Вандали понівечили могилу українського священика в Польщі (фото)

Вандали понівечили могилу українського священика в Польщі (фото)

Невідомі звалили надгробки на могилах Івана Гнатищака та його сім’ї

На кладовищі у селі Фредрополь (Підкарпатське воєводство, Польща) знищено два пам’ятники над гробом українського священика та його родини. Ймовірно, знищення відбулося до Дня всіх Святих, коли жителі Польщі відвідують могили своїх близьких, пише видання «Наше слово».

«Коли 1 листопада на кладовище у Фредрополі приїхали українці з Перемишля, щоб запалити лампадки на могилах, побачили, що деякі пам’ятники знищені», – говорить Марія Туцька, голова Перемиського відділу Об’єднання українців у Польщі (ОУП).

Невідомі знищили могилу о. Івана Гнатищака. Священик до ІІ Світової війни був парохом греко-католицької парафії у селі Корманичі (3 км на південний схід від Фредрополя). Зловмисники перевернули елементи пам’ятника з прізвищем священика та членів сім’ї.

Об’єднання українців у Польщі хоче подати заяву до прокуратури у цій справі.

Нагадаємо, що від 2014 року на території південно-східної Польщі відбулися акти вандалізму та руйнувань кільканадцяти українських пам’ятників, зокрема у Вербиці, на горі Монастир біля Верхрати, у Верхраті, Радружі, Пикуличах, Молодичі, Грушовичах.

Село Фредрополь знаходиться у Перемиському повіті. У 1921 р. (тоді було містечком) нараховувало 52 хати та 302 мешканці, з них 269 українців та 23 поляків. У 1947 році під час акції «Вісла» на західні землі Польщі виселено 395 мешканців села. Сьогодні матеріальними слідами, які підтверджують українське минуле села, є могили на цвинтарі з українськими прізвищами та дерев’яна греко-католицька церква, побудована в 1860 р. (сьогодні римо-католицька).

Нагадаємо, посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло вважає, що у відносинах Польщі з Україною майбутнє вагоміше за історію, хоча остання все одно важлива.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: