Анатолій Гриценко український політик і військовий діяч, колишній міністр оборони України

Доля усієї країни сьогодні залежить від двох осіб

Без вирішення питання Юлії Тимошенко Україні у Вільнюсі нема чого робити - Угоду з Євросоюзом підписано не буде

Ігрища з долею країни - небезпечні й неприпустимі!

Два дні Ялтинської конференції чітко засвідчили: без вирішення питання Юлії Тимошенко Україні у Вільнюсі нема чого робити - Угоду з Євросоюзом підписано не буде.

Щодо Юлії Тимошенко, чи справедлива така позиція Євросоюзу? Стовідсотково і справедлива, і гуманна. За однієї умови: якщо під тиском з боку Європи до Вільнюського саміту Янукович звільнить Тимошенко, або принаймні відправить її на лікування закордон. А якщо ні? Якщо така тверда і гуманна по своїй суті позиція європейців не принесе успіху? Якщо Янукович упреться рогом і ближчим часом Тимошенко не відпустить, що тоді? Тоді Тимошенко із-за грат може не вийти взагалі - ні до, ні після Вільнюса, аж доки Янукович не звільнить крісло на Банковій...

А щодо 46 мільйонів громадян України, чи справедлива озвучена Євросоюзом позиція? Моя відповідь: ні. Така позиція ЄС по відношенню до нашої країни є несправедливою, надто жорсткою і навіть жорстокою. Бо в разі провалу Вільнюського саміту вона позбавляє державу Україна і український народ стратегічної перспективи, у кризовій ситуації залишає нас наодинці зі своїми проблемами, та ще й з розлюченим "стратегічним партнером" на східному кордоні...

Що далі?

Вирішення питання залежить від трьох сторін - це Віктор Янукович, Юлія Тимошенко і Євросоюз.

Євросоюз свою позицію оголосив. Зваживши аргументи, фактори та інтереси - європейські, американські, російські, українські... Теоретично, Євросоюз ще може змінити (пом'якшити) свою позицію, але нам сподіватися на це - надто ризиковано.

Тож залишаються двоє - Віктор Янукович і Юлія Тимошенко. Від них обох (наголошую, обох!) сьогодні залежить доля усієї країни, причому не на рік-два, а на багато десятиріч наперед, напевно вже й за межами людького життя обох політиків.

Від Януковича залежить більше. Бо він при владі й має реальні важелі, аби питання лікування Тимошенко у Німеччині було вирішено швидко. Відтак, усвідомить Янукович міру своєї власної відповідальності за долю країни, переступить через особисте, через образи і амбіції - Угоду з Євросоюзом буде підписано!

Від Тимошенко залежить менше, але без певних кроків з її боку сам Янукович рішення щодо лікування у Німеччині не прийматиме, це очевидно. Відтак, усвідомить Тимошенко міру своєї власної відповідальності за долю країни, переступить через особисте, через образи і амбіції - Угоду з Євросоюзом буде підписано!

Аби питання Юлії Тимошенко було вирішено позитивно, швидко і не призвело до зриву підписання Угоди з Євросоюзом, "і Президент України Віктор Янукович, і екс-прем'єр України Юлія Тимошенко знають, що потрібно зробити в наступні кілька днів", - сказав у Ялті Радек Сікорський, міністр закордонних справ Польщі. Радек знає, про що говорить...

Таким чином, уже ближчим часом Янукович і Тимошенко - конкретними діями - мають підтвердити свою особисту відповідальність за долю країни. Вчинять вони так - успіх у Вільнюсі Україні гарантовано. А українці разом з європейцями їх обох вітатимуть, і їх обох згадають у підручниках з історії.

А якщо ні? Якщо двоє політиків не переступлять через особисте, навіть заради країни? Якщо із-за них Вільнюс стане для України провалом?

Для країни це стане сильним ударом. Нам усім буде важко. Дуже важко... Втім, життя не зупиниться і Україна виживе. Але думаю, що в тій Україні, що виживе й зміцніє, місця для них уже не буде - ні для Януковича, ні для Тимошенко, принаймні на відповідальних постах. Бо ігрища з долею країни - небезпечні й неприпустимі!

Якщо у своїх оцінках я дещо й загострив, чи згустив фарби, то, повірте - не дуже. Бо надто багато, неприпустимо багато, зараз залежить від двох персон, і тримати заручником 46-мільйонну країну вони не можуть, не мають права.

Сподіваюся, дуже хочу сподіватися, що протягом наступних днів-тижнів рішення і дії Віктора Януковича і Юлії Тимошенко будуть адекватними і вірними. Що в результаті вірних рішень і дій Юлія Тимошенко отримає змогу лікуватися у Німеччині, а Віктор Янукович у Вільнюсі отримає змогу підписати Угоду з Євросоюзом. Їм обом і нам усім того бажаю!

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: