Геннадій Москаль: За Яценюком могли слідкувати, щоб викрасти

Геннадій Москаль:  За Яценюком могли слідкувати, щоб викрасти

Хто організував шпигунський скандал в Чернівцях. Версія опозиційного генерала міліції

В суботу навколо одного з опозиційних лідерів Арсенія Яценюка розгорівся черговий скандал. Цього разу в Чернівцях його охорона затримала автомобіль, який нібито проводив стеження за всіма пересуваннями опозиціонера під час акції «Вставай, Україно!» в Чернівцях. Охорона нардепа, опозиційний генерал-лейтенант Геннадій Москаль і викликані правоохоронці обшукали машину й знайшли в ній купу фальшивих номерних знаків, техніку для стеження з державними інвентарними номерами. Хоча троє людей в машині не представились. Вони лише повідомили, що є працівники місцевого дріжзаводу.

В суботу міліція спростовувала причетність своїх співробітників до інциденту. Але вже наступного дня в МВС повідомили, що відкривають провадження проти нардепів Яценюка та Москаля за те, що ті втрутились в роботу міліціонерів, які виконували службові обов’язки,. Хоча слідкували не за Яценюком – виконували інше завдання. Так би мовити, просто кілька разів проїжджали повз.

Це вже не перший подібний інцидент в історії України. Нагадаємо, в серпні 2004 року тоді головний кандидат на президентських виборах Віктор Ющенко та його охорона в Криму на горі Ай-Петрі також затримали співробітника правоохоронних органів, який вів спостереження за Ющенком. В нього тоді було вилучено техніку для спостереження, фотографії та відеозаписи.

Геннадій Москаль розповів «Главкому» про подробиці інциденту в Чернівцях, назвав його організаторів, розповів, кого вже зробили стрілочником в МВС та за ким ще з опозиціонерів ведуть зовнішнє спостереження.

Геннадій Геннадійович, суботня шпигунська історія викликає низку питань, але стороння від органів людина найперше хоче дізнатись – навіщо в добу новітніх технологій, прослуховування телефонів, Facebook і так далі їздити за лідером опозиції на Ланосі? Де логіка?

Згадайте випадок, коли затримали Бен Ладена. Ніякого зовнішнього спостереження за зв’язковим не було, того вів супутник аж до печери. Звичайно, що технології зараз космічні. В Україні ж методи роботи спецслужб, як в царської охранки. Та й самі правоохоронні органи роблять тільки те, чим займалася царська охранка. Відповідь на ваше питання одна – низький професійний рівень міліції, професійна деформація спецслужб і розвал всієї системи.

Як міліціонер і сбушник ви прекрасно знаєте, як стежити за людьми через включений мобільний. Хіба через таку елементарну річ не можна було встановлювати всі пересування Яценюка? Чи його охорона має якісь запобіжники проти такого стеження?

Немає ніяких запобіжників проти прослуховування і слідкування за кимсь по телефону. Лідерів опозиції, всіх опозиційних політиків, які хоч трохи критикують владу, прослуховують. Всі давно це знають і не звертають на це уваги. Люди шукають альтернативні способи конфіденційного спілкування, ніхто по телефону нічого не говорить. Але для чого вести візуальне зовнішнє спостереження за Яценюком в Чернівцях, де всього то дві вулиці? І то доріг вже немає, все розбито. Куди він міг поїхати, якщо всі заходи акції «Вставай, Україно!» були заплановані й дозволені місцевою владою.

Ви ж, очевидно, прекрасно розумієте, навіщо було зовнішнє спостереження…

Чесно, я не розумію – це повна тупість і бездарність міністра внутрішніх справ і всього керівництва міністерства. Зовнішнє спостереження проводиться скрито: щоб встановити контакти особи, місця його перебування. Але план перебування Яценюка був відомий. Міліція чи СБУ могли попросити в «Батьківщині» і «Свободі» плани перебування Яценюка і Тягнибока в Чернівцях. В стеженні не було необхідності, це було самодурство, бажання вислужитися перед вищим керівництвом держави. Раптом Яценюка з кимсь би зустрівся, раптом десь поїхав. Якась фобія. Кажуть, що акції «Повстань, Україно!» нічого не дає, ніхто туди не ходить, хоча в Чернівцях я нарахував 10 тисяч людей. Але якщо акція нічого не дає, чого ж ви її боїтеся аж так сильно, що використовуєте методи, за які сидить Юрій Луценко.

Це та історія зі стеженням за водієм Сацюка?

Так, адже Луценко засуджений за проведення оперативно-розшукових заходів, в тому числі зовнішнього спостереження за водієм Сацюка. Також притягнені до кримінальної відповідальності два працівника департаменту карного розшуку.

Але ж тоді були законні підстави стежити?

Рішення суду для зовнішнього спостереження не потрібно.

Ви зараз вимагаєте від МВС офіційні документи, на підставі яких стежили за Яценюком. У випадку Луценка такий документ був?

Тоді вже справу було закрито, а Луценко не знав, що її закрив другий зам міністра. Тобто, йому порахували проведення оперативно-розшукових заходів за межами справи.

Як кваліфікувати сьогоднішні дії? Вже замість злочинності своїх дій такими кваліфікують дії Яценюка й Москаля. Наша задача зараз дізнатися, чи була заведена оперативно-розшукова справа на Яценюка. Якщо була, то хто дав право це робити, адже на народного депутата України заборонено заводити таку річ без дозволу самої Верховної Ради. Щодо народного депутата заборонено проведення будь-яких оперативно розшукових дій, в тому числі і зовнішнього спостереження.

Хто взяв на себе відповідальність – керівництво МВС, чи це зробили на рівні обласного управління? Факт незаконного стеження знятий, все задокументовано, в тому числі викликаною слідчо-оперативною групою. Зупинені люди в автомобілі не ідентифікували себе як працівників правоохоронних органів. Вони стверджували, що працюють на чернівецькому дріжджовому заводу й машина належить цьому ж заводу. Номера на машині числяться знищеними, як і всіх інші, знайдені в багажнику. Людина, яка вийшла з машини, навіть не виключила рацію. Стоять всі, і раптом з рукава цього дріжджовика: «Доложите немедленно, что случилось, доложите!!!».

Що нам було думати, може це якась кілерська група, може викрасти хотіли Арсенія Яценюка.

Коли ви помітили стеження за Яценюком?

Він це сам помітив ще з моменту приїзду в Чернівці. Цілий день вони за ним катались: були дві машини, які змінювали одна одну кожні півгодини, також міняли номера. Він вже насправді збирався додому після акцій та ефірів, але вони все за ним їздили. Тож Яценюк подзвонив мені, я вже дома сидів. Сказав, слухай, за мною їде машина з таким ось номером, перевір. Я через знайомих «пробив» й мені сказали, що такий номер числиться як списаний.

Тоді подзвонив Яценюку і кажу, що це лівий номер і охороні треба бути дуже обережними. Адже ліві номери використовують всі: від кілерів до правоохоронців. Тоді охорона ухвалила рішення заблокувати обидві машини. Одна таки вирвалась і втекла, іншу таки заблокували.

Потім один з помічників Яценюка набрав мене і попросив під’їхати, адже я більше знаюся на таких речах. Я підійшов дуже швидко. Найперше спитав у людей в машині, звідки вони, кажуть – з дріжзавода. Вийшов тільки водій, ще двоє лишилися в машині. Відмовилися показувати документи, заперечили, що слідкують.

Приїхала слідчо-оперативна група, але й їм не повідомили, що люди в Ланосі працівники органів. Потім приїхало керівництво обласного управління внутрішніх справ. В одного з заступників керівника питаю – це ваша машина? Та ви що, Геннадій Геннадійович, клянемось, що не наша.

Якщо ці люди дійсно вели спостереження, чи мали вони право викривати себе?

За інструкцією, на машини, які ведуть зовнішнє спостереження, видається спецталон. Який підписується особисто міністром внутрішніх справ на кожну машину. В талоні не вказується номер, а тільки номер кузова і двигуна. В спецталоні написано, що машина не підлягає зупинці, огляду, затриманню, так само недоторканне все майно в машині, а також заборонений огляд осіб, які перебувають в машині.

Яценюк же не прийшов нізвідки, він юрист, має досвід роботи уповноваженого президента за діяльністю СБУ. Мене знають як неодноразового зама міністра внутрішніх справ. Старші могли підійти і показати спецталон. Якби це сталося, ніяких питань не було б. Ми б їх негайно мали відпустити.

Вам тільки і треба, аби показали цей спецталон, от би історію закрутили…

Ну, могли б показати цей спецталон слідчому, й той мав припинити огляд машини. Це ж вони робили! Виймали номерні знаки, викрутили з машини ліві номерні знаки. При нас ДАІ підтвердили, що номерів не існує. Міліціонерам вони також сказали, що із заводу, але ж дріжзавод не є правоохоронним органом. Що за маячню несе міністерство внутрішніх справ, і кого воно хоче притягувати до відповідальності? Їх самих треба саджати – грубо порушили Конституцію, закон про статус народного депутата. Вони поза межами оперативно-розшукової справ проводили негласні розшукові заходи. Вони перевищили свої повноваження і скоїли посадові злочини. Ось про це треба думати, а не лякати мене і Яценюка міфічними кримінальними справами.

Відоме ім’я відповідальної за стеження за Яценюком людини з МВС?

Мені відомо, що сьогодні був звільнений керівник служби, яка веде зовнішнє спостереження. Але там виконуючий обов’язки був, керівника призначеного і так не було. Але його відсторонили сьогодні саме за розшифровку групи спостереження, а не за те, що незаконно стежили.

Уточніть посаду відстороненого начальника.

В.о. керівника служби, яка відповідає за зовнішнє спостереження. Ім’я назвати не можу, адже ця служба належить до негласних служб, там державна таємниця зав’язана. Ви хочете, щоб проти мене ще й справу за розголошення держтаємниці завели?

Цей керівник виконував наказ, а виконання наказу є злочином. Ми маємо претензії до тих, хто санкціонував і виписав завдання.

До рядових працівників ми не маємо жодних претензій. Їм все одно за ким слідкувати. Вони підлягають під дисциплінарну відповідальність за розшифровку групи спостереження. Якщо це працівники міліції, бо в мене є підозри, що це були бійці СБУ. Вони так все заплутали, що заплутали себе в першу чергу. Стає питання, ким було санкціоноване незаконне стеження – міністром, заступником чи керівниками обласного управління? Думаю, що слідкувати за лідерами опозиції можуть тільки за командою міністра внутрішніх справ.

Лідерами, а не лідером? Слідкують ще Кличком і Тягнибоком?

Наскільки мені сьогодні повідомили працівники правоохоронних органів, що крім Яценюка, зовнішнє спостереження було введено і за Олегом Тягнибоком. Проте охорона Тягнибока і він сам цього не помітили. Йому тепер також треба дуже пильно стежити і оглядатись навколо.

До речі, охорона Арсенія Яценюка – це співробітники УДО чи приватні охоронці?

Не можу в нього питати, яка у нього охорона і де він її набрав.

Вже з’явилися версії, що опозиціонери і ви самі влаштували той цирк з спостереженням, щоб підняти рейтинг Яценюка…

Ви що, серйозно припускаєте, що я міг організувати зовнішнє спостереження? Я що, маю більші повноваження, ніж міністр? Є анекдоти, з яких люди сміються, а є ті, від яких люди тільки плечима знизують.

Рекламу Яценюку зробило міністерство внутрішніх справ - за власний кошт, дякуючи бездарному міністру і керівництву. Таку рекламу і спектакль не влаштуєш ні за які гроші. Ви думаєте, що я для реклами можу державний переворот організувати? Не треба мене так містифікувати, я проста людина.

Але ж ситуація дійсно виглядає досить по-дурному, не віриться, що міліція може так проколюватись…

Чорт вас хлопці візьми, та я ж сто разів давав оцінку нинішньому керівництву міліції. Я казав, що керівництво МВС – група бездарних і тупих представників донецького клану.

Ви згадайте спогади дисидентів – коли від них хотіли втаємничити, то вони ніколи не помічали спостереження. Якщо це була служба безпека, то як же вони можуть за розвідниками слідкувати, вони ж себе видають за хвилину! Хай би хоч фільм подивились «Помилка резидента». В покарання керівників міліції й СБУ хай їх цілодобово змушують дивитись цей фільм.

Служба зовнішнього спостереження була давно. При Союзі розшифровка групи вела за собою звільнення мінімум 20-30 чоловік. Після вбивства службою зовнішнього спостереження Гонгадзе довіра до них зникла остаточно. Яка довіра до них в опозиційних політиків, де гарантія, що за Яценюком слідкують, аби не викрасти?

З Віктором Ющенком в 2004 році сталося щось схоже – на Ай-Петрі також викрили стеження. Та сама історія?

Так! Тоді ніхто не кричав, що то було втручання в діяльність правоохоронних органів. Хоч тоді у пійманих правоохоронці забрали радіостанцію і все обладнання. Ми ж нічого не відібрали. Аби у когось з них була клепка в голові, вони б підійшли до Яценюка й вибачились перед Арсеном Петровичем. Сказали б, що ситуація в країні складна криміногенна, ми вирішили підстрахуватися, щоб ви себе комфортно почували гарантувати вам безпеку. Щоб Яценюк після того міг сказати – подякувати. Ми б їм через прес-службу письмову подяку виписали. А вони все спростовували, дали заяву, що немає міліція до цього стосунку, а наступного дня звинуватили нас у втручанні в діяльність правоохоронців.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: