Віктор Швець: Гриценко клявся – сам покладе мандат, якщо Канівець зрадить

Віктор Швець: Гриценко клявся – сам покладе мандат, якщо Канівець зрадить

Опозиціонер розповів про давній конфлікт «Батьківщини» з «тушкою» Олегом Канівцем

Минулого тижня в «Батьківщині» з’явилися чотири нові тушки, в тому числі мажоритарник від Львівщини, соратник Анатолія Гриценка по партії «Громадянська позиція» Олег Канівець. Ще в грудні в інтерв’ю «Главкому» він запевняв, що ніколи в житті не стане тушкою, адже ім’я, яке він лишить дітям, для нього найважливіше. Хоча він, як будь-який бізнесмен, завжди в групі ризику.

Свій вчинок Канівець пояснює просто – у нього був конфлікт з іншим нардепом – колишнім адвокатом Юлії Тимошенко Віктором Швецем. Керівництво не враховувало його скарги, тому він був вийти з фракції. На його захист став і Анатолій Гриценко, який і пролобіював його висунення під брендом «Батьківщини».

Зрозуміло, що одразу чотири людини просто так в один день не виходять з фракції. Тим більше, це сталось саме тоді, коли комуністи та регіонали проводили своє скандальне альтернативне засідання поза межами парламенту. За даними наших джерел, заява про вихід з фракції була написана Канівцем ще до виборів, а серед тих, хто його фінансував, називають прізвище Андрія Клюєва.

«Главком» вже публікував пояснення з приводу виходу з фракції самого Олега Канівця, тепер даємо слово іншому фінуранту цієї історії – Віктору Швецяю.

-- В 2005 році Канівця виключили з лав партії «Батьківщина»

Вікторе Дмитровичу, Олег Канівець, який покинув фракцію «Батьківщина», формальною підставою назвав вашу поведінку. Мовляв, ви вели проти нього цілу кампанію, керівництво за нього не заступалося, а тому був вимушений покинути фракцію. Яка історія ваших стосунків і через що у вас конфлікт з Канівцем?

Я знав, що Канівець є такою людиною. Ще в 2005 році його було виключено з лав партії «Батьківщина». Там були не дуже гарні морально-етичні речі, які він робив і за це його виключили.

Після цього він був депутатом Львівської обласної ради. Потім він зник з політичної арени Львівщини і з’явився десь за рік-півтора до початку виборчої кампанії до Верховної Ради. З’явився він на Стрийщині – почав розвішувати свої білборди, відкрив громадську приймальню благодійної організації «Від доброго серця».

Тоді він ще був заступником голови «Української партії» Ігоря Насалила. Якось він зателефонував і каже, що хоче зустрітися. Приходить до мене у Верховну Раду і починає говорити про повернення до активного політичного життя. Маючи на увазі, що через півтора-два роки почнуться вибори і він хотів би приймати участь у виборах до Верховної Ради саме по цьому окрузі.

Він знав, що я по цьому окрузі працюю вже багато років від партії «Батьківщина». Прийшов поцікавиться, чи маю я намір висуватись кандидатом Я йому сказав, що зараз про це взагалі не може бути й мови, оскільки до виборів ще дуже далеко. Але він продовжував там займатися своєю політичною діяльністю, людям роздавав гроші, проводив якісь заходи…

-- В Стрию «Батьківщина» затвердила кандидатом адмірала Тенюха, проте Гриценко наполіг на Канівцеві

Чому самі не балотувались в «своєму» окрузі?

Після того, як був прийнятий закон про вибори в новій редакції і було ухвалено рішення, що вибори будуть наполовину за мажоритарною системою, кожен з народних депутатів мав визначатися, де він буде іти. Відносно мене Юлією Володимирівною Тимошенко було прийнято рішення, що я піду по списку від партії «Батьківщина».

Але мене попросили, щоб я замість себе підібрав достойну людину, яка може стати кандидатом в народні депутати від партії «Батьківщина» на окрузі з центром в Стрию. Я знайшов таку людину – це колишній командуючий військово-морськими силами України, адмірал Ігор Тенюх. Він родом із Стрия, довго там жив, його люди поважають, знають – дуже патріотична людина. Він ще на Майдані стояв під час Помаранчевої революції. Я його знайшов в Севастополі, попросив, щоб він до мене приїхав.

Запропонував: «Ігоре Йосиповичу, можливо Вам було б доцільно все-таки повернутися вже в якусь активну політичну діяльність. Ваша постать була б дуже потрібна в українському парламенті». Радився з багатьма людьми в Стрию, і не тільки в Стрию, з громадськими організаціями і нашими політичними активістами. Всі сказали про те, що це дуже гарна кандидатура. Після цього вніс таку пропозицію керівникам нашої партії, вони розглянули її і прийняли рішення висувати від Стрийського округу від партії «Батьківщина» Ігоря Тенюха. Ми почали «розкручувати» його як можливого кандидата від «Батьківщини», маючи на увазі, що виборчий процес ще не почався.

Отже, як в підсумку замість Тенюха від «Батьківщини» з’явився Канівець?

Сталось так, що партія, в яку входив Канівець, об’єдналась з партією «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка. Насправді, це робилось тільки для того, щоб Гриценко як представник «Громадянської позиції» ввійшов сам до складу «Об’єднаної опозиції» і завів з собою Канівця. Ми були зацікавлені, щоб розширити політичну базу опозиції, аби Анатолій Степанович Гриценко був частиною «Об’єднаної опозиції».

Таке об’єднання відбулось. Коли підписувались установчі документи «Громадянської позиції» і «Батьківщини», однією з головних умов об’єднання Гриценко прописав, щоб під квоту «Громадянської позиції» виділяється виборчий округ в Стрию.

-- Канівець фінансував клон «Батьківщини» на виборах 2010 року

Це була принципова вимога Гриценка?

Так. Записали: Анатолій Гриценко включається в списки «Об’єднаної опозиції» від політичної партії і ще одне місце йому давалось для округу. Після цього він прямо заявив, що кандидатом на цей округ буде Олег Канівець. Така пропозиція була дуже несприятлива для представників партії «Батьківщина», з’явилася складна ситуація. «Батьківщина» повинна була агітувати за Канівця, якого сама ж виключила зі своїх лав 7 років тому.

Уточніть, що такого натворив Канівець в 2005-му, що його виганяли з партії?

Там була морально-етична історія. Але не хотів би про це говорити…

В 2010 році була ще одна неприємна історія, пов’язана з Канівцем. Тоді «Батьківщину» не допустили до виборів в обласну раду і міську раду Львова. Адміністрація Президента готувала атаку на «Батьківщину»: були сформовані фіктивні списки начебто від «Батьківщини». Третім номером в цьому списку в облраду був якраз Олег Канівець. Саме Канівець був фінансистом цього проекту, людина не просто так туди потрапила. Нам було відомо, що всі особи, яких включили в список фіктивної «Батьківщини» до обласної ради - це повністю узгоджені з Банковою люди й затверджені губернатором.

І знаючи все це, ви все одно погодились на його кандидатуру…

Через принципову позицію Гриценка ми були в дуже складній ситуації. Канівець не користується повагою і авторитетом серед партійців, вони не розуміли, як так можна висувати зрадника в окрузі.

Ми намагались пояснити, що це від «Громадянської позиції», що це людина Гриценка, що це в інтересах «Об’єднаної опозиції» мати в союзниках Анатолія Степановича.

Чому ми погодились… Ми виходили з того, що для нас надзвичайно важливим мати Гриценка серед представників Об’єднаної опозиції. Тому ми вимушені були закрити очі на те, що іде така одіозна фігура, як Канівець, цього від нас вимагав Гриценко. Тим більше, що Анатолій Степанович гарантував, що Канівець за жодних обставинах не зрадить. Він запевняв, що Канівець зробив всі необхідні висновки для себе і, що більше такого ганебного вчинку в його біографії не буде.

Ми повірили Анатолію Степанович, хоча я особисто не вірив і робив все, до останнього дня перед з’їздом, щоб переконати керівників партії не висувати Канівця. До цього підключались партійні наші структури в Стрию і області. Ми намагались переконати керівництво партії «Батьківщина» в тому, що ми не повинні погоджуватись на Канівця навіть заради Гриценка.

Кінцеве рішення ухвалював Турчинов чи Яценюк?

Я не знаю, але було прийнято рішення, що в інтересах «Об’єднаної опозиції» все-таки треба повірити Гриценку, що він гарантує, що Канівець буде сумлінно виконувати роль опозиційного кандидата. Потім з’їзд затвердив його єдиним узгоджений депутатом від об’єднаної опозиції в Стрийському окрузі.

Як Ви вважаєте, Канівець фінансував Гриценка? Він давав йому кошти на кампанію?

Мені це невідомо. Це треба питати у Гриценка.

Ви заважали йому на виборчій кампанії?

Дивіться, я був керівником виборчої кампанії від «Об’єднаної опозиції» в Львівській області. Декілька разів на виборчій кампанії був в Стрию. Зібрав наших людей і сказав, що ми ні в якому разі не повинні перешкоджати обранню Канівця. Якщо люди його оберуть, то ми повинні змиритися з такою участю і значить такий високий авторитет «Батьківщини», що люди, знаючи що таке Канівець, все-таки будуть за нього голосувати. В процесі виборів і після них я ніяких кроків не робив для того, щоб дискредитувати Канівця. Я не закликав за нього не голосувати. Він не може провести жодного конкретного прикладу, Канівець якісь загальні фрази говорить проти мене, розумієте.

Канівець закидає, що і після виборів ви продовжували проти нього працювати…

Я чув, що була якась телевізійна передача і він як в докір в мій бік говорив: Швець має свою громадську приймальню в Стрию. Він вважає, що цим я підриваю його авторитет. Хіба це погано, що депутат має громадську приймальню, спілкується з людьми і допомагає цим людям?

Після того, як відбулись вибори і Канівець отримав більшість голосів, я з цією людиною взагалі ні разу не розмовляв. Не бачив необхідності. Люди зробили свій вибір, хоч моя позиція була негативна. Про цю позицію всі знали, її я повторював на конференціях і зборах. Я не ховався, казав, що це зрадник і він обов’язково зрадить.

-- Заяву про вихід з фракції Канівець написав ще до виборів

У Вас є інформація, чому він ось так вчинив саме зараз? Можливо, тиснули на бізнес?

Думаю, що було зовсім по-іншому. Впевнений, що заяву про вихід з фракції Канівець написав набагато раніше. Можливо ще до виборів, можливо, він має певні зобов’язання перед владою і в необхідний момент вони вийняли цю заяву, принесли Рибаку, щоб він її оголосив. Думаю, що ці заяви Канівця і ще трьох людей оголосили тільки для того, щоб якось нівелювати антиконституційні дії в кінозалі на Банковій.

Ви казали, що Гриценко головною умовою приєднання до Об’єднаної опозиції висував Канівця по округу. Що зараз Гриценко має зробити?

Так він не просто давав, він гарантував, що як тільки Канівець зрадить - Гриценко покладе мандат. Зараз трошки змінив свою риторику. Каже, що Канівець же не ввійшов до більшості, до Партії Регіонів, він же тільки вийшов із фракції. Це не серйозно. Ви ж зрозумійте, якби Канівець не був висунутий від Об’єднаної опозиції, він ніколи б не виграв ці вибори.

Говорили вже з Яценюком про Канівця?

В п’ятницю в нас відбулось засідання фракції і там ми одноголосно ухвалили рішення, щоб всі четверо зрадників здали мандати. Вчора всі народні депутати, які обрані від Об’єднаної опозиції на Львівщини, теж звернулися з такою заявою. Навколо Канівця зараз немає ніяких позитивних емоцій у людей. Я не знаю, що він буде робить на Стрийщині. У мене телефон не виключається, скільки мені вже дзвінків було з приводу такого ганебного вчинку Канівця.

Олег Канівець заявив, що готовий скласти мандат і звільнити округ для Юрія Луценка. Ви привітаєте такий хід?

Це дешевий піар Канівця. Він чудово знає, що, відповідно до статті 76 Конституції України, народним депутатом не може стати особа, у якої судимість не погашена. Він так хвалиться, розуміючи, що це теоретично навіть неможливо. До речі, йому відповідь на це питання вже дав соратник Луценка Стецьків. Він повідомив, що Луценко від Канівця нічого не потрібно.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: