Розслідування BBC: хімічна зброя допомогла Асаду у війні в Сирії

Розслідування BBC: хімічна зброя допомогла Асаду у війні в Сирії
Сирія

Журналісти стверджують, що війська Асада здійснили мінімум 106 хімічних атак у Сирії

Спільне розслідування журналістів BBC Panorama і BBC Arabic виявило, що хімічні атаки в Сирії, які заперечував режим Асада і його союзник Росія, допомогли сирійському диктатору наблизитися до перемоги в громадянській війні.

Про це йдеться в матеріалах, оприлюднених на офіційному сайті BBC.

«Після семи руйнівних років громадянської війни в Сирії, внаслідок якої загинуло понад 350 тис. людей, президент Башар аль-Асад наблизився до перемоги над силами, які намагалися його скинути», - йдеться в матеріалі.

Спільне розслідування, проведене BBC Panorama і BBC Arabic, вперше показало, «наскільки важливою була хімічна зброя у його переможній стратегії».

Загалом, журналісти стверджують про 106 хімічних атак у Сирії в період з березня 2014 по квітень 2018 року. Вони буди завдані після того, як президент Асад підписав Міжнародну конвенцію про заборону хімічної зброї та погодився знищити весь хімічний арсенал країни.

«США погрожували військовими діями у відповідь, але заспокоїлись, коли головний союзник Асада, Росія, переконала його погодитися на ліквідацію хімічного арсеналу Сирії», - йдеться в матеріалі.

Попри те, що ОЗХЗ та ООН домоглися знищення 1300 тонн хімічної зброї, газові атаки продовжувалися. При цьому документувалося застосування бойового хлорину й навіть нервово-паралітичного газу Зарин, у тому числі із використанням авіації. Втім Асад категорично заперечував це.

«Багато задокументованих атак відбулися кучно в невеликій кількості районів і навколо них, приблизно в один час. Це збігалося з урядовими атаками – в містах Хама та Ідліб у 2014 році, в Ідлібі в 2015 році, в місті Алеппо наприкінці 2016 року, а також у Східній Гуті на початку 2018 року», - звертають увагу журналісти.

У цьому зв'язку посол Великої Британії в ООН Карен Пірс пообіцяла, що Асад не уникне відповідальності, й зібрані журналістами докази будуть використані в майбутньому.

Водночас, Росія, яка стоїть на боці Асада, заявляє, що в хімічних атаках зацікавлені антиасадівські сили, щоб «викликати вигідну їм міжнародну реакцію», наголошується в розслідуванні. Й хоча журналісти самі зазначають, що не були присутніми особисто на місці хімічних атак, зібрані документи в кожному випадку підтверджуються незалежними джерелами.

Нагадаємо, 15 жовтня Євросоюз схвалив новий режим санкцій за використання хімічної зброї.

Очікується, що санкції можуть бути запроваджені не лише стосовно Сирії, але також щодо Росії через замах на колишнього розвідника Сергія Скрипаля у британському місті Солсбері

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: