Олег Новіков: У нову групу «Право вибору» увійдуть 20 депутатів

Олег Новіков: У нову групу «Право вибору» увійдуть 20 депутатів

Один з шести нунсівців, які сьогодні перейшли до складу коаліції

Один з шести нунсівців, які сьогодні перейшли до складу коаліції – один з найближчих соратників Юрія Луценка, його заступник по партії «Народна самооборона» Олег Новіков. У телефонному бліц-інтерв’ю «Главкому» Олег Володимирович розповів про причини, які спонукали його та його товаришів на такий крок, про нову депутатську групу, в яку об’єдналися новоспечені коаліціанти, та про ставлення до цього кроку глави «Самооборони» Юрія Луценка.

Перехід шести членів фракції НУНС до коаліції сьогодні став новиною дня у Верховній Раді. Коли ви ухвалили для себе це рішення?

Це рішення приймалося не за один день. На жаль, апарат Володимира Литвина не зробив все необхідне, щоб сьогодні спочатку була озвучена заявлена про формування нової депутатської групи, а після цього – про входження депутатів цієї групи до коаліції. На жаль, сталося так, як сталося. Але насправді на сьогоднішній день У Верховній Раді сформована група з близько 20 народних депутатів, які увійшли до коаліції.

Як називається ця група, і хто є її координатором?

Координатор цієї групи – Давид Жванія, а група називається «Право вибору».

Якими мотивами ви особисто керувалися, коли входили до коаліції?

Розумієте, парламентар повинен бути або в коаліції, або в опозиції. На сьогоднішній день монополія на опозицію заявлена Юлією Тимошенко. На жаль, політична сила, яку я представляв, «Народна самооборона», скажімо так, зайняла позицію ані в опозиції, ані в коаліції.

Так бути не може. Тому я для себе зробив вибір: якщо в чомусь можна здобути якісь преференції для своєї політичної сили, то це можна зробити лише знаходячись всередині коаліції.

Чи обговорювалося питання про входження до коаліції на засіданнях групи «Народна самооборона» чи це – ваше індивідуальне рішення?

Спочатку була зібрана група «Право вибору». Після того, як була зібрана група, ми обговорювали можливість входження до коаліції. Це рішення було прийняте групою.

До сьогоднішнього дня про існування цієї групи не було відомо нічого. Коли було ухвалене рішення про її створення?

Якби всі знали, що 27 квітня у парламенті відбудеться яєчно-димове шоу, мабуть, воно б не відбулося. Те саме стосується і формування цієї групи. Вона була сформована наприкінці минулого тижня.

Ви кажете, що у складі вашої групи буде близько двох десятків депутатів. Дозвольте поцікавитися, хто входить до неї, крім тих шести нунсівців, які перейшли до коаліції сьогодні?

Знаєте, на наступному тижні, найшвидше, у вівторок, буде оприлюднено інформацію щодо цієї групи. От після цього ви матимете всі прізвища її членів.

Чи очікуєте ви збільшення чисельності вашої групи?

Безсумнівно. Ще коли ми формували нашу групу, то сказали, що до її складу можуть входити будь-які депутати з будь-яких фракцій.

На яких засадах будується діяльність вашої групи? Якою є її ідеологія? Чим члени групи «Право вибору» відрізняються від інших депутатів?

Дочекайтеся. На наступному тижні буде оприлюднено відповідну заяву групи, її меморандум, і там буде все чітко сформульовано. Я не хочу наперед говорити про речі, які стануть відомими за кілька днів.

Як поставилися до вашого кроку ваші колеги по «Народній самообороні»? На її сайті вже можна знайти закиди на вашу адресу, в яких йдеться про «30 срібняків», «очищення руху» і тому подібні речі?

Такі заяви йдуть від людей, які не знають ситуацію в цілому, а опираються лише на емоції. А емоції – вони як піна. Вони зійдуть нанівець, а потім настане порозуміння.

Але у вашого кроку є і певний моральний бік, адже досі на лікарняному перебуває ваш колега по «Самообороні» Олесь Доній, якого, власне, коаліціанти побили…

Я Олеся Донія щойно бачив в офісі «Народної самооборони», куди я заходив забрати свої особисті речі.

Ви обговорювали з ним свій крок? Як він до нього поставився?

Ми з ним не спілкувалися, але зрозумійте, не можна змішувати. От ви кажете: його били представники коаліції… Його били представники Партії регіонів. Перехід до коаліції не означає, що я вступив до Партії регіонів, чи мої колеги вступили до Партії регіонів. В коаліції ще окрім них перебувають Блок Литвина, з яким НУНС також свого часу був в коаліції, і комуністи.

Тому кажіть: вашого колегу по парламенту Олеся Донія били представники Партії регіонів – це буде нормально. А коли ви кажете: били коаліціанти – це вірно, але з певним перекрученням.

Коли ви входили до коаліції, чи ставили ви якісь умови? Припустімо, чи вимагалася від вас підтримка всіх без виключення коаліційних законопроектів?

У нашій групі є власне бачення, у нас є певні запобіжники, певні застереження, і за будь-що ми голосувати огульно не будемо…

На сьогоднішній день ми нікому не здавали свої картки. Всі картки знаходяться у кожного з депутатів – їхніх власників. Ми маємо право голосувати так, як ми хочемо. Тобто ми не віддали свої картки комусь, щоб цей хтось ходив по залу, шукав вільне місце, щоб сісти і проголосувати.

До речі, а де ви будете сидіти? На своїх місцях чи десь позаду, поруч з перебіжчиками з БЮТ?

На своєму місці.

Вам, як людині, яка має стосунок до силових органів, до міліції, не треба нагадувати, що протягом останніх місяців діяльність української міліції стала предметом досить обґрунтованої критики з боку і журналістів, і опозиції. Яку позицію стосовно діяльності нинішнього керівництва МВС ви займатимете в рамках нинішньої коаліції?

Ви знаєте, якби за міністра Луценка в міліції відбувалися такі жахи, які відбуваються зараз при Могильові, то, мабуть, Юрія Віталійовича розідрали би на шматки – і ваші колеги журналісти, і опозиційні фракції парламенту. Але змінилася точка сидіння – змінилася точка зору.

Я вважаю, що МВС потрібно реформувати. А щодо дій тих працівників міліції, які призвели до загибелі студентів, до побиття журналістів, – такі працівники повинні бути звільнені. А відповідає за це міністр внутрішніх справ. Тому, я думаю, що, скоріш за все, Могильов піде у відставку.

А якщо припустити, що питання про відставку Могильова постане у Верховній Раді ще раз, і Партія регіонів відмовиться підтримувати це питання. Чи підтвердите ви цю свою позицію і проголосуєте за відставку Могильова?

Я буду голосувати за його відставку.

Кирило Куликов заявив, що після сьогоднішніх подій проект «Народна самооборона» може вважатися закритим. Чи погоджуєтеся ви з такою точкою зору?

«Народна самооборона» створювалася як громадянський рух опору. На той момент це дійсно був потужний, серйозний проект, який приніс результати – ми сформували групу в 17 народних депутатів всередині фракції НУНС. Тобто цей серйозний цільовий проект справді вичерпав себе у якості ядра опору. Зараз потрібно переходити на новий проект – в рамках, скажімо, тієї самої політичної сили треба знаходити інші, нові акценти і приділяти їм найбільшу увагу.

Чи може група «Право вибору» в перспективі перетворитися у політичну партію?

Про це на сьогоднішній день не йдеться.

Чи продовжуєте ви залишатися заступником голови партії «Народна самооборона»?

Сьогодні я написав заяву до політради партії про складення з себе повноважень заступника її голови. Але членом партії я буду залишатися. Якщо мої колеги вважатимуть за необхідне мене виключити – нехай виключають.

Чи спілкувалися ви вже з Юрієм Луценком?

Я з ним спілкувався протягом цілого останнього тижня.

Тобто він перебував у курсі вашого наміру увійти до складу коаліції?

Він знав про те, що вже сформована депутатська група, і що вона буде входити до коаліції. Єдине, щодо чого були суперечності, – чи робити це сьогодні, чи через тиждень.

А як він відреагував на цю звістку?

Це була важка розмова. Ми один одного дуже давно знаємо, тому (пауза) кожен залишився при своїй точці зору.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: