцянок від президента Росії припинити військові дії на Донбасі не прозвучало. Трамп у своєму виступі не згадав про Україну.

Крим. Позиції США та Росії у цьому питанні розійшлись, визнав Путін. За словами російського президента, Трамп стоїть на тому, що анексія півострова була незаконною, але за словами Путіна для Росії це «питання закрите». «Ми вважаємо, що ми провели референдум у повній відповідності до міжнародного права… Для нас, для РФ, це питання закрите. Все», - підкреслив Путін, таки визнавши, що лиха на півострові наробили «вони». Трамп свою позицію стосовно Криму не озвучив.

Північний потік-2. У США виступають проти будівництва трубопроводу «Північний потік – 2». Але Путін запевнив Трампа, що збереже транзит газу через Україну після реалізації «Північного потоку-2» і продовжить контракт після 2019 року, але «в разі врегулювання спору між суб`єктами господарювання в Стокгольмському арбітражному суді».

Сирія. Путін заявив, що США і РФ повинні працювати над поверненням біженців з Йорданії, Туреччини та Лівану до своїх домівок.

Він додав, що домовився із Трампом домогтися розведення сирійських та ізраїльських військ на Голанських висотах. Це дозволить відновити режим припинення вогню між Сирією та Ізраїлем.

Трамп зазначив, що Росія і США можуть відкрити канал зв'язку для спецслужб щоб протидіяти релігійному радикалізму.

Втручання Росії у вибори в США. Путін заперечив втручання Росії у вибори у США 2016 року. «Мені довелося повторити те, що говорив вже неодноразово, в тому числі і під час особистої зустрічі з президентом, що російська держава ніколи не втручалася і не збирається втручатися в американські внутрішні справи, в тому числі виборчі процеси», - заявив він, додавши, що матеріали розслідування, якщо вони будуть представлені, російська сторона готова «разом розглядати». Російський президент визнав, що хотів перемоги Трампа, так як той проголошував курс на нормалізацію відносин з Росією, і додав, що працівники спецслужб США допомагали штабу Клінтон у фінансуванні.

Трамп запевнив журналістів, що його команда справедливо виграла виборчу кампанію, так як провела її «блискуче», і що «не було змови», а президента Путіна він нібито не знав. Але при цьому зауважив, що тема цього втручання ще буде порушуватися й далі.

Путін запропонував Трампу, щоб спецпрокурор Роберт Мюллер, який веде розслідування справи про втручання російської влади у президентські вибори, запросив у російської сторони можливість допиту громадян РФ в рамках договору 1999 року про взаємодопомогу у кримінальних справах.

При цьому президент РФ попросив у США надати допомогу в розслідуванні справи засновника британського фонду Hermitage Capital Вільяма Браудера. «Ми готові дозволити американцям допитати співробітників наших спецслужб, яких підозрюють у втручанні в вибори. Але і ми тоді хочемо допитати тих, кого нам треба - і побільше дізнатися, наприклад, про компанію Hermitage Capital і Вільяма Браудера. Про 12 співробітників ГРУ, яким пред'явили звинувачення американці, я поки нічого не знаю. А вирішить все суд», - підсумував Путін.

Ядерне роззброєння. Російський лідер відзначив роль Трампа у нормалізації ситуації з ядерною програмою КНДР. Путін додав, що Росія та США не дійшли згоди стосовно ядерної програми Ірану. Трамп переконаний, що Путін хоче покласти край ядерній програмі КНДР.

Путін стверджує, що РФ буде працювати з США над денуклеаризацією КНДР.

Яна Степанковська, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: