Володимир Філенко: Кличко здатний на самостійну гру

Володимир Філенко: Кличко здатний на самостійну гру

Соратник Луценка про єдиного опозиційного кандидата на президентські вибори і Майдан 2015 року

Нещодавно у Юрія Луценка в Менській колонії були дивні гості – одразу троє колишніх соратників: Роман Безсмертний, Володимир Філенко й Тарас Стецьків. Зустріч тривала досить довго – майже чотири години. «Польові командири» Майдану говорили про народне повстання від опозиції, ситуацію в парламенті й єдиного кандидата від опозиції на президентських виборах. І якщо Юлія Тимошенко однозначно вказувала на Арсенія Яценюка, то Луценко з «майданівцями» явно схиляються до іншої кандидатури. Не дивно, адже саме Арсеній Яценюк зі скандалом фактично викинув «стріляних кадрів» Філенка зі Стецьківим з парламентського опозиційного табору: одного, попри всі заслуги, не взяв до списку, а іншому не дав балотуватись від Об’єднаної опозиції в окрузі у Львові.

Про парламентську опозиційну трійцю, Юрія Луценка й планами щодо нового Майдану в 2015 році «Главком» спілкувався з колишнім нардепом з 20-річним стажем, одним з аксакалів націонал-демократичного руху України Володимиром Філенком.

-- Луценко попросив, щоб до нього приїхали три «польових командира»

Володимире Пилиповичу, ми знаємо, що ви з Тарасом Стецьківим і Романом Безсмертним в понеділок зустрічалися з Юрієм Луценком у в’язниці. Як вдалося організувати таку «масову» зустріч?

Ми з Юрієм Луценком постійно тримаємо контакт. Останнім часом бачилися на судах. Декілька разів, ще будучи депутатом, ми їздили в колонію, але побачитись не могли. Це було порушенням закону про статус депутата.

Юрій Луценко в межах можливостей зв’язувався з нами по телефону. Ця зустріч була його ініціативою. Він пожертвував часом на довгострокове побачення, яке в нього є раз на місяць. Луценко попросив, щоб до нього – «польового командира» Майдану приїхали ще три «польових командира» - Безсмертний, Філенко та Стецьків.

Це був головний принцип підбору?

Фактично, це була зустріч чотирьох «польових командирів» Майдану. Крім того, ми однодумці й друзі по життю. Була важлива обставина – оголошення опозицією народного повстання. Нам було про що поговорити. Адже нам здається, що це було оголошено не зовсім правильно.

Ми прибули до колонії й мали більше трьох годин побачення з Луценком. Максимальна кількість людей, яка могла до нього зайти – якраз три особи. Зустріч відбувалася через скло. Було два телефони у нас і один у нього. Але спілкуватися через них було незручно, тому мусили через скло гучно говорити.

Про що говорили аж три години. Про акції опозиції?

Не тільки. Говорили про загальну ситуацію в державі, перспективи його звільнення, аналізували діяльність парламентської опозиції, опозиційні непарламентські сили. Парламентських опозиціонерів ми називаємо реєстровим козацтвом, а позапарламентських – поза реєстром. Також говорили про політичні плани і його можливу участь в політичній діяльності.

Як він себе почуває?

Тюремники порушують права Луценка. Після операції у нього мала бути двохтижнева реабілітація. Після того повторні обстеження і призначення повторного лікування. Ця частина курсу лікування була порушена й його одразу відвезли в колонію. Його прохання направити на обстеження не враховані. Луценко оптиміст, він дуже на здоров’я не скаржився, але ж ми розуміємо, що після можливого виходу йому треба буде серйозно лікуватись.

Ви розумієте, як він планує вийти на свободу?

Луценко вважає, що по амністії або за рішенням суду його не випустять. Якщо навіть це відбудеться, то буде помилування, щоб в такий спосіб принизити його ще раз. Проте він розуміє, що цього може і не статися.

-- Луценка або помилують, або він досидить весь термін

Все ж таки, який в Луценка «План А» щодо виходу з колонії?

Або помилують, або досидить весь термін.

На Європейський суд вже не сподівається?

Це третій можливий варіант. Але я не можу вам точно пояснити ту сферу. Там ще є ситуація з касацією на його справу, яка призначена на 2 квітня. Й те, що вона відбудеться, також не доконаний факт. Ми говорили з керівництвом колонії й у них немає рішення судів чи пенітенціарної служби щодо етапування Луценка на суд 2 квітня. Питання відкрите, не факт, що його повезуть.

Як чотири «польові командири» Майдану оцінили акцію опозиції «Повстань, Україно!»?

Нинішню корумповану і антинародну владу треба чим швидше відсунути. Те, що парламентська опозиція навіть із запізненням почала шукати підтримку поза парламентом – це правильно. Ми багато разів були в опозиції в парламенті, з особистого досвіду знаю, що опозиція сильна тоді, коли опирається на людей й позапарламентську підтримку.

Де-факто, але не де-юре, парламентська опозиція почала діяти спільно. Ми давно їм рекомендували зробити щось на кшталт «Народної ради» в першому скликанні. По факту – це відбулося, цілий місяць лідери трьох опозиційних фракцій спільно виходили на прес-поінт. Люди на це реагували нормально, вже звикли до такої картинки. Народ навіть запанікував, коли в акціях протесту не побачили Кличка. Люди звикли до цієї трійці – Яценюк, Кличко і Тягнибок.

Ви вважаєте, що вони дійсно діяли спільно, а не Кличко вів свою гру, а інші - свою?

Це інше питання. Головне, що була картинка і всі бачили їх трьох. Можна констатувати, що три опозиційні фракції почали узгоджувати свої дії. Рішення про вихід до людей і пошук підтримки – правильний. А от щодо форми, на думку «польових командирів», допущена низка недоліків. Їх треба виправляти, можливо, нас таки почують. Хоча зараз, на жаль, ми спілкуємося через Інтернет. Нас зі Стецьківим Арсеній Петрович запросив до співпраці через ЗМІ.

Як ви сприйняли його пасаж – «якщо хочуть, хай приєднуються і працюють»?

Це перший раз мене так запрошують через ЗМІ. Хоча були випадки, коли президент спілкувався з прем’єром через телевізор.

Ви образились на Яценюка за це?

На ображених воду возять. Ми розцінили такий вчинок Яценюка, як несерйозний.

Це знущання і насмішка?

Несерйозно. Коли люди говорять серйозно, то є телефони. Врешті, я член ПРП, яка входить в Об’єднану опозицію. Як мінімум, через Соболєва можна було знайти мене, якщо проблема зі мною зв’язатися.

Щодо недоліків…

Були проголошені два гасла, які стилістично і граматично не зовсім правильні. «Народні віча», але ж зазвичай проводиться народне віче. Воно має свою процедуру підготовки та логіку проведення. Проводяться збори, визначаються делегати, формується порядок денний. А те, що ми бачили – це мітинги.

Друге питання – не були на початку чітко сформовані цілі й мета. Вони розмиті, а це означає, що рішення ухвалювалося спонтанно, не до кінця продумано. Вже по ходу справи вони вигадують з якою ціллю це робиться, й які ключові вимоги. Все це розмито, а це означає, що вони розмиті в голові лідерів, і в такому ж розмитому вигляді доносяться до людей. Тому ці акції не відіграють мобілізаційної ролі.

Третє – було проголошено, що в травні відбудеться народне повстання. Це груба і найбільша помилка – народні повстання не проголошуються наперед. Вони робляться людьми, лідери можуть закликати до народного повстання, але говорити, що воно буде – це неправильно. Ми відбираємо у людей право на повстання і слабо розуміємо, як це відбувається.

Четверте – я не бачу організаційної й методичної підготовки акцій. Відповідно, ми побачили, що в Вінниці, Ужгороді й Львові акції були нечисленні.

Але ж ми бачили, що у Львові 10 тисяч вийшли на вулицю, не так і мало…

Дай Боже, щоб там було 10 тисяч. Я знаю від людей, які там були і вміють рахувати, що у Львові на площі було 4-5 тисяч людей. Ясна річ, що була негода, але ж цим все не поясниш.

-- Факти купівлі мітингувальників мали місце на нещодавніх акціях опозиції

Були повідомлення, що декому платили за участь у мітингах. Ваші знайомі вам розповідали про такі випадки?

Я не хочу в цьому звинувачувати опозицію. Але якщо факти купівлі протестувальників є, то це дуже шкодить. Масові акції опозиції були вбиті ще раніше, коли людям за вихід на акцію і тримання прапору почали платити. Допускаю, що лідери партій – Яценюк, Тягнибок і Кличко, домовляються, що не будуть платити. А на низовому рівні керівники, що відповідають за явку, щоб не показати себе голими королями, можливо купують.

Очевидно, що такі факти купівлі мітингувальників мали місце на нещодавніх акціях опозиції. Хочу сказати, якщо не буде категоричної відмови від приплачування людей, про масові акції треба забути. Уявіть, що приходить 5 тисяч людей. 3 тисячі вийшли так, а двом заплатили. Перші одразу ж подумають - за кого нас мають!

Нехай акції протесту будуть спочатку менш численні, але практику проплачених людей треба відкидати одразу і назавжди. Затрати на акції мають бути, але тільки в частині сцени, звуку, транспарантів й таких речей. Можливо, якщо акція в Києві, а є рішення участі людей з регіонів, можна проплатити дорогу. На чай і каву давати гроші не можна, можна роздавати вже готові чай і каву.

Щодо географії перших акцій – Вінниця і Ужгород. Погоджуєтесь, що це був тест для Балоги і Порошенка на опозиційність?

Така точка зору має право на існування. Порошенко по Вінниці включився, Балога по Закарпаттю – ні. На мою думку, рішення про акцію у Львові на першому етапі було помилкою. Львів можна було зберегти для більш масових і серйозніших заходів, а так місто «спалили». Можна було попрацювати по містах центральної України: Чернігів, Суми, Черкаси, Кіровоград, Житомир. Обов’язково треба було для проби брати Запоріжжя, Харків, Миколаїв чи Херсон. Вважаю, що західними областями треба було виводити протести на пік. Не наполягаю, що це запорука успіху, але це моя позиція.

Арсен Аваков готує акції протесту в рамках цієї хвилі в Харкові? Можливо, ви йому допомагаєте?

Наскільки я розумію, дата можливої акції в Харкові поки що не визначена. Але цю акцію розглядають. Я ж харків’янин, в мене там крім Авакова є ще з ким говорити. Скажімо так – дата центральними органами ще не визначена.

Ви взагалі з Аваковим співпрацюєте?

Я з ним співпрацюю з моменту нашого знайомства – з 2001 року. В нас теплі і дружні стосунки.

-- Янукович хоче царювати, щоб Сашин бізнес розвивався й примножувався

Яку оцінку разом з Луценком дали останнім подіям у Верховній Раді? Опозиція правильно робила, коли блокувала трибуну?

Ми зійшлися на тому, що форма блокування може використовуватися. Більше того, тему блокувати і добиватись персонального голосування ми радили трьом фракціям ще в листопаді. По цій позиції вони робили правильно, й це спрацювало.

Стосовно інших моментів. Блокування – це як голодування. Треба думати, як вийти. Коли робляться заяви, а потім нічого не реалізується, то краще мовчати. Проблема 5 округів лишилась. Опозиція погрожувала, що мандатів не візьмуть і в парламент не зайдуть. Зайшли, взяли, а виборів в 5 округах немає. По Власенку смішна ситуація – якщо блокували, то треба було думати, як вийти з ситуації, якщо його не захистити. Треба було шукати іншу форму протидії, або стояти. Як мінімум, у вівторок Роман Стаднійчук, який зайшов в Раду замість Власенка по списку «Батьківщині», не мав морального права приймати присягу. Для годиться опозиціонер був зобов’язаний прийняти присягу хоча б через тиждень.

Ми спілкувались про дострокові парламентські вибори. Скажу так, рішенню про розпуск парламенту я б не аплодував. Вважаю, що дострокові парламентські вибори в найближчій перспективі принципово ситуацію в користь опозиції не змінять. Люди могли по-різному на це відреагувати. Вони могли звинувачувати і більшість, і опозицію.

Рішення про вибори президент вирішив не ухвалювати. Наскільки я розумію, Янукович обрав стратегію з дискредитації парламенту, щоб на його фоні виглядати чимось таким, що щось робить. Мовляв, «він працює». Парламент президенту не потрібен, він йому заважає керувати країною в ручному режимі. Що, на жаль, значною мірою так і робиться. В геополітичному плані він не хоче ні на Захід, ні в «Мутний союз». До речі, ця фраза якраз від Луценка. Янукович хоче спокійно царювати, щоб Сашин бізнес й далі розвивався й примножувався по мільярду доларів кожного року.

Ми говорили про Яценюка як керівника опозиції і його дії. Як їх оцінює Юрій Луценко?

Ми про це говорили, але ці речі краще почути від самого Юрія Віталійовича. Не хочу наговорити зайвого та наплутати.

Тоді поділіться своєю оцінкою дій Яценюк в якості керівника Об’єднаної опозиції. Зважаючи на історію з вашим не потраплянням в список, спробуйте бути об’єктивним…

Ми вже почули, що я думаю про масові акції. У Яценюка виникли складності з формуванням єдиної партії на базі Об’єднаної опозиції. Це велика проблема, адже саме за таким сценарієм здулася «Наша Україна». Інший момент – фракція й позапарламентські члени Об’єднаної опозиції, м’яко кажучи, не до кінця визнають Арсенія Петровича своїм лідером. Частина людей зорієнтована не на нього, а на Юлю. Тому в питанні керованості політичною силою й фракцією у Яценюка є великі проблеми.

-- У Луценка є комунікація з Тимошенко

Посил Тимошенко щодо єдиної партії Яценюк вже провалив?

Де-факто. Про це ми мало спілкувалися з Луценком, більше говорили, як і кому ми можемо допомогти.

В Юрія Луценка є канал комунікації з Тимошенко?

У Луценка є комунікація з Тимошенко.

Листування?

Очевидно, я деталі не уточнював. Швидше за все - це переписка. Принаймні він казав, що контактує з Юлею Володимирівною. Не передаючи деталі розмови, смію стверджувати, що Луценко відчуває особисту моральну відповідальність за долю Тимошенко. Для нього це питання дуже важливе. Десь він про це казав з болем, десь зі співчуттям, а десь з надією. Як тільки мова заходила про Тимошенко, він дуже емоційно про це говорив.

Ви напевне спілкувалися про 2015 рік і президентські вибори. Кого він бачить головним претендентом на пост від опозиції? Він же розуміє, що Тимошенко не вийде, чи попри все підтримує Яценюка? Адже його ім’я нібито називала Тимошенко…

Звичайно, ми про це говорили. Багато говорили.

Все ж таки Яценюк?

Ми дуже багато про це говорили…

Нещодавно ми бачили президентські рейтинги. Там Кличко поки що обходить Яценюка. На вашу думку, хто з них має бути кандидатом опозиції?

Очевидно, саме про ці дві кандидатури ми дуже багато говорили. Є ще час для прийняття рішення. Я виходжу з того, що не можна виставляти кількох, а в другому турі об’єднаємось. Такий сценарій згубний. Як мені видається, опозиція має запропонувати виборцям узгодженого кандидата на самому початку виборчої кампанії. В цій ситуації, будучи поза парламентом, будемо приймати рішення про підтримку такого єдиного кандидата.

Ви вагаєтесь між Кличком та Яценюком. Але ж зараз тільки ледачий не говорить про те, що Кличко може бути проектом Фірташа. Не відчуваєте небезпеку, що Віталій Володимирович буде проектом й олігарх зробить підконтрольну людину главою держави?

Звичайно, ми говоримо про загрози, які існують. Розумію, що такі речі можуть бути, а можуть і не бути. Знаєте, є така російська байка: «Мишка, я медведя поймал. Так тащи его сюда! А он меня не пущает». Це ще питання, хто чий, хто керований і наскільки, хто кого використає і як. Я розумію, що такі загрози можуть існувати, але мені здається, що Кличко здатний на самостійну гру і лінію поведінки. Час для прийняття рішення є. Без сумніву, Кличко був в центрі уваги цієї частини розмови. Але сказати, що ми для себе ухвалили рішення і розставили пріоритети – не можна. Навіть якщо б було рішення, я б про це зараз не говорив.

Ви мабуть помітили в ЗМІ кампанію тролінга й знущання над Яценюком при підтримці провідних каналів. Банкова найбільше боїться саме Арсенія Петровича?

Я б не сказав, що боїться, але Яценюк є лідером найбільшої опозиційної фракції. Яценюк є одним з потенційних кандидатів в президенти. Яценюк – намісник Юлі, поки вона у в’язниці. Треба розуміти, що таких провокацій буде безліч. До них треба бути готовими і продумувати можливі варіанти реакцій, щоб на ці провокації не «попадатись» й перетворювати їх на свою користь.

У Кличка рейтинг зараз більший, а його так не атакують. Це варто сприймати на тлі його можливих стосунків з Фірташем?

Я над цим не задумувався, якщо чесно. Я думаю, що у Кличка все попереду.

-- Об’єктивні підстави для бунту олігархів існують – це Сім’я Президента

Якщо олігархи поставлять на будь-кого, аби скинути Януковича, ви б це оцінили позитивно?

Є декілька сценаріїв, які можуть змінити ситуацію. Перший – вибори, якщо вони проходять чисто й коректно. Це найкращий варіант.

Другий варіант – революція знизу, масовий народний протест. А є ще третій варіант, той, який ми називаємо двірцевим переворотом. Те, про що ви спитали – схема, коли бунтують олігархи. Підстави для двірцевого перевороту зараз є. Очевидно, що монополізація «Сім’ї» багатьох ринків і поглинання ласих шматків економіки порушило баланс інтересів в олігархічних групах. Об’єктивні підстави для двірцевого перевороту й бунту олігархів існують – це Сім’я Президента.

Очевидно, ви з Луценком говорили про майбутній Майдан 2015 року. Зрозуміло, що 2004 року не буде – тоді ще були нормальні міліціонери, суди тощо. Зараз їх вичистили. Яким ви бачите Майдан 2015 року?

Дійсно, про це ми говорили багато. Ситуація в 2015 році, або 2014 році, коли можуть бути дострокові вибори Президента, не буде тотожною з 2004 роком. Ви справедливо говорите про ситуацію з судами і міліцією. Повторити Майдан буде складно, принаймні в тому вигляді. Не треба забувати, що розчарування тим, що було після Майдану, у людей дуже велике. Проте можуть бути інші варіанти протесту, ми їх проговорили.

Які це сценарії?

Це я вам не розкажу, я ж не стукач. Вибачте, це я побув на зоні й набрався слів.

-- Опозиційна Київрада дуже важлива для Майдану 2015 року

До речі, а Луценко вживає тюремний жаргон і феню, хоча б жартома?

Так. Я не виключаю, що Луценко посилив свої знання фені, але не для того, щоб користуватись нею, а для загального розвитку. Я взагалі вражений тим, як він «сидить». Нікому цього не бажаю, але він дуже достойно це проходить. Він багато працює над собою, читає, прочитав більше 500 книг. При чому не випадкових, а з політології, економіки, філософії, релігії і так далі. Вже тепер Луценко вільно читає англійською мовою і розуміє її. Говорити складніше – для цього треба практика. В нього добре перо, гарно пише. Проходить шлях інтелектуала часів царизму, який здобув додаткову тюремну освіту.

Наскільки важливу роль для Майдану 2015 року відводите опозиційній Київраді та меру, які були б у разі проведення у столиці виборів?

Опозиційна Київрада дуже важлива для Майдану 2015 року.

Це головна причина, чому Партія Регіонів не хоче призначати вибори?

Партія Регіонів не хоче призначать вибори, бо розуміє, що ці вибори програє із тріском. З Януковичем і їх позицією все зрозуміло. Нам здається, що опозиція, ну тупо тягнула з цим питанням. Тільки зараз ми бачили розгляд цього питання в парламенті. З моєї точки зору, треба було ще раніше апелювати до киян і будоражити ситуацію, пояснювати їм, де корінь проблем.

Парламентська опозиція тут недопрацьовує. Святе місце порожнім не буває. Мені відомо, що низка позапарламентських сил, низка громадських організацій й одна з політичних партій - «Українська платформа», сьогодні починають звертатися до киян. Наскільки мені відомо, в цю хвилину розповсюджуються певні друковані матеріали …

Партія Жебрівського цим займається?

Так. Ми всі спільно: і опозиція парламентська, і позапарламентська, і кияни, маємо зробити все для того, щоб вибори в Києві відбулися в конституційні термін - 2 червня. Мера в Києві немає давно, термін повноважень Київради спливає 2 червня. Треба розуміти, що в момент закінчення повноважень Київради, Київ стає де-юре «безхозним» і Києвом мають керувати і управляти кияни, а не призначенці з Банкової і Сім’ї.

Опозиція заявила на 18 травня акцію «Вставай, Україно» в Києві. Можна це зробити під таким соусом, щоб підняти киян на протести за міські вибори?

До киян треба апелювати, йти і пояснювати, бути щирими. 18 травня – це пізно. Якщо говорити про організацію протесту в Києві, це робити треба набагато раніше.

Якби вибори таки проходили 2 червня, то акція 18 травня в Києві була б технологічно правильною?

Звичайно! Виборів треба добиватись. Єдине, я б застеріг опозицію від заяв на кшталт: «ми підемо, наш кандидат легко переможе». Вони не мають права робити такі заяви, бо це може ображати людей. Політики, які йдуть за голосами, мають не констатувати свою гіпотетичну перемогу, а просити підтримки.

Ви постійно кажете про позапарламентську опозицію й парламентську альтернативу. Що саме ви робите й наскільки серйозно це варто сприймати?

Ну, оскільки опозиція, з моєї точки зору, тут недопрацьовує, то ми її будемо пробувати підпихати.

В якому форматі? Цією трійкою «командирів Майдану»?

Цією трійкою зокрема.

Ця трійка якось оформлена? Як вас правильно називати?

Сьогодні про статус цієї команди говорити рано. Але на перспективу це може бути. Звичайно, ми ведемо розмови не тільки в рамках трійки.

Якщо плануєте щось серйозно, то для такої ініціативи треба фінансове забезпечення. В кого будете брати кошти?

Фінансового ресурсу не буде, поки щось не починає робитись. Якщо щось робиться, і робиться правильно, і якщо це цікаво потенційним учасникам процесу, тоді можна буде говорити про гроші.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: