Відкрито сезон полювання на депутатів

Відкрито сезон полювання на депутатів

Екс-нардеп Юрій Кармазін через суд відібрав два мандати. На черзі – ще сім?

Колишній народний депутат Юрій Кармазін вкотре підтверджує своє реноме винищувача депутатських мандатів. Причому видається, що Юрій Анатолійович ще тільки починає входити в раж, а далі буде ще веселіше.

Можливо, впертість екс-народного депутата пояснюється його особистою образою. Напередодні виборів під час складання виборчого списку об’єднаної «Батьківщини» Кармазіну не знайшлося прохідного місця і він мусив іти на мажоритарні округи. Причому обрав одразу два – на Полтавщині і на Харківщині. Однак ЦВК на цій підставі просто відмовила Юрію Анатолійовичу у реєстрації, а той назвав це політичним переслідуванням.

Як проходили самі парламентські вибори – усім відомо. Цей національний український спорт завжди відзначався великою кількістю «неформальних» елементів на кшталт викрадання та підробки бюлетенів, нальотів гопуватих «журналістів», штурмів виборчкомів міліцією та інших обов’язкових атрибутів виборчого процесу. Досить згадати хоча б п’ять округів, на яких ЦВК так і не спромоглася встановити переможця з огляду на колосальну кількість порушень.

При цьому усі якось скромно воліють не згадувати про мільярд гривень, виділених на обладнання виборчих дільниць камерами спостереження.

Отож не дивно, що Кармазін після підведення підсумків, маючи бажання добитися справедливості, помножене на особисту образу, отримав багате поле для боротьби за право і закон.

Першими жертвами «мисливця на депутатів» стали новообрані парламентарі Олександр Домбровський (виборчий округ №11 на Вінничині) та Павло Балога (виборчий округ № 71 на Закарпатті). Кармазіну вдалося добитися від МВС офіційних висновків про фальсифікації в цих виборчих округах. На цих підставах вже 8 лютого 2013 року Вищий адміністративний суд за позовом Кармазіна позбавив Домбровського та Балогу мандатів, зобов’язавши ЦВК провести повторні вибори на ВО № 11 і №71.

Це викликало шквал обурення у лавах народних депутатів. Ще б пак – усі несподівано відчули, що вкладені у виборчі перегони інвестиції мають непогані шанси не повернутися. А враховуючи традиційну чистоту процесу – наступною жертвою Кармазіна міг стати практично будь-хто.

-- Юрій Кармазін звинувачує нардепа Ігоря Маркова у фальсифікації 6 тис. бюлетенів

Опозиція миттєво звинуватила колишнього свого соратника у співпраці з Банковою. Мовляв, його руками Янукович примушує депутатський корпус до послуху. При цьому усі якось забули, що номінально незалежний кандидат Павло Балога після обрання увійшов до фракції Партії регіонів (хоч згодом і вийшов з неї), а Олександр Домбровський з невеликим відривом переміг кандидата від «Батьківщини» Наталію Солейко, причому протоколи з мокрими печатками свідчили про перемогу якраз останньої.

Однак на цьому Кармазін не зупинився. Ще в лютому він анонсував нові розслідування за результатами виборів на ще кількох округах. І «перша ластівка» полетіла вже в перші дні роботи нової сесії. Навряд чи це випадковість, швидше – точний розрахунок з метою підняти максимальний галас.

Новою жертвою Кармазіна може стати народний депутат, член фракції ПР Ігор Марков. 29 серпня МВС направило до Центрвиборчкому висновок про те, що під час виборів 2012 року у виборчому окрузі №133 (Одеса) на користь Маркова було сфальшовано 6038 бюлетенів. А це дає підстави поставити під сумнів результати виборів не тільки через сам факт фальсифікації, але й через те, що Марков обігнав найближчого конкурента Олексія Гончаренка на 5160 голосів.

«Я вам скажу, що за доказами, які є (щодо виборів на окрузі Маркова – «Главком») – шанси на скасування ще більші, ніж за округами Балоги і Домбровського. Тут просто зразу після розгляду цієї справи слідство має брати організаторів і виконавців під варту», - заявив Кармазін у коментарі «Главкому».

Кармазін не виключає того, що буде балотуватися у одному зі звільнених округів

Відтак над Марковим зависла загроза не лише втратити мандат і недоторканість, але і потрапити під розслідування про причетність до фальсифікацій результатів виборів.

Марков називає все це політичним переслідуванням – через те, що він відмовився голосувати за євроінтеграційні законопроекти. І хоча жодних імен він не називає, все ж з цих його заяв стає зрозуміло, кого Марков вважає замовником цього «полювання». Особливо у світлі виступу Віктора Януковича на відкритті парламентської сесії про необхідність консолідувати зусилля на шляху до Євросоюзу. Це зайве доводить, що в ПР намітився розкол у питанні напрямку зовнішньої політики по лінії Москва-Брюссель.

Щоправда, раніше в інтерв’ю «Главкому» Марков у спробах відібрати нього мандат звинувачував іншого одесита Сергія Ківалова. «За цим стоїть народний депутат Ківалов, який весь час намагається вкрасти в Одесі величезну територію, а ми йому в цьому перешкоджаємо», - казав він. Ворожнеча між нардепами скінчилася лише наприкінці липня.

Однак Марков – це не єдина і далеко не головна ціль Кармазіна. За його словами, подібні розслідування тривають ще по шести виборчих округах, де перемогли переважно представники ПР. Щоправда, прямо називати номери округів, щодо яких триває розслідування Юрій Кармазін відмовляється. «Можу назвати тільки області. Херсонська, Вінницька, Черкаська, Одеська, Донецька та Харківська. Ми піддаємося безпрецедентному тиску. Погрози… я до погроз, що мене уриють, уб’ють – вже починаю звикати», - сказав Кармазін.

Перелік областей дозволяє підозрювати, що схему, яку задіяли проти Домбровського і Балоги, можуть вжити і проти десятків інших депутатів. Питання лише в тому, з ким виникне потреба поквитатись. Наприклад, на Вінничині, де Кармазін обіцяє встановити істину, мандат здобули і Порошенко, і сімейний підряд Калетників.

Отже, у Кармазіна немає практично жодних шансів заслужити любов діючих парламентарів. Тим більше, що Юрій Анатолійович і не приховує, що хоче посісти одне з їхніх місць. «Коли влада і опозиція - ті, хто називають себе опозицією – протизаконно не допустили мене до виборів, я переконаний був, що по одному з п’яти округів (де ЦВК не змогла встановити переможця – «Главком») я буду балотуватися. Сьогодні, бачачи, яке болото є зараз у Верховній Раді, думаю, чи варто повертатися в це болото, чи не варто. Не виключаю цього», - сказав «мисливець на депутатів».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: