Павло Петренко: У Регіонів з комуністами зараз в Раді всього 195 голосів

Павло Петренко: У Регіонів з комуністами зараз в Раді всього 195 голосів

Нардеп-правник з «Батьківщини» запевняє, що Власенка є реальні шанси повернути мандат

Після того, як більшість прогнозовано вчора провалила черговий законопроект про призначення виборів в Києві (на цей раз – позачергових), опозиція обіцяє не сидіти, склавши руки, а виносити все нові і нові проекти щодо виборів. Павло Петренко на парламентських виборах очолював юридичний департамент штабу «Батьківщини», він і сьогодні виконує функції провідного правника у фракції. Петренко розповів «Главкому» про подальші плани опозиціонерів в столиці та про те, як «Батьківщина» збирається захищати своїх нардепів, яких намагаються позбавити мандатів через суди.

У вас все-таки була надія, що більшість дасть необхідні голоси за законопроект Яворівського про вибори в Києві?

Та ні. Ви розумієте, після останніх соціологічних замірів побачили, що ні при яких обставинах Попов не стане мером. Ну, а зараз його рейтинг ще більше просів – згадайте поїздки у Відень, нібито за державних справ, а насправді там особисті справи були, коли Київ був у повному колапсі. Вони пішли іншою тактикою і намагаються перенести ці вибори на серпень – це за одними легендами, які сьогодні озвучуються. Та навіть у серпні за будь-яких обставин єдиний опозиційний кандидат, а він буде, переможе у Попова чи у будь-кого іншого від влади кандидата з великим відривом. Тому, ці сценарії в них не пройдуть.

Якщо єдиний опозиційний кандидат буде. Ми вже бачимо, що і Катеринчук, і Ляшко, і Куйбіда йдуть в мери з опозиційними гаслами.

Узгоджувати опозиційного кандидата будуть три опозиційні фракції і партії – «Батьківщина», «УДАР» і «Свобода». З цього приводу є чітка заява керівництва, зокрема нашої фракції, що до узгодження єдиного кандидату можуть відбуватись дискусії з приводу тих чи інших осіб, але після вже жодних дискусій бути не може. Всі три опозиційні партії будуть працювати на цього кандидата.

Які ваші наступні кроки після того, як сьогодні «прокотили» цю постанову?

Ми однозначно будемо ставити аналогічні постанови про призначення виборів в Києві. Це наше право, передбачене регламентом, і ми будемо домагатися, щоб «регіонали» голосували. Це не їхнє право, а їхній обов’язок згідно Конституції призначати місцеві вибори. І ті казочки які вони розказують, що депутати мають право голосувати або не голосувати за ті чи інші акти, однозначно не стосуються питань щодо виборів.

І друге – ми зараз розробляємо відповідні законодавчі зміни, які унормують роботу Ради саме в частині строків призначення місцевих чергових і позачергових виборів. А то у нас відбувається ситуація, що Верховна Рада зовсім не обмежена с строках – може через рік, через два призначити. Тому ми хочемо зараз внести зміни до закону про місцеві вибори і місцеве самоврядування саме в частині того, щоб встановити конкретний часовий строк, протягом якого Верховна Рада зобов’язана призначити відповідні вибори. І ми хочемо, щоб в разі, якщо вона їх не призначає, то ці вибори призначаються автоматично відповідно до норми закону.

Ви не забули, що зміни вносяться більшістю голосів, якої в вас нема…

Ну, повірте – у Партії регіонів взагалі немає більшості. Сьогодні відбулося розвінчання ще одного міфу про так звану більшість в 244 голоси, яка голосувала на Банковій. Ми бачили, що максимум, який висвічувався при голосуванні за їхні законопроекти – це 195 голосів. Це та реальна кількість депутатів, які є зараз у Партії регіонів, разом з комуністами. Тому, повірте мені, без консолідації з опозицією в сесійній залі жоден законопроект легітимно пройти не може. Ті речі, яки вони намагались приймати десь в підворотнях, ми більше не дамо їм можливості робити.

Як ви їм не дасте?

Будемо застосовувати різні методи парламентської боротьби.

Так вони ж і пішли з Ради якраз через ці ваші методи парламентської боротьби.

А ми для цього запустили сесійну залу і дозволили голосувати. Нехай покажуть, де вона їхня більшість. Її в них немає.

Ви будете наполягати на переголосуванні законів, прийнятих на тому легендарному засіданні? Рибак чітко сказав, що ніяких переголосувань не буде, все було легітимно і так далі.

Ми однозначно не будемо голосувати за ці законопроекти в наступному читанні, тому що вважаємо, що таких законів в природі не існує. Те, що вони нібито проголосували в першому читанні, є нелегітимним і таким, що суперечить Конституції. А якщо ми не будемо голосувати в другому читанні, ці так звані закони просто «кануть в Лету», тому що не пройдуть в сесійній залі.

Але деякі вже на підпис Президенту направлено.

По тих, що відправлені на підпис Президенту, у нас теж чітка юридична позиція – ми подали відповідні постанови щодо скасування голосувань. І будемо вимагати у спікера, щоб він ці постанови поставив на голосування.

Чи принципово для вас, щоб були паралельно вибори Київради і мера? Тому що вони якщо і призначать, то щось одне. До того ж, мер буде підвішений в цій ситуації. Тобто він буде без лояльної Київради, але саме йому доведеться відповідати за все.

Тоді у мера з’являться механізми розпуску міської ради. Ми теж до цього сценарію готові і, повірте, відпрацьовуємо різні сценарії розвитку подій.

Ви вважаєте, що Конституційний Суд буде затягувати винесення рішення щодо київських виборів?

Я вважаю, що в Україні немає Конституційного Суду. Те збіговисько, яке знаходиться на вулиці Жилянській, – це люди, які абсолютно не мають права носити мантію. Тому те, що вони будуть робити, вони будуть робити виключно за вказівкою з Банкової. І там немає жодного питання щодо правосуддя або щодо тлумачення Конституції. Але всі їхні сценарії, які вони планують запустити, ми наперед вже розуміємо і готові до адекватної реакції.

Щось ви до всього готові, але по факту влада вас переграє. А чого в сесійній залі мусується тільки питання Києва? У нас же декілька обласних центрів без мерів…

На вимогу опозиції до порядку денного включено питання щодо призначення виборів міського голови в Чернівцях. Тому що там так само на протязі двох років обласний центр живе без мера. Якого, до речі, незаконно зняли з посади. Зараз це наш колега – депутат-мажоритарщик від Чернівців Микола Федорук. Тому вибори в Чернівцях – також наша принципова вимога.

А Херсон, а Миколаїв, а Ялта?

Коли будуть відповідні постанови, ми так само будемо їх підтримувати. Коли це питання буде оперативно розглянуто на комітеті, будемо озвучувати, щоб його включали до порядку денного і голосували на сесії.

Зараз ми бачимо, що суди взялися забирати мандати своїми рішеннями. Як ви юридично збираєтесь захищати своїх депутатів?

Стосовно Власенка ми використали всі українські юридичні механізми і зараз Європейський Суд в надзвичайно короткі терміни прийняв цю справу до провадження. Я маю відношення до багатьох заяв, які готуються в нашій фракції до Європейського Суду і можу сказати, що ми напевно рекордсмени в Європі по швидкості підготовки справ і прийняття справ Євросудом до свого провадження по тих політично-резонансним ситуаціях, які виникають. Це і питання щодо проблемних округів, по якому суд за півтора місяці прийняв справу для провадження, і питання по Тимошенко, по Луценку і по Власенку, коли Євросуд взагалі на протязі чотирьох тижнів, за місяць прийняв справу. Тому думаю, що суд повинен і по Власенку дати адекватну реакцію.

Десь за рік…

В каденції Верховної Ради п’ять років. Що стосується інших наших колег, того ж Одарченка, то зараз ситуація вже дійшла до абсурду – скоро районні хацапетовські суди будуть розглядати питання щодо позбавлення мандата депутатів. Справу про Одарченку прийняв до провадження суд, який взагалі не має відношення як до виборчих спорів, так і до питання позбавлення недоторканності або мандатів депутатів. З цього приводу навіть були заяви представників Партії Регіонів – Ківалов назвав цю справу абсолютно абсурдною і безперспективною.

Якщо представники судової системи не схаменуться, впевнений, що Верховна Рада зможе сконсолідуватися і використати по максимуму наші конституційні повноваження щодо призначення і звільнення суддів. Тому що такі речі треба присікати досить жорстко. Коли фактично судді закривають очі і паплюжать Конституцію, такі судді не мають права бути в судовому корпусі. Їх треба звільняти з посади за порушення присяги. Причому факти тут абсолютно явні. Ці ж судді до нас сюди прийдуть в сесійну залу для того, щоб переводитись на інші посади, призначатись достроково. І я хочу побачити, яким чином депутати будуть голосувати за цих суддів. Думаю, точно не будуть голосувати, і ці судді однозначно будуть позбавлятися своїх судових повноважень.

В Конституційному Суді до сих пір лежать справа Балоги і Домбровського…

Там така сама ситуація. Ми внесли відповідні проекти постанов про скасування повноважень тих суддів, які винесли рішення по Домбровському і Балозі. Ці проекти постанов лежать зараз в регламентному комітеті. Якщо КС вийде поза межі Конституції і визнає це рішення суддів нібито легітимним, ми будемо вимагати внесення до сесійної зали постанов, щоб позбавити повноважень суддів, які винесли ці рішення.

Якщо по Власенку все-таки буде позитивний вердикт Євросуду, щоб він знову став депутатом, хтось має скласти мандат на його користь.

Тоді буде позбавлений повноважень той депутат, який зайшов по списку замість Власенка. Для цього рішення ЦВК буде змушена скасувати своє рішення, яке вона приймала на підставі того рішення суду.

Тобто Стаднійчук, який вже вийшов з фракції, не встигши до неї увійти?

Абсолютно вірно.

Скільки ще заяв на вихід з фракції «Батьківщина» вже написано?

Я про такі заяви не маю жодної інформації.

Чому саме квота «Фронту змін» так «потекла»? Яценюк не розбирається в людях?

З цього приводу були коментарі керівництва фракції – була спроба Партії Регіонів дискредитувати лідера нашої фракції, створити розкол, щоб поставити питання про зняття з нього повноважень. Але ця спроба не пройшла і, повірте мені, ті люди, які продалися, мало того, що поставили хрест на своїй політичній перспективі, так ще й отримали надзвичайно великий негатив від простих українців. Я думаю, що ті гроші, які вони отримали, це гірше 30 серебряників, які взяв Іуда.

Чим думав Яценюк, коли брав у список людей, про яких взагалі нічого невідомо? Він їм довіряв, давно знав?

Не треба абсолютизувати, що список формує одна людина. Список формувався з’їздом. І ці люди не є членами партії «Фронту змін».

Відтік «тушок» ще не завершений?

Давайте подивимось. Маю надію, що потоку більше не буде.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: