Богдан Данилишин Професор Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана

Настав оптимальний час для «шокової терапії»

Реформи в Україні вкрай потрібні. Їх треба було проводити ще на початку 2000-х років. Втрачено більше 10 років тому, що всі Уряди, в тому числі і той, в якому я працював, думали про політичні перспективи, а не про реальні реформи.

Цей і наступний рік найбільш оптимальні для заходів «шокової терапії» без яких кожна нова світова криза буде все більше позначатись на економіці держави. Тому – перелом сировинно- експортноорієнтованої низькотехнологічної моделі економіки України, закладеної ще з радянських часів; зменшення високого рівня навантаження соціальних виплат на економіку України, який є одним із найвищих у світі; повна прозора приватизація державного майна, а в окремих випадках і реприватизація, і пошук ефективного власника в тому числі і поза межами країни з метою подолання олігархократії і монополізму; стимулювання внутрішнього ринку – мають стати пріоритетними завданнями. І головне – формування середнього класу, який буде втілювати реформи, а не думати як «нагодувати олігархів».

Тому вважаю, що якщо хоча б 10% того, що написано в Державній Програмі активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки буде виконано – реформування економіки України можна буде вважати успішним.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: