Віктор Пинзеник Економіст

Як виконується бюджет-2013. Останні тривожні дані

П’ять місяців нинішнього року, за оперативними даними, додали до загального фонду державного бюджету лише 2,4%, склавши 117,9 млрд. грн.

П’ять місяців нинішнього року, за оперативними даними, додали до загального фонду державного бюджету лише 2,4%, склавши 117,9 млрд. грн. При цьому в травні доходи виявилися на 6,7% меншими травня попереднього року.

Такі дані підтверджують очевидну спеціалістам ще на момент схвалення бюджету нереальність - завищеність доходів.

За схваленим бюджетним законом доходи мали б зрости на 9,2%. Фактичний приріст у чотири рази менший затвердженого. Та і ця цифра потребує коректив, оскільки у поточному році, на відміну від попереднього, діє авансова сплата податку на прибуток, і майже вдвічі наростив «податкову» активність НБУ. Без урахування цих факторів доходи зменшилися.

Бюджетна ситуація перших п’яти місяців показує наростання бюджетної дірки. Без певних професійних дій до кінця року бюджетний дефіцит у 1,5 рази перевищить плановий, а недобір коштів сягне 20-25 млрд. грн. (по загальному фонду).

В таких умовах уряду слід припинити «розсипати манну небесну», сіяти ілюзії стосовно неіснуючих коштів та їх витрачання. Сьогодні такі кошти можна отримати лише за рахунок нарощування і так великого боргового ярма.

У нинішній непростій ситуації потрібен секвестр видатків, а не їх нарощування, необхідне закриття законодавчих та адміністративних лазівок уникнення оподаткування.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: