Польща: Тисячі людей прийшли на похорон мера Гданська

Польща: Тисячі людей прийшли на похорон мера Гданська

Десятки тисяч людей зібралися перед екранами, встановленими у місті

Фото: rp.pl / Bogusław Chrabota

У самому храмі на заупокійній месі присутні 3,5 тис. людей

Тисячі людей прийшли попрощатися із мером польського Гданська Павелом Адамовичем. Про це пише Радіо Свобода.

На похорон до Маріацької базиліки в Гданську прибули друг Адамовича, президент Європейської ради Дональд Туск, президент Польщі Анджей Дуда, прем’єр-міністр Матеуш Моравецький, колишній президент країни Лех Валенса.

Серед іноземних політиків на похорон до Гданська приїхав екс-президент Німеччини Йоахім Гаук та мери європейських міст.

За даними Польського радіо, у самому храмі на заупокійній месі присутні 3,5 тис. людей. Десятки тисяч зібралися перед телеекранами, встановленими у декількох пунктах Гданська, зокрема перед ратушою біля фонтана Нептуна. Багато людей принесли з собою національні прапори, прапори міста Гданська та кашубські – чорно-жовті.

Похорон Адамовича організований містом Гданськ та родиною померлого. Однак похоронна церемонія відбувається із державними елементами. У поминальних заходах беруть участь, серед інших, президент Анджей Дуда, прем’єр Матеуш Моравєцький та голова Європейської ради Дональд Туск. У костелі присутні також екс-президенти Польщі: Лєх Валенса, Алєксандр Кваснєвський та Броніслав Коморовський, а також екс-прем’єри: Влодзімєж Цімошевич, Вальдемар Павляк та Казімєж Марцінкевич, а також Марек Белька та Єжи Бузек.

Після початку похоронної меси президента Ґданська митрополит Ґданський Славой Лєшек Ґлудзь переказав родині Павела Адамовича співчуття від папи римського Франциска. Святіший отець передав розарії батькам президента, дружині Маґдалені, донькам Антоніні та Тересі, а також братові Пьотру.

Похороні урочистості почалися у четвер, коли труну із тілом вбитого самоврядця поставили у Європейському центрі Солідарності. Учора під час похоронної процесії її пронесли вулицями Гданська до базиліки св. Діви Марії. Там відправили жалобну святу месу у пам’ять про вбитого президента. Після богослужіння у храмі люди продовжували чувати та молитися перед труною Павела Адамовича. Жителі Гданська прощалися із президентом до півночі, потім тіло самоврядця кремували.

Мер Гданська Павло Адамович помер в лікарні в понеділок після отриманих в неділю ввечері ножових поранень, які йому завдав на концерті 27-річний житель Гданська.

Зловмисник кілька тижнів тому звільнився з в'язниці, де він провів п'ять років за пограбування банків. Відомо, що у в'язниці у нього було діагностовано важке психічне захворювання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: