Адвокат Мельника: Ректор розлучився з дружиною, майно залишив їй, а собі ще заробить

Адвокат Мельника: Ректор розлучився з дружиною, майно залишив їй, а собі ще заробить

Руслан Місюна про втечу свого підзахисного і долю його величезних статків

Адвокат Руслан Місюна представляє у суді інтереси колишнього ректора Національного університету Державної податкової служби Петра Мельника, якого звинувачують у корупції. Днями до інкримінованих Мельнику правопорушень додалося звинувачення у порушенні умов перебування під домашнім арештом. Як відомо, Мельник зник у невідомому напрямку, залишивши на згадку про себе електронний браслет.

В перерві між судовими засіданнями Руслан Місюна погодився відповісти на запитання «Главкому». Розмова відбулась в одному з київських кафе, де за кілька хвилин до нашої зустрічі з адвокатом вів перемовини син опального ректора. Більшість відповідей правника говорять про те, що втеча Мельника не могла відбутись не «під патронатом» когось з високопосадовців.

Заяви захисників та й міліцейського начальства говорять про одне, широку публіку тримають за дурнів. Тим не менше, Місюна підтвердив, що крім конфліктів із законом у екс-ректора були проблеми і в особистому житті. Він таки розлучився з дружиною, яку називають близькою родичкою Миколи Азарова. Саме цим можна й пояснити те, чому прем’єр-міністр так і не заступився за давнього соратника і свояка.

Перше й найважливіше запитання: де зараз перебуває Петро Мельник?

Точно я вам не скажу, але в мене є всі підстави припускати, що він зараз знаходиться на лікуванні. Чому – я поясню. Тому що коли слідчий вручив йому ухвалу про зміну запобіжного заходу – без усяких на те причин, якщо ми будемо брати закон, а саме те, що він порушував режим – у нього (у Мельника - ред.) був тяжкий психічний стан, і фізичний теж. По ньому було видно – він не міг читати документи, мене просив читати, розписуватись навіть не міг. Я припускаю, що це все зіграло свою роль і він зараз десь на лікуванні. Можливо, в комі. Це все з’ясується.

Тобто ви припускаєте, що стан його здоров’я був настільки поганий, що Мельник міг навіть впасти в кому?

А чому ні? У нього два інфаркти, інсульт, я з лікарями говорив, і не з одним, кілька обстежень було – вони кажуть, що він у критичному стані, будь-які стреси для нього небажані, вони його уб’ють. Ну, про кому казати – це моє особисте припущення, але те, що в нього погано зі здоров’ям – це і до ворожки не ходи.

Вам відомо принаймні, як відбулося зникнення? Ходить багато конспірологічних версій, але як було насправді?

Пізно увечері, коли в нас була остання розмова напередодні суду, ми з ним обговорили нашу позицію, він сказав: «Все погано. Ну, не погано, але важко, піду відпочивати». А ранці я подзвонив його сестрі – я набирав завжди телефон його сестри або племінника, не було зв’язку з ним, два телефони УБОЗ вилучив, тому я набирав племінника, з яким Мельник проживав у одному домі. Сестра каже: я поїхала вранці на роботу, нічого не знаю. А мені подзвонив зам начальника райвідділу і сказав, що нібито є сигнал з браслету, що він знятий. «Ви не знаєте, де він?», - питає. Я відповідаю: «Не знаю, в мене такі ж телефони, як і у вас». Я знаю те ж, що і ви, кажу, ви ближче, підіть і подивіться.

Міліція що про це каже? Кажуть, що Мельник нібито зайшов до туалету, зняв браслет, потім вийшов з дому і пішов до шосе, де його вже чекала машина.

Ні, нікуди він не заходив, наскільки мені відомо зі слів родичів. Просто коли прийшов дільничний – браслет знаходився на столі, а його не було. Ось і все.

І ніхто з родичів не знає, як він зник?

Родичі не бачили, щоб він кудись виходив чи якась машина під’їжджала, цього ніхто не казав. Ну, я сказав слідчому, що він міг вийти до лісу, нехай там подивляться. Там же дім стоїть у лісі, тому цілком можливо.

От щойно ви говорили про кому, інсульти і інфаркти. Як ви можете пояснити: людина у такому важкому стані без сторонньої допомоги змогла ось так просто зникнути – зняти цей браслет і втекти від правоохоронців, і вже кілька днів його не можуть знайти?

Ви знаєте, в моїй практиці було багато ситуацій, стресових. В таких ситуаціях людина не діє за правилами. Це просто нормальне явище. Міг він і зникнути спокійно, і просто піти спокійно.

Чи міг бути бракованим браслет? Чи міг хтось Мельнику допомогти його зняти, якийсь фахівець?

Коли приїжджали спеціалісти надягати цей браслет, спеціальна служба створена, вони сказали: ось ми отримали 10 браслетів, але ще йдуть випробування. Принцип вони пояснили, сказали, що це принцип GPS. Але якщо це принцип GPS, то я припускаю, що він не може точно показувати місцезнаходження, може помилитися на кілометр-два, скажімо. Тобто я цілком припускаю, що могли бути якісь дефекти, тому що це техніка.

Чи були якісь погрози на адресу Мельника?

Прямих погроз не було, але, виходячи з ситуації, яка склалася, це просто з ним хтось хоче звести рахунки руками правосуддя – використовуючи суд, міліцію, прокуратуру. Це явно видно. Це проглядалося дуже ясно з того, як обирався запобіжний захід, коли людина в реанімації була. Як його тягнули в реанімацію, а з реанімації на судове засідання. Для чого це все робити? Закон не забороняє слідчому подати прохання про зміну запобіжного заходу пізніше. Він кожного дня може його подавати протягом двох місяців, доки триває слідство. Запобіжний засіб обирається, щоб людина не зникла з-під варти і не чинила перешкод слідству. А в такому стані як він міг тоді втекти або чинити якісь перешкоди?

Але ж утік.

Я поясню, чому. У мене склалося враження, що його просто давили. Ми беремо тут ситуацію з цим клопотанням про зміну запобіжного заходу на взяття під варту, яке розглядалося і всі бачили, що відбувалося, що нема причин це насправді робити. Але ж він не був затриманий, він був на свободі. Він міг тоді ще сісти на літак і полетіти. Те, що там розповідають, що він в розшуку – це все казки на базарі. Будь-який юрист зрозуміє, що він не може бути у розшуку і затриманий, доки не дав на це згоди суд. Він вільна людина, ось навіть зараз до нього підійдуть міліціонери, скажуть «Ходімте до суду», а він скаже: «А я не хочу», і ніхто не має права його тягнути без ухвали суду.

А як ви взагалі кримінальну справу проти Мельника оцінюєте? Був хабар чи ні?

Ви знаєте, факт передачі грошей був. Але хабар – це дуже тонка юридична грань, це не розбій, не напад, де все чітко і зрозуміло. Тут треба дивитися, за яких обставин це сталося, чому і так далі. Він (Мельник – «Главком») заявив, що це провокація, і повторював це постійно. А те, що ми побачили з документів, які нам надали… А нам надали тільки протокол затримання, ось тільки зараз, протокол обшуку і заяву потерпілого. Коли я прочитав заяву потерпілого – то в мене виникли сумніви з приводу цього хабара і я почав думати, що Мельник каже правду. Людина (потерпілий – «Главком») пише: я взяв диктофон, мені стало відомо, що ректор веде прийом, і я взяв диктофон подавати документи. Людина ходить, наприклад, до лікаря з диктофоном? В магазин? От ви приїжджаєте на інтерв’ю, ви берете диктофон. А якщо йдете до магазину? Але ви журналіст. А там був приватний підприємець, а не журналіст. От звідси ми й будемо дивитися: а допитати потерпілого? Тобто я припускаю, що це може бути провокація. Ми будемо займатися цим і з’ясуємо усі причини.

Якщо це провокація, то хто може за нею стояти? Що сам Мельник казав з цього приводу?

Хто саме – він не казав. Якби ми знали, хто – все було б простіше. Або якщо не простіше, то хоча б було все ясно.

Арешт майна Мельника пов'язаний…

З цим арештом ось яка ситуація. 31 травня була ухвала суду щодо арешту майна Мельника. Про це ми дізналися ось буквально минулого вівторка, коли нас знайомили з клопотанням про зміну запобіжного заходу. Хоча я як його захисник мусив бути присутнім на судовому засіданні, мені наступного дня повинні були вислати копію ухвали, і йому теж. Ніхто цього не зробив. А зараз вони кажуть, що він переписав майно на дружину. Правильно, людина переписала майно. Звідки він міг знати про цю ухвалу? Крім цього, я вже їм казав: він розлучився з дружиною, вони зберегли хороші стосунки. З дружиною у них лишаються діти і так далі. І вони домовилися, що все майно залишиться їй, а він там собі ще заробить. Просто він формально раніше не переоформляв, не було потреби. А коли сталася така ситуація, дружина прийшла і сказала: давай переоформляй, бо мало що може статися.

Чи цікавилися слідчі у Мельника, звідки у нього стільки майна при скромній офіційній зарплатні – земля, будинки і т.д.?

Ні, про це взагалі питання не стояло, а стояло лише, мовляв, ось він переоформив майно і давайте тепер змінимо йому запобіжний захід. Я їм сказав: ніде у Кримінальному кодексі не передбачено, що якщо людина переоформила майно – їй потрібно змінювати запобіжний захід. Очевидно, справа якраз у цьому майні, якщо вас ніщо інше не цікавить.

Інший адвокат Мельника Олексій Назаренко казав, що нібито Мельник дзвонив слідчому і обіцяв повернутися, однак міліція це спростовує. Чи правда це?

Ви знаєте, це його справа, я таке навіть не буду коментувати.

А ви підтримуєте з Мельником зараз якийсь особистий контакт?

Як тільки буде у мене офіційний контакт, якісь заяви – я одразу ж вам повідомлю.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: