Володимир Марущенко: «Не думаю, що ХДС масово піде на місцеві вибори і все повиграє»

Володимир Марущенко: «Не думаю, що ХДС масово піде на місцеві вибори і все повиграє»

Мені здається, що буде знайдений компромісний варіант, місточок між владою й опозицією.

Давід Жванія, нарешті, знайшов собі досить несподіване партійне «пристанище». Ним стала невеличка партія Християнсько-демократичний союз, яку очолює Володимир Стретович. Жванія вже пообіцяв, що лави партії скоро поповняться депутатами з парламентської групи «Право вибору», яку він патронує. Пікантності ситуації додає той факт, що ХДС формально перебуває в опозиції плюч-о-пліч з Юлією Тимошенко, в той час як «Жванія і партнери» – члени парламентської коаліції. Сам Стретович категорично відмовляється давати коментарі до осені, тому «Главком» звернувся за поясненнями незвичного симбіозу до його колеги по ХДС – Володимира Марущенко, який давно не без сприяння Жванії став членом коаліції.

Як довго йшли перемовини з Жванією? Ваш новий партієць сказав,що багато його однодумців з групи «Право вибору» візьмуть з нього приклад.

Він так думає, але ж кожна людина буде сама вирішувати. Ніякого масового заходу не сталося, але, я сподіваюсь, що він ще буде.

Проясніть, будь ласка: ХДС – частина обєднаної опозиції, а Жванія і компанія входять до коаліції. Ви не бачите в цьому нічого дивного?

Найближчим часом має відбутися позачерговий зїзд партії і там позиції, тих, хто заходить, і самої партії будуть скореговані.

А в який бік буде ця корекція?

Мені здається, що буде знайдений компромісний варіант, місточок між владою й опозицією. А по-іншому не може бути, бо 80 % складу групи «Право вибору» є членами коаліції. Тому хтось має корегуватись – або ця група, або партія.

А Юлія Тимошенко, як ви вважаєте, не була здивована цією ситуацією? Бо ХДС входить до складу обєданої опозиції під її головуванням. А тут Жванія...

Я не думаю, що вона була здивована. Юлія Володимирівна – достатньо досвічений політик і вона розуміє, що не сталося чогось архінеординарного.

Як довго йшли перемовини і як рядові партійці сприйняли цю ситуацію?

Про рядових партійців говорити складно, бо рішення приймає політична рада. Керівники усіх обласних органиізацій це підтримали. Відбулася перша зустріч політичної ради з Давідом Жванією, який сказав, що в даних умовах дуже важливим є розвивати ідеологічну партію, однією з яких є ХДС. Сама ідеологія нашої партії є об’єднавчою, що дуже важливо для України.

Вигода Жванії, в принципі, зрозуміла, бо він давно розмірковував про партію, з якою міг би піти на вибори. А яка вигода була в ХДС?

Християнські демократи – це ідеологічна партія європейського типу. Уявіть, що ті, хто зробив обєднану Європу, німців вивів з кризи, стануть сьогодні превалювати в Україні. Ми, як партія, будемо приймати рішення, будувати програму, спираючись на цінності. В парламенті зявляється ідеологічна політична сила, яка буде будувати Україну на ідеологічних засадах. Це й є вигода з моєї точки зору.

Оновлений ХДС стане окремою фракцією в парламенті?

На сьогодні перейменування «Права вибору» в ХДС не стоїть. Думаю, найближчим часом, цього не буде.

А чи готовий ХДС до місцевих виборів? В якому стані зараз місцеві ланки?

Ми неодноразово ставили питання щодо готовності партії до місцевих виборів. Вона є неоднорідною. Є сильніші й слабші організації.

А прихід такого фінансово потужного нового партійця, як Жванія, поліпшить ситуацію?

В нашій розмові це не стояло на першому місті. Говорили про те, що сьогодні Україна потребує ідеологічної партії. Жванія бачить в цоьму потребу України, і ми його в цьому підтримали. А щодо місцевих виборів... Думаю, більше до зїзду буде зрозуміло, наскільки ми готові. Не думаю, що ХДС масово піде на місцеві вибори і все повиграє. Не це головне сьогодні.

Жванія – досить амбітна людина. І наскільки мене відомо, в нього давно були намітки щодо власної майбутньої партії. Він вас з ними знайомив?

Він говорив про своє бачення партії – європейського типу, невождистська, відкрита. В ній повинні працювати активні люди, які хочуть чогось досягати. Вони мають досить шивдко підніматись по партійним сходам.

Чи буде стояти на з’їзді питання про зміну голови партії?

Створена статутна група, яку очолює Стретович. Вона буде приймати зміни до статуту. Більш детально ми нічого не обговорювали.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: