Гаранте Конституції, згадайте Пилипа Орлика!

То чому ж Віктор Федорович з компанією не поклали квіти до пам’ятника Пилипу Орлику, адже кращого героя для вшанування в День Конституції годі шукати?

Віктор Янукович відсвяткував День Конституції затри дні до 28 червня. Аби не відволікати себе від розваг у законний вихідний, Президент і його свита вирішили відкатати обов’язкову програму вшанування українського Основного Закону в п’ятницю.

Тому саме сьогодні Віктор Федорович у супроводі керівників своєї адміністрації, урядовців та депутатів поклав квіти до пам’ятників спочатку Тараса Шевченка, а потім главі Центральної Ради Михайла Грушевського.

Насправді, Віктор Федорович не став вигадувати нічого нового, і вчинив так само, як і його попередник Віктор Ющенко. Віктор Андрійович теж любив відкатати конституційну тему в останній робочий день перед 28 червня. Таким же у Президента Ющенка був і маршрут – від Тараса Шевченка до Михайла Грушевського.

Не хочу применшити роль обох цих постатей української історії для появи нашого Основного Закону, але ж у нас є набагато краща кандидатура на вшанування в День Конституції – Пилип Орлик. Кожному українському школяреві змалечку вкладають в голову, що перша писана Конституція з’явилася не в США, а саме в Україні. І її автор – Пилип Орлик, гетьман України, якому повноваження передали після смерті Івана Мазепи в Бендерах. Зрозуміло, що документ Орлика ніхто не ухвалював, вона не діяла на території України. Але ж вона була, і про неї знає весь світ, визнаючи найпрогресивнішою, як на свій час.

То чому ж Віктор Федорович з компанією не поклали квіти до пам’ятника Пилипу Орлику, адже кращого героя для вшанування в День Конституції годі шукати? Проте якихось претензій до чинного Президента тут не пред’явиш, бо пам’ятника Пилипу Орлику в Києві просто не існує. Ну, не треба, очевидно, українській державі така постать.

В цьому році Конституції Пилипа Орлика виповнилося 300 років. Хтось помітив якісь офіційні заходи з цього приводу? Звичайно, що ні. Бо їх і не було. За святкування цієї річниці в парламенті не набралося голосів – Партія регіонів не підтримала. А як же, адже Орлик – прихвостень Мазепи. І таким людям, як, наприклад, депутат Колесніченко, вшановувати його писанину не з руки.

Що говорити, якщо навіть «націоналіст» Ющенко не зміг за п’ять років свого правління добитися встановлення пам’ятнику Орлику? Щоправда, вулиця така в Киві є, а на її перетині з вулицею Липською навіть поклали камінь, на якому написали, що колись тут буде цілий пам’ятник. Так той камінь нікому не потрібним і валяється вже котрий рік підряд.

Ще дивніше, що в цей же час, до 300-річчя Конституції Пилипа Орлика, пам’ятник йому поставили вже навіть у Придністров’ї, в місті Бендери, про що «Главком» уже писав.

Можливо, Віктор Янукович таки зверне увагу на Пилипа Орлика, якось дасть доручення своєму керівнику Києва Олександру Пику Києва Олександру Попову, і питання заміни каменя на повноцінний пам’ятник таки вирішиться. А вже наступного року Віктор Федорович на День Конституції заїде у скверик на Липській, і покладе букет автору першої писаної Конституції світу. Почесно і зручно - в 50-ти метрах від цього місця знаходиться центральний штаб Партії регіонів.

P.S. Схоже, що Віктор Янукович таки займеться пам\'ятником Пилипу Орлику. В своїй промові на честь Дня Конституції він вивів українську незалежність і Основний Закон з документу Орлика:

«Визначаючи засади розвитку країни, наша Конституція опирається на національний історичний досвід. Україна має багатовікову конституційну традицію. Її коріння бере початок з «Руської правди» Ярослава Мудрого та Конституції Пилипа Орлика, яка, на думку істориків, є першим європейським конституційним актом у сучасному розумінні і якій виповнилося 300 років. Ці документи стали історичною основою прийняття Декларації про державний суверенітет України, двадцятиріччя якого ми відзначаємо цього року, та найголовнішого документа новітньої української доби – Акта проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року».

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: