Сергій Одарич: Мою відставку організували Фірташ з Тулубом

Сергій Одарич: Мою відставку організували Фірташ з Тулубом

Мер Черкас про те, чому тепер його не пускають у робочий кабінет і хто за цим стоїть

Ще одне українське місто залишилося без місцевого самоврядування та обраного мера. Слідом за Києвом, Чернівцями, Херсоном, Миколаєвом, Ялтою та іншими голови не стало в Черкасах. Тут його, як і в Чернівцях два роки тому, у відставку відправила міська рада. Показово, що в Черкасах і Чернівцях за відставкою обраного громадою мера, як стверджують місцеві експерти, стоїть той самий Дмитро Фірташ.

11 квітня в Черкаській міській раді склалась аномальна коаліція – між Партією регіонів та представниками опозиції, які відправили у відставку міський виконком. Ці ж самі сили, за патронування згаданого олігарха й губернатора області Сергія Тулуба 24 квітня відставили і мера Одарича. А 25 квітня мера вже навіть не пустили до свого робочого кабінету.

Ситуація в Черкасах останніми роками була дуже заплутана. Сам Одарич є другом та партнером у бізнесі глави Держпідприємництва Михайла Бродського, має непогані зв’язки з Андрієм Клюєвим та Борисом Колесніковим. На виборах 2010 року жорстко боровся з губернатором Тулубом та переміг його кандидата Євгена Влізла. Але потім їх стосунки нібито налагодились й у міськраді Партія регіонів та партія вільних демократів Одарича створили коаліцію.

Більше того, одне з основних підприємств в місті – «Азот», купив олігарх Дмитро Фирташ, поставивши на його чолі свого топ-менеджера Валентину Жуковську. І в них з Одаричем ніби склались непогані стосунки. Як мінімум, весь цей тріумвірат працював на перемогу Жуковської на парламентських виборах в 194 окрузі. Проте вона програла, опозиціонер Булатецький отримав на 10 тисяч голосів більше. Але його перемогу відібрали, а ЦВК не встановила результату. Після цього почали непорозуміння у стосунках Одарича з Жуковською, яка звинуватила мера у присвоєнні десятків мільйонів гривень, виділених місту на придбання тролейбусів. Мер також намагався безуспішно «повісити» на «Азот» борги перед містом на сотню мільйонів.

За роки співпраці з губернатором Сергієм Тулубом Сергій Одарич зумів так насолити опозиції, що й та, звинувачуючи мера у всіх смертних гріхах, також підтримала його відставку. Самі регіонали ніяк не могли скинути мера. Тепер маємо інтригу – чи збереже Одарич посаду, а якщо ні – чи балотуватиметься в місті до Верховної Ради у проблемному окрузі?

-- Тулуб не міг пробачити мені своєї поразки на виборах 2010 року

Сергію Олеговичу, після вашої відставки вас вже не пустили до кабінету, як це відбулось?

Вчора (25 квітня, - «Главком»), заходячи в будівлю міської ради, побачив десь два десятки молодиків в чорних костюмах. Піднявшись до свого кабінету, на вході перед дверима зустрів п’ять чи шість таких самих молодиків. На моє запитання, хто вони, сказали - представники приватної охоронної фірми. Відмовились називати якої.

Секретар міської ради Віктор Горкун від ПР повідомив, що вони терміново уклали договір із охоронною фірмою, щоб захистити мій кабінет від мого проникнення.

Хотіли речі забрати?

Я вийшов на роботу. Не визнаю рішення міської ради, тому що воно незаконне. Воно, по-перше, не набрало потрібної кількості голосів. А по-друге, готувалось і приймалось з численними порушеннями закону.

Ви вже передали печатку Горкуну?

Я не передавав печатку, про що складений акт. Скажу вам по секрету, що за шість з половиною років роботи міським головою печатку ні разу в руках не тримав. Бачив я її мабуть два рази.

Вона в сейфі зберігається?

Вона зберігається у керівника канцелярії.

Міг її пан Горкун вже отримати?

Судячи з повідомлень, то Горкун вже її в канцелярії забрав.

Скажіть, чому ви вважаєте, що голосування було незаконним і чи ще є у вас надії його оскаржити в суді?

Знаєте, зараз трошки відволічуся. В чому природа обрання і відставки міського голови. Міського голову обирає громада. Аналогічно громада може в будь-який момент шляхом проведення референдуму відставити міського голову. Хто обрав, той і відправляє у відставку. Додатково законодавець наділив правом відставки міського голови депутатів міської ради, але чітко визначив, в якому випадку це може відбуватися. Не у випадку, коли він втратив довіру громади і так далі, не через якісь суб’єктивні речі, а тільки у випадках, якщо міський голова порушив закон.

Крім цього для депутатів, які цього не розуміли і вважали, що якщо вони сказали, що голова порушив закон, значить він порушив, Конституційний суд дав роз’яснення. Розглядаючи справу про зняття голови Луганської міської ради, КС встановив, що для винесення на розгляд ради проекту відставки, необхідно мати рішення суду, яке набуло законної сили і рішення суду про встановлення факту порушення закону міським головою. Такого рішення суду немає в природі, тому це питання не могло виноситись на розгляд міської ради.

Але практика показує інше – і в Чернівцях, і в інших містам ради звільняють мерів без рішень суду…

Практика така присутня. Але є міські голови, які доходять до кінця й рішенням в суді відновлюються на посаді. Так зробив в Черкасах мій попередник, якому так само оголошували недовіру, але він рішенням суду поновився на посаді.

Ви вже подали до суду чи тільки готуєте позов?

Я ще вчора подав до суду.

Коли очікується розгляд?

Вже справу розписано на суддю, але ще до розгляду не призначено.

Які ваші головні аргументи?

По-перше, не було підстав для звільнення, немає факту порушення закону. По-друге, для прийняття рішення, щоб воно вважалося прийнятим, необхідно 41 голос депутатів – не менше 2/3 голосів.

Чому 41, а не 40? Адже дві третини від 60 нардепів – це 40.

До складу депутатів міської ради включається міський голова в разі, якщо він бере участь у пленарному засіданні. Я брав участь у засіданні! Тому, шістдесят плюс один – 61, дві третини – 41. І третє – це те, що у голосуванні брав участь депутат, повноваження якого ще не розпочалися. Тобто його зареєструвала територіальна виборча комісія, але ще не відбулося жодного чергового засідання міської ради, щоб він набув повноважень.

В Києві важко зрозуміти, як так сталося, що і Партія Регіонів, і «Батьківщина», і частина ваших депутатів об’єдналися проти вас? Адже останні два роки у вас нібито були гарні стосунки з губернатором Тулубом, була коаліція ваших вільних демократів з Партією регіонів.

По-перше, мені досі невідомо про жодне рішення жодної партії щодо ставлення до питання дострокового припинення повноважень мера. Мені не відомо, щоб відбувалась якась партійна конференція чи партійне бюро: партії «УДАР», чи партії «Фронт змін», чи партії «Батьківщина», чи Комуністичної партії, чи Партії Регіонів, які б прийняли рішення голосувати за відставку міського голови. В даному випадку ми маємо рішення окремих депутатів, а не політичних сил.

Думаю, що найближчим часом це питання буде предметом розгляду в середині партійних організацій, тому що ставлення серед ударівців, «Фронту змін» і «Батьківщини» щодо цього дуже різне.

В нас була коаліція з Партією регіонів, але при цьому Сергій Тулуб не міг пробачити мені своєї поразки на виборах 2010 року. На місцевих виборах він пхав свого кандидата Євгена Влізла, але той в чотири рази поступився мені за результатами голосування.

Але у вас було два роки нібито плідної співпраці…

Вона була умовно плідною. Тому що там, де була можливість, Сергій Борисович ставив палки в колеса. Зокрема, коли мова йшла там про розподіл коштів дорожнього фонду, який проходив з державного бюджету, то місто Черкаси отримувало найменше. Якщо ми за всіма показниками в попередні роки мали дорожній фонд в 12-13 мільйонів гривень, то Сергій Борисович нам залишив в 2011 році 3,5 мільйони. І місто лишилося з розбитими дорогами. Аналогічно в минулому році з обласного бюджету недофінансували наше комунальне підприємство й тролейбусний парк.

Що він вимагав?

У нього були різні вимоги. Заборонити опозиційним партіям проводити під його вікнами мітинги, подавати в суди, обмежуючи право людини на зібрання. Жодного разу я ці вимоги не виконав. В нього були вимоги передати йому в обласну комунальну власність «Теплокомуненерго», наше міське комунальне підприємство, передати водоканал. Знову ж таки в обох цих випадках я відмовив. Такі протиріччя і конфлікти були протягом всього часу. Вони не часто виходили на публічну площину, але в особистому плані ці конфліктні ситуації виникали.

Опозиція стверджує, що ви підтримували Тулуба в його намаганнях обмежувати акції протесту. Однією з вимог штурму міськради опозицією 20 березня було відмінити рішення мера про заборону мирних зібрань у місті. Як ви могли бути не причетним до того рішення?

Це неправда, до мене приходили два заступники, яких до мене делегувала Партія регіонів. Один відповідальний за виконавчу роботу, інший – секретар міської ради. Прийшли вони від Сергія Тулуба – губернатора, кажуть, що він поставив вимогу провести через рішення виконкому обмеження мітингів. Треба визначити тільки конкретні місця, де можна збиратися.

Я категорично відмовив, сказав, що таке рішення мною прийматися не буде, підтримуватися не буде, а якщо виконком його ухвалить, то буду зупиняти його дію або звертатись до міської ради з вимогою скасування. Вони дочекалися, доки я поїхав у відпустку і в перший же день моєї відсутності провели через виконком рішення про заборону протестів. Загалом з 8 членів виконкому троє представляють ПР, один – Фронту змін. Їм вдалося провести те рішення. Коли я повернувся з відпустки, то звернувся до міської ради з проханням його скасувати. Тільки вони могли це зробити. Я зі своєю командою й фракцією та за підтримки «Батьківщини» скасували те рішення виконкому.

В історії, коли влітку 2012 року міліція жорстко розганяла мовний протест в Черкасах, яка була роль міської влади і вас особисто? Без вас же тоді не могли відбутися ті події?

Ніякої ролі я тоді не відіграв. Ми не надаємо дозволи і не можемо забороняти проведення мирних зібрань. Відповідно, ми не санкціонували той мітинг й не робили ніяких дій щодо заборони. Міліція в місті підпорядковується губернатору й міністру внутрішніх справ, а не місту.

В чому інтерес опозиції вас відставляти? Вони стверджують, що ви узурпували владу в місті, тому й змушені були піти на тимчасові спільні дії з Партією регіонів. Як ви розумієте їхні дії, невже аж так їм насолили?

Думаю, тут якісь інші інтереси. Пояснити це ідеологічно я не можу. Так, лунають звинувачення в мій бік, що узурпували владу. Але коли пропонувалося, шановні, давайте об’єднуватись, надавайте пропозиції до складу виконавчого комітету, «Батьківщина» чітко заявила – в них по всій країні й в Черкасах одна позиція – ні в які коаліції не вступати.

-- У мене з Льовочкіним була дуже складна розмова

Ще одна претензія до вас – на парламентських виборах по 194 окрузі ви працювали на Валентину Жуковську, кандидата від влади і топ-менеджера Дмитра Фирташа. Левову частку того безладу, який влаштувала влада при підрахунку голосів, коли перемогу забрали в Булатецького, покладають і на вас…

Це не правда. Я дійсно допомагав Валентині Жуковській в проведенні виборчої кампанії. Моя допомога зводилася до одного – я давав поради і консультації. В 99% вони ігнорувалися й не виконувалися. Напередодні виборів в нас відбувся конфлікт. Рейтинги почали показувати, що пані Жуковська програє.

Терміново ввечері в суботу перед днем голосування в Черкаси до мене примчався глава Адміністрації Президента Сергій Льовочкін. Дуже просив, щоб я в неділю під час голосування задіяв весь свій ресурс членів комісій, щоб забезпечити перемогу Валентині Борисівні. Я категорично відмовився це робити, пояснивши, що я такими речами ніколи в житті не займався. І взагалі, вважаю, що крадіжка голосів – це злочин, який за своєю тяжкістю поступається хіба що вбивству. У нас була дуже складна розмова.

Наступного ранку, коли почалося голосування, Валентина Жуковська ще декілька разів зверталася до мене з проханням задіяти адмінресурс, щоб забезпечити результат і її перемогу. Я відповів, що ні, розвернувся й полетів до Норвегії, щоб не дзвонили і не просили. В цьому причина конфлікту з Льовочкіним, Жуковською й Фірташем.

Тобто, саме в тих подіях й позиції Фірташа та Льовочкіна криється причина вашої відставки?

Переконаний, що саме по цій лінії була ініціатива. Це надихнуло Сергія Тулуба, разом з таким союзником як Фірташ, змістити неугодного міського голову.

Сторона пані Жуковської звинувачує вас в махінаціях з тролейбусами, які мали закупили для міста за гроші Фірташа. Ситуація заплутана, але ви нібито витратили їхні гроші, а техніку не купили. Це також було серед причин конфлікту з Жуковською?

Минулого року в міський бюджет заклали 30 млн гривень для придбання нових тролейбусів. Оголосили тендер, як вимагає закон. Один з потенційних учасників тендеру звернувся в Антимонопольний комітет з вимогою заблокувати проведення конкурсу, бо нібито якісь його права ущемляються. Це був львівський автобусний завод. АМК зупинив проведення тендеру для проведення перевірки. Місяць не відбувалося жодного розгляду, а потім таки визнали, що проблем ніяких і дискримінації немає. ЛАЗ безперешкодно міг брати участь в тендері.

Як тільки отримали це рішення АМК – оголосили тендер на середину серпня. На цей момент інший учасник тендеру – «Богдан», звернувся до АМК з вимогою зупинити закупівлю. Знову відбулася заборона. В вересні ситуація зайшла в глухий кут. Фізично ми вже не могли в 2012 році провести закупівлю. Тоді я звернувся до Фірташа, власника черкаського «Азоту», з проханням допомогти закупити для міста тролейбуси. Гратися в тендери вже не було можливості.

Ми відпрацювали механізм придбання автобусів за допомогою «Азоту». Схем така: «Азот» купує тролейбуси, далі місто і «Азот» створюють спільне підприємство, вони вносять в це підприємство тролейбуси. А далі виходить з цього підприємства, а місто оплачує йому вартість цих 15 тролейбусів. Тобто, місто вкладає кошти в статутний фонд і ними розраховується за техніку. Схема була принципово погоджена.

Для Фірташа і Жуковської було принципово, щоб тролейбуси з’явились в місті за тиждень-два до виборів. Щоб це був козир і подарунок місту від Жуковської. Це навіть позиціонувалось як подарунок від неї місту. Хоча це було придбанням для того, щоб надалі продати місту.

Кілька тролейбусів без внутрішнього начиння вони встигли пригнати за два дні до виборів і поставити в центрі міста. Після виборів інтерес до цього всього в них пропав. За весь цей час – 6 місяців, жодної відповіді від «Азоту» й готовності передавати тролейбуси місту немає.

-- Дружніх стосунків з Клюєвим чи Колесніковим в мене немає

У вас дуже добрі стосунки з главою держпідприємництва паном Бродським, главою РНБО Андрієм Клюєвим, нардепом Борисом Колесніковим. Якщо Фірташ з Льовочкіним організували відставку, чому ці люди вас не захистили? Ви ж ніколи не критикували центральну владу і Президента…

Ви дещо перебільшуєте. Я вже понад 20 років дружу з Михайлом Бродським, але дружніх стосунків з Клюєвим чи Колесніковим в мене немає. Так, ми добре знайомі, у нас були окремі проекти, де ми співпрацювали. Але це хіба що можна охарактеризувати словом «знайомство».

В даному випадку пояснення просте – які впливи у мера обласного центру чи керівника служби підприємництва у порівнянні з олігархом, губернатором і главою Адміністрації Президента?

Але ж Бродський намагався вам допомогти?

Намагався, ми боремося і не збираємося складати руки.

-- До 2015 року виборів мера в Черкасах не буде

Як вважаєте, до 2015 року в Черкасах проведуть вибори мера, чи містом керуватиме секретар міськради від Партії регіонів? Адже, чесно кажучи, не дуже віриться у ваші судові перспективи…

Якщо мені не вдасться в судах відстояти свою правоту, то до 2015 року виборів мера в Черкасах не буде. Адже результат очевидний – я переможу з величезним відривом.

У вас є дані, що ваш рейтинг в місті не впав після останніх виборів, кажуть про вашу низьку підтримку в місті?

Скажу так, що тенденції завжди однакові, як і в попередню каденцію – рейтинг на момент виборів сягає 40%, а далі впродовж роботи опускається до 30%. Десь так зараз і є.

-- Балотуватись в окрузі в парламент не буду

Пішли розмови, що ви можете балотуватись до Верховної Ради на повторних виборах в проблемному 194 окрузі, де вибори можуть бути призначенні на липень-серпень. Плануєте піти в парламент?

Я не розглядаю такий варіант і балотуватись в окрузі в парламент не буду. Озвучу вам одну з версій, чому Фирташ та Жуковська так боролися за моє звільнення – штовхнути мене на 194 округ в Черкасах, щоб я конкурував з представником «Батьківщини» Миколою Булатецьким, розбити голоси, а Жуковська таки б виграла вибори й пройшла до Верховної Ради. Скажу їм так – їх надії примарні, я не підіграю їй.

Ви це пояснили Булатецькому й тому він вас підтримав під час голосування за відставку?

Я не пояснював йому цю позицію, в мене з ним стосунки складні. Буквально ще кілька місяців тому він всюди мене називав злодієм й корупціонером. Але на сесії, коли мене звільняли, Булатецький мене підтримав. Він розуміє ризики, що нас намагаються зіштовхнути лобами. Йому це було б малоприємно.

Тобто, на виборах ви підтримаєте його кандидатуру?

Не думаю, що буду підтримувати Булатецького, але й сам не буду балотуватись, в мене немає інтересу до цих виборів, вважає, що я є законно обраним міським головою. Поки громада не скаже, що я не відповідаю її потребам.

Опозиція вчора (25 квітня) проводила в Черкасах акцію «Вставай, Україно!» На протидію їм зігнали мітинг з вчителів. Це вже творчість секретаря міськради?

Викликати вчителів без керівництва міста неможливо. Це підпорядкування міської влади. Я такого не допускав, навпаки, сварив тих, хто на якісь заходи адміністративним чином зганяв бюджетників.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: