Західні банки тікають з України

Західні банки тікають з України

Нинішня влада за неповних три роки повністю підірвала довіру європейських інвесторів до України

Західноєвропейські банки розпродають свої філіали місцевим українським олігархам, буває, що й за 1 долар США. Банки втікають з України попри запевнення уряду в Києві про стабільний проєвропейський курс.

Вже у 2012 році доля закордонного капіталу в українському банківському секторі зменшилася з 42 до 39,5%, але це лише початок процесу. Експерти передбачають, що протягом кількох найближчих років ця частка впаде до рівня 2003 року, коли вона ледь сягала 10%. Скидається на те, що команда Віктора Януковича всього за неповних три роки правління максимально підірвала довіру європейських інвесторів до України.

Українські аналітики бачать головні причини виходу західних банків з берегів Дніпра у зростанні непевності щодо розвитку політичної ситуації і наслідок краху економіки, яка, до того ж, не дає надій на швидке відновлення. Свою чорну справу зробили також втрати від щедро виданих докризових валютних кредитів, які після катастрофічної девальвації гривні у 2008 році, позичальники не в змозі виплатити. Решту добили глобальні проблеми західного банківського сектора.

Як зазначають експерти, частина закордонних інвесторів все ж не зможе залишити український ринок і стане заручником ситуації – а все через те, що вони не можуть знайти бажаючих покупців на свої банки. Їм залишається, стверджують фахівці, єдиний вихід – максимально обмежити діяльність. Як приклад наводять український філіал голландського Credit Europa Bank, який на початку року закрив усі свої відділення, залишивши на полі бою центральний офіс у Києві, а погашення виділених кредитів здійснює за допомогою Правексбанку.

Як вважають в Асоціації Українських Банків (АУБ), останній намір влади – ідея заборони депозитів в іноземній валюті і впровадження податкової ставки на гривневі депозити – поглибить кризу банківської системи, що, у свою чергу, мобілізує західних власників до виходу з українського ринку.

«Це спроба зіштовхнути країну в прірву радянсько-колгоспного минулого, коли користуватися іноземною валютою було заборонено. На практиці реалізація таких намірів призведе до істотних проблем на депозитному ринку і в банківській системі, а не оживить економіку», – вважає керівник АУБ Олександр Сугоняко.

-- Німці прокладають курс

Чорна серія банківської втечі розпочалася 2012 року, коли німецький Commerzbank з астрономічними втратами, несподівано позбувся купленого 4 роки тому банку «Форум».

У 2008 році, буквально в переддень кризи, Commerzbank придбав 60% його акцій, а через два роки докупив ще 26%. Остаточно німці зосередили в себе 96% акцій «Форуму». Як відзначають аналітики, при цьому вони солідно переплатили – ціна вп’ятеро перевищувала вартість власних капіталів банку, а вже у 2009 – 2011 роках втрати банку склали 4,72 мільярда гривень.

На початку червня 2012 року українська преса інформувала про хід переговорів Commerzbank з олігархом Вадимом Новінським, власником «Смарт Холдингу», що спеціалізується на металургії, видобутку нафти та природнього газу. Німці, котрі в придбання і капіталізацію «Форуму» вклали майже 1 мільярд доларів, були готові продати його за менш аніж за 340 мільйонів євро.

У грудні минулого року приклад німців перейняла австрійська Erste Group і продала український Erste Bank українському Фідобанку. Причиною такого кроку називають невтішні фінансові результати - дохід Erste Bank, який 2011 року становив 32,1 мільйона євро наступного року впав на 28%. У результаті банк був проданий зі збитками, які оцінюються в розмірі 75 млн євро. Про завершення процесу зміни власника Erste Bank оголосить наприкінці першої половини цього року. Erste Group визнала, що до виходу з українського ринку призвів ріст непевності щодо розвитку політичної та економічної ситуації в Україні.

-- Капітал з Кіпру повертається на Кіпр

На початку року український банківський ринок почав залишати капітал з Кіпру. Наприкінці грудня минулого року кіпрська група Sharp Arrow Holdings продала 37% акцій банку «Київська Русь» фірмам пов’язаним з бізнесменом Віктором Братко – теперішнім президентом банку. Фінансова установа з активами в розмірі майже 5,6 мільярда гривень. Він займав 31 місце в списку найбільших українських банків.

За кіпрськими співвласниками стояли європейські інвестиційні фонди Growth Management Limited i SFL Clover Limited, які зайшли на український ринок ще 2007 року. Як заявив Братко, їхньою метою було виведення банку на якусь з європейських бірж, проте в підсумку все ж вирішили залишити Україну.

Із січня шукає покупця створений в 2007 році Marfin Bank – дочірня компанія націоналізованого в липні минулого року Marfin Popular Bank. З капіталом в розмірі 4,8 мільярда гривень він знаходиться на десять позицій нижче аніж «Київська Русь». Як повідомили українські ЗМІ, його власник не лише прийняв рішення продати банк, але й готовий його позбутися «за будь – яку ціну».

Також на продаж виставлена дочірній Bank of Cyprus, яка з активами у розмірі 2,7 мільярда гривень займає 63 позицію в списку найбільших банків України. Однак, як зазначають аналітики, у цьому випадку можуть виникнути проблеми з продажем. Підкреслюється, що Bank of Cyprus надавав кредити під заставу у зв’язку з чим позичені кошти можна буде повернути. Це означає, що власник прагнутиме отримати за банк ціну, яка відповідає його реальній вартості, а такої українські інвестори, швидше за все, не готові платити.

У випадку як з Bank of Cyprus, так і з Marfin Bank до продажу призвели не лише проблеми в Україні, але й проблеми самого Кіпру, в результаті придбання грецьких облігацій нічого не вартих нині, а також вимог вітчизняного банку в обмін на допомогу. Як вважають аналітики, власники Bank of Cyprus і Marfin Bank належать до трійки банків, котрі мають найбільші частки в пулі грецьких облігацій, що припадають на Кіпр.

-- ЄБРР також залишає Україну

У січні 2013 року повідомлено про плани виходу з України шведського Swedbank, філія якого перебуває на 34 місці у списку найбільших українських банків. На українському ринку шведи з’явилися після того, коли у 2007 році купили у колишнього віце– прем’єр-міністра Сергія Тигіпка TAS-Kommerzbank і TAS-Inwestbank за 735 мільйонів доларів, а потім ці банки об’єднали. Swedbank спеціалізувався на валютних кредитах, що становили 80% його портфеля послуг, та після несподіваної девальвації гривні восени 2008 року, аж 40% його позичальників стикнулися з проблемами з виконання своїх зобов’язань. Внаслідок чого шведський материнський банк був змушений докапіталізовувати свою українську філію – загалом вклали в цю справу 750 мільйонів доларів.

Схоже, що до переліку втікачів долучиться також Astra Bank, який належить грецькому Alpha Bank. Як повідомило в лютому українське видання Forbes, до потенційних інвесторів надійшла пропозиція купівлі діючого в Україні банку з іноземним капіталом. Як пише видання, характеристики банка – дата утворення, капітал, розмір активів – вказують на 84 в списку українських банків «Astra Bank», створений 2007 року. Причиною рішення виходу з українського ринку можуть бути фінансові проблеми Греції. Перед кризою Alpha Bank плекав наміри серйозної експансії в Україні, його керівництво планувало розбудову потужної мережі відділень.

У середині березня про плани продажу відділень повідомив також власник міжнародного Platinum Bank, котрий восени мав серйозні конфлікти з Національним Банком України. Саме тоді за «завищення курсу долара», разом з групою інших банків, був знятий з міжбанківського ринку.

Серед головних акціонерів Platinum Bank, який перебуває на 50 місці у списку банків України, з активами в розмірі 3,7 мільярда гривень знаходяться, поміж іншим, шведський інвестиційний фонд East Capital, що входить до складу групи Міжнародної Фінансової Корпорації Світового банку і лондонський інвестиційний фонд PPF Asset Management. Згідно з неофіційною інформацією пропозицію придбання банку отримали 20 покупців, серед них концерн СКМ, що належить Рінату Ахметову, і російський Інвестиційний фонд Bering Wostok.

Згорів на українському фінансовому ринку навіть «Європейський Банк Реконструкції та Розвитку». Наприкінці грудня минулого року Микола Лагун купив створений 1997 року «Кредитпромбанк», акціонерами якого були інвестиційні фонди Kaloum Holdings Limited (одним із співвласників якого є «Європейський Банк Реконструкції та Розвитку») та Fintest Holding Limited і Homertron Trading Limited. За банк з активами в розмірі 12,5 мільярда гривень власник Delta Bank» заплатив нібито 1 долар.

Публікацію з Obserwator Finansowy.pl переклав Володимир Олійник

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: