Європейський суд визнає Тимошенко політичним в`язнем

Європейський суд визнає Тимошенко політичним в`язнем

30 квітня Європейський суд підтвердить, що права Тимошенко у «газовій справі» порушувались

Сьогодні Європейський суд з прав людини оприлюднив офіційне повідомлення: у вівторок 30 квітня буде виголошено рішення у справі «Тимошенко проти України». Юлія Володимирівна скаржилась на незаконне утримання в СІЗО в Києві під час розгляду так званої «газової справи», у якій її потім було засуджено на 7 років. Також вона скаржилася на неналежні умови утримання в Качанівській колонії й неналежне надання медичної допомоги у зв’язку з її численними проблемами зі здоров’ям, - повідомляється в прес-релізі Європейського суду. Крім цього суд розглядав скаргу щодо завдання їй тілесних ушкоджень під час незаконного перевезення до лікарні, цілодобового спостереження за нею й низку інших порушень. Також вона наголошувала на політичних мотивах її утримання за гратами.

Юлія Тимошенко вимагала визнати порушення щодо неї статей 3, 5, 8 і 18 Європейської конвенції з прав людини. В них і йдеться про поводження, що принижує гідність, порушення права на свободу та безпеку. Стаття 18 – це так звана політична стаття, визнання порушення якої фактично означає політичні мотиви у переслідуванні особи.

Дане подання захисту Тимошенко розглядали з серпня 2011 року, й його мали оприлюднити ще в березні, проте все затягнулося до кінця квітня. Рішення з’явиться перед крайнім строком для прийняття рішення Євросоюзом, чи підписувати з Україною угоду про Асоціацію. А звільнення Тимошенко є однією з найважливіших умов європейців.

Найфантастичніший сценарій (найбажаніший для європейців) – Януковича дотиснуть й він помилує Тимошенко після того, як Європейський суд визнає політичну мотивацію переслідування екс-прем’єра. Цей шлях був би найкорисніший для європейської перспективи України.

{1-}

«Главком» звернувся до захисника Юлії Тимошенко у даній справі в Європейському суді Валентини Теличенко, щоб вона дала прогноз щодо рішення суду та його наслідків для звільнення екс-прем’єра.

Пані Валентино, 30 квітня Європейський суд з прав людини оголосить рішення у справі Юлії Тимошенко. Екс-прем’єр скаржилася на незаконне утримання в СІЗО й низку інших порушень під час судового процесу проти неї і подальшого поводження з нею в колонії. Які можуть бути наслідки, якщо скаргу Тимошенко задовольнять? Ми бачили, що подібну скаргу Луценка задовольнили, але суттєвих наслідків не було…

Ви робите неправильні висновки, що після рішення по Луценку нічого не відбулося. Звичайно, рішення Європейського суду від 30 квітня не може призвести до звільнення Тимошенко з-під варти. Крім того, ще буде 3 місяці у влади України на оскарження.

Але не можна недооцінювати того, що скаже Європейський суд з приводу справи Тимошенко – щодо законності взяття її під варту й порушення права на заборону катування. Це не підстава для звільнення з-під варти, але це буде принципове рішення – чи мало політичну мотивацію взяття Тимошенко під варту, а отже політичну мотивацію всього процесу. Ми ж розуміємо, що в демократичному суспільстві політична мотивація до рішення суду не повинна мати жодного відношення.

Наявність політичної мотивації у справі Тимошенко, яка може бути визнана 30 квітня, стане черговим доказом, що в Україні суди не є незалежними.

Тобто, головне, чого чекати від суду 30 квітня – визнання політичної мотивації справи Тимошенко?

Саме так, це визнання порушення статті 18 Європейської конвенції, щодо порушення якої вона скаржилася.

Ви були в процесі. Якого рішення чекаєте, впевненні у задоволені вимог Тимошенко?

Думаю, що Європейський суд визнає вимоги Тимошенко обґрунтованими, тобто, вони підтримають висновки Тимошенко про порушення її прав. Відповідно, рішення Європейського суду буде на користь Тимошенко й проти України.

Які після цього будуть юридичні наслідки й процедури? Як це змінить умови утримання Юлії Тимошенко?

Є три місяці на оскарження урядом цього рішення, після цього буде розгляд апеляції і вступ його в силу. Щодо можливих юридичних наслідків. Насправді, якщо буде визнано політичну мотивацію рішення судді Кірєєва про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, то це буде підставою ще раз звертатися до українського суду про скасування вироку Тимошенко. З юридичної точки зору це реалістичний шлях. Виходячи з українських реалій прогнозувати наслідки такого оскарження складно.

Можете спрогнозувати подальші дії захисту Тимошенко в Європейському суді?

Ще є стаття 6 Конвенції – право на справедливий суд. Тимошенко вже звернулася до Європейського суду з цього приводу із заявою про порушене право на справедливий суд. Після розгляду цієї справи треба буде обов’язково скасовувати вирок щодо Тимошенко у «газовій справі».

Подання щодо утримання в СІЗО і катування Євросуд розглядав півтора роки. Скільки займе розгляд подання по несправедливому суду?

Більше, ніж півтора роки. Думаю, 2-2,5 роки. Ще немає інформації, чи буде надано цій справі статусу невідкладної. Але в другій справі я не беру участі й Тимошенко не представляю. Я до кінця працювала у справі, по якій 30 квітня буде рішення. До Страсбургу на виголошення рішення поїду, якщо мені оплатять поїздку, але це тільки послухати. Ніякої функції адвоката там не буде, їхати туди не обов’язково.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: