Юрій Одарченко: Позов проти мене означає - вибори в Києві будуть найближчим часом

Юрій Одарченко: Позов проти мене означає - вибори в Києві будуть найближчим часом

Голова київської «Батьківщини» про те, як суд протии нього може вплинути на вибори в столиці

Полк опозиційних «збитих льотчиків» може може поповнитись – слідом за Сергієм Власенком за сумісництво може бути позбавлений мандату голова столичної організації «Батьківщини» та керівник виборчого штабу на майбутніх виборах в Києві Юрій Одарченко. Окружний адміністративний суд Києва прийняв позов громадянина Сергія Горбатого, який стверджує, що Одарченко є членом правління ТОВ «Донецкаква», що несумісно з депутатською діяльністю. Сам Одарченко божиться, що про таку фірму вперше чує і заявляє про гру проти себе напередодні київських виборів. В реалістичність застосування санкцій щодо Одарченка через Окружний адмінсуд слабо вірять навіть юристи-«регіонали» (той же Сергій Ківалов) , та, тим не менш, перше засідання по справі призначено на середу і у нардепа є всі підстави хвилюватися.

Ви стверджуєте, що не маєте ніякого відношення до донецької фірми. Тобто ви тільки після цього позову дізнались про те, що вона взагалі існує?

Абсолютно правильно.

Тоді чого ви боїтесь?

Ну дивіться, не дивлячись на абсурдність всього цього суд прийняв до розгляду цю справу і призначив її розгляд на завтра (17 квітня, - «Главком»). Крім того, він поновив строки позовної давності для цього позивача на підставі взагалі непереконливих доказів. Ця людина в своїй позовній заяві послалася на те, що вона зверталася до ЦВК в межах позовної давності і їй не відповіли з цього приводу. Як не дивно, на основі цього зауваження був організований позов. Не дивлячись, що позивач в своїй заяві позначив мене в якості третьої особи, мене на це засідання, по суті, не запрошують. І якщо суддя якимось чином «намагнічений» на вирішення цього питання, він буде вирішувати його в тому руслі, як йому сказали. Прогнозувати, чим все завершиться, я не можу, бо ви знаєте як в нас працюють суди – якщо вони захочуть назвати мене китайцем, вони це зроблять.

Ви знайомі з позивачем? Хто може за ним стояти?

Я взагалі не знаю ані позивача, ані донецьку фірму, ані людей, які підписали протокол загальних зборів.

А взагалі у вас були бізнес-зв’язки, які ще можна підняти?

Абсолютно не мав ніяких зв’язків.

З позбавленням мандату Власенка все було зрозуміло, Балогу та Домбровського нібито шантажували входом до більшості. А що у вашому випадку?

Щоб не робила влада, вибори в Києві все-таки найближчим часом відбудуться. Тому що пояснити людям, навіть за допомогою Конституційного суду, чому повноваження Київради і міського голови мають бути не п’ять років, а сім, практично неможливо. Цей позов – для мене ознака того, що вибори в Києві будуть призначені найближчим часом.

Не переоцінюю важливість своєї фігури, але я – голова Київської міської організації «Батьківщини». А за законодавством саме керівник партійної організації подає подання на членів дільничних комісій, кандидатів в депутати і кандидата на посаду міського голови. Давайте представимо сценарій: з мене знімають депутатські повноваження рішенням суду, потім, щоб ізолювати мене в момент подачі цих документів, неважко за поданням прокуратури припинити діяльність чи повноваження очільника підприємницьких чи партійних структур. Коли на момент подання документів виникне таке обмеження, наприклад, моє затримання за якимись адмінправопорушеннями, подання і реєстрація членів ДВК і кандидатів в депутати буде неможливим. Можу провести паралель з подіями у Львові, хоча там був трошки інший сценарій – очільника партійної організації просто купили і своїми діями він зробив так, щоб «Батьківщина» не вийшла на вибори ані в місті, ані в області. Звісно, можна обрати іншого керівника партійної організації, але в органах юстиції всюди буде зареєстроване прізвище старого керівника, в даному випадку моє, і, якщо буде гальмування, практично оформити перепризначення нового голови організації буде дуже складно. Це ми бачили в тому ж Львові.

Тобто відсутність у вас депутатського мандату може зірвати для «Батьківщини» вибори в Києві?

Коли мандат відсутній, вплив на мене стає простішим. По суті ж, всі масові заходи, які відбуваються у Києві, лежать на плечах міської організації. Це все робиться ще і напередодні акції «Вставай, Україно!» 18 травня, яка мусить дуже серйозно бути проведена в Києві.

Вже є прецедент, коли є рішення суду про позбавлення повноважень депутатів, але воно не виконується. Якщо суд винесе негативне для вас рішення, за ідеєю, буде так само. Тим більше, через Рибака цей позов не проходив.

В мене інша ситуація. В позовній заяві вимоги написані абсолютно чітко – якщо суд задовольняє позовну заяву, імперативно визнається незаконним видання мені мандата народного депутата, мене, як вимагає позивач, позбавляють посвідчення і заводять наступного по списку. Якщо позовна заява буде задоволена повністю, зробити це дуже просто. ЦВК виконає рішення суду, особливо вбачаючи, що там більшість від Партії регіонів.

Але ж рішення по Балозі і Домбровському досі не виконано, його розглядає Конституційний суд.

Позовна заява інакше написана. Вона дає можливість після судового рішення це все зробити.

«Регіонали» запевняють, що позов проти вас – якась внутрішня боротьба в «Батьківщині». Позивач Сергій Горбатий, до речі, значиться у загальній базі як мешканець Чернівців – може за цим Яценюк стоїть?

Нема підстав так думати. Ми працюємо в одному руслі, і ніяких складнощів чи конфліктів сьогодні не існує. У нас вистачає здорового глузду йти на вибори і виборювати результат.

Але ж ви не будете заперечувати, що в вас вистачає недоброзичливців всередині фракції – так, наприклад, пан Бондаренко звинувачував вас в тому, що ви самовільно склали список «Батьківщині» до Київради.

Як очільник міської організації я, згідно з нашим статутом, був учасником конференції, і не Одарченко склав списки, а це визначила конференція. Ніяких конфліктів в мене з Бондаренком немає, хоча він має своє бачення цього питання. І він, до речі, не є членом партії «Батьківщина».

Цей список ще може бути змінений?

Поки не призначені вибори, не визначена їхня дата, не наступили моменти висунення, безумовно, він може змінюватись. Зараз визначені люди, яких підтримує актив і які можуть і хочуть виборювати мандати. А щоб змінити список, треба переконати делегатів конференції, що нові запропоновані люди – достойні і не зрадять.

Ваші опоненти звинувачують вас у непрозорості прийняття рішень і в тому, що ви контролюєте делегатів.

Думаю, це окремі погляди окремих людей. Все було зроблено згідно статуту, у присутності народних депутатів, і секрету з того ніхто не робив.

Чи вже є домовленість між опозиційними силами щодо розподілу округів в столиці?

Ми однозначно знаходимось на стадії узгодження територій, на яких будуть балотуватися депутати. І запевняю, що зі «Свободою» та «Ударом» конфліктів не буде, в усякому разі спровокованих нами.

Чи визначені вже якісь пропорції поділу округів?

Пропорції будуть залежати від результатів виборів до Верховної Ради.

Ви чудово знаєте, яким складом «Батьківщина» заходила до нинішньої Київради і скільки людей в ній зараз лишилося. В Верховній Раді без «тушок», незважаючи на всі обіцянки лідерів, не обійшлося. Чи можете гарантувати, що обійдеться в новій Київраді?

Я вважаю, що людей, які будуть працювати на загал, мусять висунути партійні осередки. І впевнений, що висунення людьми – процес більш досконалий, ніж просто призначення кимось цих людей в якості депутатів.

Ваші однопартійці якраз дорікали, що Одарченко повписував в список своїх херсонських друзів.

Це відверта брехня. Я на посаді не плутаю родичів і друзів з людьми, яких висуває актив. Ніякого тиску на наші осередки з мого боку абсолютно нема – це вам всі підтвердять.

Чи ви можете озвучити першу п’ятірку майбутнього списку?

Поки люди затверджені в алфавітному порядку. «П’ятірки» та «десятки» будуть формуватись, коли ми вступимо в вибори. До списку входять очільники районних партійних організацій і їхні заступники. Це правильно, тому що, по суті, на їхніх плечах знаходиться вся агітаційна і організаційна робота. Якщо він нас не влаштовує, як очільник, то треба його міняти, а не думати, як висунути когось іншого.

Які особливості цієї кампанії ви бачите на цей момент?

Ми вже затвердили тактику і стратегію і зараз вийдемо на загал з серйозними пропозиціями до громади. Наприклад, будемо вносити проекти по акціонуванню комунального майна, яке стосується життєзабезпечення громадян – ці акції треба передати киянам. Бо зараз, як член профільного комітету, я чую стенання представників КМДА, що «Київенерго» та «Київводоканал» треба віддати в концесію, бо там безвихідь і у міста нема грошей. Але впевнений, що більш ефективним власником будуть кияни, які будуть за ці процеси відповідати. Що стосується розширення Києва, то ми пропонуємо серйозну програму будівництва соціального житла і чітко прописуємо джерела і темпи цього будівництва.

Якщо вибори мера і Київради будуть проходити паралельно, як партійний список буде працювати на кандидата в мери і навпаки?

Хай спочатку виникне постанова. Я, до речі, розумію Кличка, який не визначається поки, чи буде він кандидатом в мери чи ні, тому що як тільки він заявить, влада точно ніяких виборів не буде призначати.

Якщо все ж таки призначать позачергові вибори, то ТВК буде в тому ж складі, що й у 2008-му році. Який там наразі розклад для вас?

Вибори технологічно не зможуть бути проведені або будуть зірвані, якщо не прийняти закони, що дозволять утворити комісії на рівні районів. Обслужити 2 мільйони 200 тисяч виборців одна комісія просто не зможе практично. Є подані законопроекти, які дозволяють утворити районні територіальні комісії, навіть без утворення райрад. За цей закон треба проголосувати в будь-якому варіанті. На сьогодні розклад в ТВК дуже строкатий. Не хочу давати оцінку кожному персонажу, але для нас небажане збереження її в тому складі, в якому вона є.

Мажоритарники від «Батьківщини» на парламентських виборах дуже скаржились на нестачу фінансування і що партія не дуже їм допомагала. Як буде з грошима на цих виборах?

Ми зробимо все, щоб партійна кампанія злилася з мажоритарною. З людьми, які на даному етапі визначені районними партійними організаціями, питання тактики, стратегії з відповідними коштами відпрацьоване. Я – категоричний противник того, щоб були якісь спонсори, від яких буде залежна партійна організація. Кошторис достатньо невеликий, тому фінансування кампанії буде проходити за рахунок членів партії.

Порошенко може бути долучений до фінансування?

Я не мав таких розмов з паном Порошенком.

Катеринчук висловився, що йде в мери, бо не хоче, аби опозиція висувала Порошенко. Яке ваше відношення до кандидатури Порошенка? Невже в опозиційних лавах нема своїх кадрів?

Я поки що не маю інформації, а я б мусив знати про те, що Порошенко, Катеринчук чи інші персоналії висунуті київською міською «Батьківщиною». При виборі кандидата ми будемо зважати на програму, яку запропонує кандидат на посаду міського голови.

Є підозра, що якщо рішення буде прийняте верхівкою, роль київської «Батьківщини» буде чисто формальною. Ви прогнозуєте, що на цьому сесійному тижні буде якесь зрушення щодо київських виборів?

Думаю, питання щодо проведення позачергових виборів вирівняло крен, який виник після ломки Конституції, і дозволяє провести ці вибори. До речі, в конституційному поданні, яке написала Партія регіонів, йдеться тільки про визначення дати чергових виборів.

Але якщо це будуть позачергові вибори, і мер, і Київрада обираються до 2015-го року…

Може, й до 2014-го.

Який сенс в такій ситуації серйозному претенденту витрачати кошти і вплутуватися в мерську гонку?

Сенс в тому, аби була легітимна влада. Повірте, якщо міський голова має підтримку міської ради – це космічний корабель, який вилетить на будь-які орбіти, аби було бажання. Саме Київрада формує управлінську структуру: частину заступників і керівників департаментів подає Президент, а всіх інших затверджує голосуванням Київрада, а після неї – міський голова. Забезпечення кадрового впливу абсолютно чітко забезпечується нинішнім законодавством. До речі, ми колективними силами готували позов і буде розглядатися справа про незаконне призначення заступників Герегою, бо вона прийняла їх на роботу без погодження з депутатським корпусом.

Якщо Рада і проголосує за вибори в Києві, то, очевидно, намагатиметься, щоб вони пройшли ближче до літа.

Ми будемо погоджуватись на будь-яку дату, бо більшість все-таки у них.

Ваш прогноз – скільки буде йти в мери кандидатів з опозиційними гаслами? Вже є Ляшко, Катеринчук…

Ну от у мене лежить попередній лист, де Народний рух пропонує Куйбіду. Правда, з цього листа незрозуміло, чи він взагалі буде іти, чи вони пропонують його узгодити як єдиного кандидата. Влада ж буде робити все для того, щоб на загал висувати гасло, що Об’єднана опозиція не може об’єднатися.

Є інформація, що готується підписання меморандуму про об’єднання опозиційних партій («Батькивщина», «Фронт змін», ПРП, Рух) в одну. Чи це реально?

Думаю, це неможливо. Це ж означає розпуск партійних осередків, що організаційно важко зробити.

Але ж це заклик Тимошенко.

По законодавству це зробити дуже важко.

Позбавлення багнетів опозиціонерів супроводжується перетіканням з вашої фракції до більшості. У вас є інформація, скільки ще заяв написано про вихід із фракції?

В мене нема такої інформації, і з тими людьми, як пішли з «Батьківщини», я практично не знайомий.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: