Партія регіонів кладе вибори під ялинку

Партія регіонів кладе вибори під ялинку

Парламент погодив механізм призначення повторних виборів на «спірних» округах. Лишилося домовитися про дату

Верховна Рада починає новий політичний сезон з важливого рішення: як повідомляють джерела «Главкому», на засіданні 4 вересня парламент планує ухвалити закон про призначення повторних виборів у п’яти так званих «спірних» округах. До них додадуться також округи №11 і №77, депутатів від яких, Олександра Домбровського та Петра Балогу, було позбавлено повноважень через суд.

Проведення перевиборів у спірних округах є однією з вимог Євросоюзу, без виконання яких підписання Угоди про асоціацію з ЄС під час Вільнюського саміту буде неможливим.

Однак для української влади ситуація ускладнюється тим, що в українському законодавстві не існує такого поняття як «неможливість встановити результати виборів» – саме такі діагнози отримали «спірні» округи від ЦВК.

ЦВК у свій час відмовилася брати на себе відповідальність за перевибори, оскільки це не входить до її повноважень. У «Законі про вибори народних депутатів» за Центрвиборчкомом закріплено право призначити повторне голосування в одномандатних округах, але тільки за умови, що вибори тут були визнані такими, що не відбулися, або «особа після її обрання не набула депутатського мандату в порядку, встановленому цим законом». «Спірні» округи не потрапляють під жодне з цих визначень, оскільки вибори тут все ж відбулися, але отримувати депутатські мандати виявилося нікому.

Таким чином уся відповідальність лягла на Верховну Раду. Згідно з Конституцією, у парламенту теж немає юридичного права призначати повторні вибори - стаття 85 дає вичерпний перелік повноважень ВР.

-- Чечетов: «Важлива концепція. А там чи в грудні, чи в січні, чи в березні будуть вибори – не важливо»

Тому щоб розрубати цей «гордіїв вузол» парламент ухвалить спеціальний закон. Власне, кілька проектів такого закону вже існує, однак сторони конфлікту досі так і не спромоглися вийти на компромісне рішення.

Найголовнішим каменем спотикання є дата проведення виборів. Закон передбачає обов’язковий 60-денний період передвиборчої агітації. Тобто якщо відповідний виборчий законопроект парламент ухвалить 4 вересня – то теоретично виборчі дільниці можуть відкритися вже 10 листопада. Теоретично – тому що не всі політичні сили з цим згодні.

Наразі у влади і опозиції кардинально різні підходи до визначення дати виборів. Владу цілком влаштує, якщо голосування відбудеться у грудні. Народний депутат від Партії регіонів Михайло Чечетов заявляє, що найголовніше – цей закон таки ухвалити, а вже дата виборів має другорядне значення. «Потрібен закон. Сьогодні обговорювалося на погоджувальній раді це питання – і буде закон. Бажано, щоб за нього проголосувала і більшість, і опозиція. Щоб не було політичних спекуляцій, що Партія регіонів сама ухвалила, бо в нас є 226 голосів, ми могли б самі проголосувати. Тому, я думаю, ми закон ухвалимо і наприкінці грудня проведемо вибори. 15-го чи 22-го – це вже не принципово, тут важлива концепція. А там чи в грудні, чи в січні, чи в березні – не важливо», - заявив Чечетов «Главкому».

Однак опозиція вважає обрані ПР дати неприйнятними. За словами Сергія Соболєва, вибори треба проводити настільки швидко, наскільки це можливо. «Якщо 4 вересня буде закон (про повторні вибори – «Главком») – то відрахуйте 60 днів і в найближчі вихідні можна проводити», - вважає він.

По-перше, тому що 7 округів і без того довго залишаються не представленими у парламенті, а це порушує конституційні права мешканців цих територій. То навіщо ж відкладати на грудень те, що можна зробити у листопаді?

-- Соболєв: «Проведення виборів до саміту зменшить ризик того, що влада влаштує на них те ж, що й минулого року»

По-друге, за словами Соболєва, Партія регіонів умисно прагне призначити вибори на час після саміту, щоб на момент підписання Угоди про асоціацію у Євросоюзу не виникло нових претензій до України, тепер вже – з приводу повторних виборів. «Проведення виборів до саміту зменшить ризик того, що влада влаштує на них те ж саме, що й минулого року», - заявив Соболєв.

Натомість Партія регіонів відстоює кардинально протилежну позицію, однак з тими ж аргументами. «Принципово, щоб це було після Вільнюського саміту, а не до нього. Бо хтось би хотів показати чергову кориду, спровокувати якісь бійки, вдарити по репутації країни – є такі люди у нас», - стверджує Чечетов.

По-третє – наприкінці року ажіотажу на виборчих дільницях чекати марно. Це може створити необхідні умови для того, щоб результати голосувань були неочікуваними.

Наприклад, 7 липня під час перевиборів на виборчому окрузі №224 у Севастополі перемогу святкував олігарх Вадим Новинський. Він набрав 53,41% голосів при явці в 24%. Це означає те, що за певних обставин для перемоги досить заручитися підтримкою близько 20 тисяч виборців із 155 тисяч. Це не так уже й багато, якщо дозволяє бюджет виборчої кампанії. А якщо конкурентів буде багато, якщо вони будуть займатися взаємопоборюванням, то мінімальна гранична потреба в голосах для перемоги може зменшитися.

Окрім того, призначення дня виборів на передноворічні дні дає владі ще один «бонус» - у випадку, якщо голосування супроводжуватиметься подібними ж невинними забавами, як і у 2012 році («маски-шоу», бритоголові журналісти, зіпсовані бюлетені та ін.), новорічне олів’є стане вагомими стримуючим фактором для частини потенційних учасників протестів.

А ще усі з розумінням поставляться до ЦВК, яка випадково не встигне долічити протоколи до свят, а потім візьме невеличку перерву (вони ж теж люди!). Щоб полічити ретельніше. І правильніше. Зрештою, на той час Угоду про асоціацію вже має бути підписано, і можна буде по-справжньому розслабитися. Навіть якщо потім доведеться призначити ще одні повторні вибори.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: