Віктор Швець: «Тушка» Канівець поширює брехню про моє відсторонення

Віктор Швець: «Тушка» Канівець поширює брехню про моє відсторонення

Нардеп від «Батьківщини» спростовує, що його посунули з посади на користь Сергія Власенка

Хоча Верховна Рада й перебуває на канікулах новини з депутатського життя продовжують надходити. Так, «тушка» Олег Канівець, який у квітні разом з трьома іншими депутатами вийшов з фракції «Батьківщина» тепер проситься назад. Зміну своєї позиції він пояснює тим, що нардепа Віктора Швеця, через конфлікт з яким Канівець нібито і пішов з фракції, рішенням президії політради від 17 липня відсторонено від кураторства Львівською областю на користь Сергія Власенка. Інтрига полягає ще й в тому, що якщо Власенко – нинішній адвокат Тимошенко, то Швець – колишній. Сам Швець в інтерв’ю «Главкому» стверджує, що ніхто його не відсторонював, а з Власенком вони будуть працювати паралельно. Канівця ж звинувачує в самопіарі та розповсюдженні дезінформації.

– Я хочу сказати, що та інформація, що з’явилась у вас та в інших ЗМІ, з приводу того, що президія політради партії відсторонила мене від посади партійного куратора Львівської області, не відповідає дійсності. Ніяких таких рішень політрада 17 липня, на що посилається пан Канівець, не ухвалювала і не могла ухвалити хоча б тому, що президія ніколи не призначала мене куратором Львівської області. Справа в тому, що в партії «Батьківщина» існував порядок, при якому кураторами обласних партійних організацій були технічні працівники виконавчого секретаріату партії. Але після об’єднавчого з’їзду була обрана нова президія політради і, щоб надати більш динамічний характер цим об’єднавчим процесам та здійснювати партійний контроль над ними, було ухвалене рішення, щоб кураторами обласних організацій були члени президії. Зокрема, на прохання Власенка, він був призначений куратором Львівської облорганізації. Я ж на минулих парламентських виборах був керівником виборчої кампанії на Львівщині і тут Об’єднана опозиція здобула найбільшу кількість голосів. І після виборів фракція закріпила мене за цією областю як народного депутата. Це рішення не скасоване, і я впевнений, не буде скасоване.

Як ваші обов’язки будуть тепер перетинатись з обов’язками Власенка?

Роботи всім вистачить. Було призначено 25 кураторів всіх областей, і я не чув, щоб в якійсь з них це було подано як топ-новину, окрім Львівської . Що стосується Канівця, то навіть якщо він напише заяву на вступ до фракції «Батьківщина», навряд чи мої колеги погодяться прийняти цього зрадника назад. Це людина, яка підло і підступно зрадила фракцію, вийшовши з неї в такий драматичний день. Той, хто один раз зрадив, буде зраджувати і надалі. Ми не можемо як політична структура залежати від примх Канівця – наступного разу йому Яценюк не сподобається і він вийде з фракції, а потім знову сподобається і він повернеться. Це абсурд.

Чим конкретно будуть відрізнятись ваші функції, Власенка та керівника обласної організації Романа Ілика?

Чесно кажучи, не знаю. Ми сядемо, порозуміємось і не буде ніяких проблем.

А чому Канівець тепер хоче повернутись у фракцію, якщо в вашому становищі, як ви кажете, нічого не змінилось?

Так він сам поширює цю брехливу інформацію з приводу мого відсторонення. У нього просто немає іншої можливості якось піаритись. До того ж, йому треба якось виправдати свою зраду і показати, що, мовляв, є люди, що через нього позбавляються якихось партійних посад.

В чому наразі полягає ваш конфлікт?

Та ніяких конфліктів після його обрання в нас не було. Просто я з першого дня, як дізнався, що він хоче балотуватися по 126-му округу, сказав, що це – зрадник, якого Об’єднана опозиція не може рекомендувати виборцям. В мене була чітка інформація, що ця людина працює в інтересах Адміністрації Президента. І це знайшло своє підтвердження – він одним з перших вийшов з фракції.

Але якщо стежити за його голосуванням, то він продовжує голосувати синхронно з опозицією.

Це були такі голосування, які принципового значення не мали.

Але ж інші «тушки» поводили себе інакше.

Основні голосування будуть пізніше, тоді Януковичу і провладній більшості і знадобиться голос Канівця. Цей час, думаю, прийде восени. Коли потрібні будуть триста і більше голосів, тоді і побачите, як буде голосувати Канівець. Вся його політична діяльність побудована на зраді.

Канівець ішов за квотою Гриценка. Тоді, за вашою логікою, Анатолій Гриценко, що досі входить у фракцію «Батьківщини», теж працює на Банкову?

Я знаю тільки, що Гриценко нам присягав, що Канівець ніколи не вийде з фракції. Ви ж зрозумійте – не я один казав, що Канівець зрадник, а багато людей з нашої партії. Його ж вже виключали з «Батьківщини» за зраду. Але політична доцільність входження «Громадянської позиції» до Об’єднаної опозиції переважила ризик зради Канівця. І можу однозначно сказати, що якби він не був представником ОО, то ніколи б не виграв на цьому окрузі. Тут дуже великий авторитет «Батьківщини» – наприклад, на президентських виборах на цьому окрузі проголосувало 93% виборців, з яких 98% віддали голоси за Тимошенко.

Тоді була політична доцільність, а зараз багато хто вважає Анатолія Гриценка фактором дестабілізації в опозиції. Ви теж?

Ми діяльність Анатолія Степановича широко обговорюємо на фракції і відверто висловлюємо йому свою позицію. З чимось він погоджується, з чимось ні, але він є таким як є. Як говорив відомий персонаж української політики, маємо те, що маємо. Але нам дуже важливо було, щоб Гриценко був в Об’єднаній опозиції, а не проти неї.

Відомо, що об’єднання «Батьківщини» з «Фронтом змін» не у всіх областях проходить безболісно. Яка ситуація на Львівщині?

Відбувалася певна дискусія серед партійного активу, і це є абсолютно природний і нормальний процес – люди ж не можуть все виконувати по команді. Але після об’єднавчого з’їзду і ухвалення відповідних змін до статуту дискусії припинились і відбувається елементарний робочий процес виконання рішень з’їзду. В Стрию, наприклад, була складна ситуація з приводу об’єднавчих процесів, але після з’їзду потреба в подальших дискусіях відпала. Міські фракції об’єднались в одну, яку очолив представник «Батьківщини», в райраді керівником об’єднаної фракції став представник «Фронту змін». Ці процеси проходять толерантно, ми всі є товаришами, об’єднаними однією метою. Ми ставимо завдання створити максимально комфортні умови для тих осіб, які вступають до «Батьківщини» з лав «Фронту», ПРП, «Руху». І в кожному конкретному випадку думаємо, як задіяти нових активних членів до нашої спільної роботи. Робота знайдеться всім.

На місцевих виборах саме у Львівській області були спроби створити клон «Батьківщини». Чи зараз ви убезпечили себе від таких варіантів?

Коли відбувалися ті місцеві вибори, Канівець якраз був одним з тих, хто разом з таким же зрадником Деньковичем, хотіли з фіктивною «Батьківщиною» йти на вибори. І фінансував цей процес. Ми, безумовно, зробили певні юридичні дії і внесли зміни до статуту ще тоді, щоб таких можливостей у влади більше не було. Але треба враховувати, що для чинної влади закон виконувати не обов’язково, вони що хочуть, те і роблять. Тому казати, що в нашій країні можна бути застрахованим від свавілля влади, неможливо.

Ви куруєте у фракції питання пов’язані з Конституційним судом. Чи зміниться щось після нещодавної зміни «макіївського» голови суду на «єнакієвського»?

Я був одним з перших в опозиції, хто сказав про необхідність ліквідації Конституційного Суду, оскільки він фактично є придатком до Адміністрації Президента. Це абсолютно залежна інституція, і призначення нового керівника абсолютно ніяким чином не вплине на повагу до неї. Ці люди нахабно і цинічно зґвалтували Конституцію і вважаю, це ще буде предметом розслідування. Замість того, щоб бути арбітром між суспільством і владою, Конституційний Суд є виключно інструментом Януковича.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: