Олег Канівець: Гриценко повністю підтримав моє рішення про вихід з «Батьківщини»

Олег Канівець: Гриценко повністю підтримав моє рішення про вихід з «Батьківщини»

Соратник Анатолія Гриценка розповів «Главкому», як опинився в числі тушок, що вчора вийшли з «Батьківщини»

Представники більшості в парламенті наглядно продемонстрували опозиції, що блокування парламенту «погоди не роблять». В один день, 4 квітня, регіоналами та комуністами було проведено альтернативне засідання Верховної Ради на вулиці Банковій, на яке опозиціонерів просто не пустили. Більше того, в цей день були оголошені заяви чотирьох «зрадників»-опозиціонерів. Олег Канівець, Ігор Скосар, Віталій Немилостивий та Роман Стаднійчук покинули лави фракції «Батьківщина». Останні двоє з тушок до того ж ще й виступили з президії на засіданні парламенту, організованому більшістю.

Олег Канівець розповів «Главкому» про причини свого вчинку, а також про те, як він намагався «достукатися» до опозиційних лідерів, але ніхто його не почув.

Демарш чотирьох народних депутатів з фракції «Батьківщина» став вчора другою інформаційною бомбою після так званого парламентського перевороту. Ви виявились в числі тих, хто вийшов з головної опозиційної фракції. Що спонукало написати таку заяву?

Цій історії скоро вже буде два роки. Вона почалася, коли я вперше зустрівся тоді ще з головою комітету, народним депутатом Віктором Швецем.

В своїх заявах Віктор Швець неодноразово називав вас потенційним зрадником. Він виступав проти вас як проти єдиного кандидата від Об’єднаної опозиції на окрузі. Швець мотивував це тим, що вас вже виключали з партії «Батьківщина». Отже, він виявився правим?

Ще в липні 2011 року він, бачачи мою активність на Львівщині (а він там теж був закріплений від «Батьківщини»), запропонував мені припинити цю активність, зійти з дистанції і стати членом його команди. Таку альтернативну пропозицію, звісно, я сприйняти не міг і просто запропонував йому співпрацювати. Проте він мені тоді відповів, що зробить все, щоб я не став народним депутатом.

Потім він став керівником кампанії «Батьківщини» на Львівщині. Але навіть після того, як я переміг, він не зупинив свої дії і досі продовжує мне поливати брудом, ганьбити разом з партійцями «Батьківщини» в окрузі.

Чи не здається вам, що особистий конфлікт є якимось ефемерним приводом для виходу з політичної сили, погляди якої ви начебто розділяєте?

Я не одноразово звертався до керівництва фракції, просив припинити таку кампанію проти мене, але ніяких рішень щодо цього прийнято не було. Я написав звернення, де зазначив, що таку відсутність реакції я розцінюю, як підтримку Швеця, і якщо ситуація не зміниться, вийду з фракції.

Чутки про ваш вихід ходять вже давно. Чому ж заява спливла саме в такий день, на «урочистому» засіданні Верховної Ради, влаштованому комуністами та регіоналами на Банковій? Це плюсів вам точно не додає.

Моя заява лежала у голови Верховної Ради кілька днів. Чому він її саме сьогодні оголосив? Мабуть, намагався вдарити по «Батьківщині» одразу чотирма заявами.

Це трохи дивно виглядає, коли в один день з фракції виходять одразу чотири людини: ви, Ігор Скосар, Віталій Немилостивий та Роман Стаднійчук. До речі, останні два не тільки прийшли на засідання ВР на Банковій, а й насмілились виступити на ньому з президії. Ви домовлялися про одночасний вихід?

Про інші три заяви ні слухом, ні духом нічого не чув. Я не здогадувався про те, що ще три народні обранці вийдуть з «Батьківщини». І не можу навіть для себе пояснити їхній вчинок. Від них я не чув слів невдоволень політикою фракції. Вони зі мною не радилися і свої дії не погоджували.

Я, взагалі, шокований сьогоднішніми діями депутатів, які теж вийшли з «Батьківщини». То вони виходять з фракції, то не виходять, то приходять на Банкову.

Ви сказали, що вони вам своє невдоволення політикою фракції не висловлювали. Тобто є ще хтось, хто жалівся? В маніфесті, підписаному вами і депутатом Скосарем, йде мова про небажання брати участь в політичному «театрі одного актора», яким є Арсеній Яценюк. Хто ще з народних депутатів від опозиції в майбутньому теж, можливо, забажає стати позафракційним?

Та ніхто не жалівся. Але серед депутатів давно обговорюється: думка кожного має бути почута. А не тільки думка двох керівників.

Перед тим, як писати свою заяву про вихід з фракції, ви розмовляли з Анатолієм Гриценком, по квоті якого ви отримали округ, і який за вас ручався як за себе? Якою була його реакція?

Звісно, я розмовляв з ним з цього приводу. І письмову заяву, яку я направив до Арсенія Яценюка і Олександра Турчинові, він підтримав і завізував. Рішення було цілком з ним погоджено. Так що, вони всі знали про мої подальші кроки.

Арсеній Яценюк після подання заяви, після вашого виходу з фракції з вами не знайшов час поспілкуватися?

Ні.

Які ваші подальші кроки? Залишитеся позафракційним чи приєднаєтесь до якоїсь іншої політичної сили? Партія регіонів вас ще до себе не кликала?

Я опозиційний політик, я ним був, я ним залишусь. Я є в опозиції до діючого режиму, і не збираюсь вступати до більшості. Поки що я буду позафракційним і буду підтримувати дії, законопроекти трьох опозиційних сил.

Ви не боїтеся, що в ці ваші заяви виборці на Львівщині зовсім не повірять, візьмуть і закидають вас, м’яко кажучи, сніжками?

Я завжди опирався на своїх виборців. В найближчі вихідні, в наступні вихідні у мене запольовані прийоми, зустрічі з виборцями. Виборцям будуть цікаві причини мого кроку, я буду їх пояснювати.

Ваш опонент Віктор Швець вже розповів, що ваш вихід з фракції обумовлений вашими обов’язками перед владою та Януковичем, які ви начебто ще дали на початку виборчої кампанії. За його словами, влада «імплементувала» вас в опозиційну силу саме для таких дій. Думаєте, виправдатись тепер перед виборцями буде надто легко? Львівська обласна організація «Батьківщини» вже називає зрадою ваш вихід з фракції і вимагає, щоб ви склали мандат.

Слово «тушка», як ми знаємо, клеїться швидко і надовго. Порівняння з Табаловими вам забезпечено.

Звісно, я не можу сказати, що всього цього я не враховував. Звичайно, Швецю тепер нічого іншого і не залишається, як мене обпльовувати надалі. Життя нас розсудить. Вважаєте варто звертати на оті заяви Швеця та його прибічників? На чий бік стане фракція «Батьківщина»? Давайте почекаємо.

Невже, думаєте, що на ваш бік?

Думаю, що фракція ще буде розбиратися.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: