Навіщо звільнили Кузьміна?

Навіщо звільнили Кузьміна?

Переведення екс-заступника Генпрокурора до РНБО нагадує спробу сховати його від євродипломатів

Звільнення Рената Кузьміна з посади першого заступника Генерального прокурора з подальшим засланням у Раду нацбезпеки та оборони на перший погляд виглядає логічним продовженням політичного курсу, якого притримується Віктор Янукович. Логіка дій проста: Янукович, вимушено або ні, веде Україну до Європи, а Європа хоче звільнення Тимошенко і покарання винних. Ну, хоча б «стрілочників» - але покарання суворого.

Кузьмін якнайкраще підходить на цю роль. Увесь час існування справи Тимошенко він був «на вістрі» переслідування, перетворившись внаслідок своїх дій і заяв на фігуру абсолютно одіозну і неприйнятну для Заходу. Голова комітету з закордонних справ Європарламенту Ельмар Брок навіть називав Кузьміна відповідальним не лише за справу Тимошенко, але й за інші випадки вибіркового правосуддя.

Тому звільнення колись всемогутнього заступника Генпрокурора цілком може бути частиною домовленостей між Януковичем та європейськими дипломатами, умовою успішного підписання Угоди про асоціацію у листопаді. Причому – передостанньою умовою. Останньою, як відомо, є звільнення Юлії Тимошенко.

Власне, саме таку версію подій «Главкому» підтвердили джерела, близькі до Кузьміна. «Оскільки у нашій державі рішення ухвалює лише одна людина (Віктор Янукович – «Главком»), і ця людина вирішила вести нас до Європи – Кузьміна звільнили, щоб зробити Європі приємно», - сказав співбесідник.

Такої ж думки дотримується і народний депутат від «Батьківщини» Геннадій Москаль. «РНБО знівелювалося до рівня «нижче плінтусу». Будь-як посада там не є почесною», - вважає нардеп. На думку нардепа, Кузьміна призначили «стрілочником»: «Ну хіба він міг би без рішення вищих осіб держави щось там розслідувати? Його б зняли одразу».

Адвокат Юлії Тимошенко Сергій Власенко теж вважає, що Кузьмін міг стати розмінною фігурою поступок української влади у переговорах з ЄС. «Можливо, Кузьмін став жертвою спроб Януковича показати, що він найбільш одіозних людей прибирає», - сказав адвокат, однак припустив, що могли бути й інші причини – наприклад, «безбашенність» Кузьміна у веденні справ або конфлікт з генеральним прокурором Віктором Пшонкою.

Що стосується справи Тимошенко, то тут і Власенко, і Москаль в один голос твердять, що вона залежить виключно від волі особисто Януковича, і Кузьмін є лише виконавцем рішень президента. Отож, на їхню думку, саме по собі звільнення Кузьміна не дає підстав для особливого оптимізму прихильникам бранки Качанівської колонії.

Народний депутат Анатолій Гриценко бачить одразу дві причини звільнення Кузьміна. «Перша причина – зовнішня: Януковичу зараз вкрай необхідно послати Євросоюзу хоч який-небудь заспокійливо-позитивний месседж щодо «вирішення питання Юлії Тимошенко». Тим більше, що 15 жовтня місія Кокса-Кваснєвського має доповідати Європарламенту свої висновки і пропозиції», - написав він на своїй сторінці у Facebook. Другою причино, вважає Гриценко, є спроба погасити медійний шум з приводу заяв Кузьміна про те, що він розслідував лише справи, які йому наказував розслідувати генпрокурор Віктор Пшонка. «Дуже необережна заява, щоб на неї не зреагували "нагорі". Водночас, вона є свідченням того, що зі звільненням Кузьміна у Генпрокуратурі якихось змін на краще, в т.ч. щодо вибіркового правосуддя, очікувати не варто, адже Пшонка-начальник у кріслі залишився. Можливо, лише медійного галасу стане менше...», - вважає народний депутат.

Однак наразі не відомо, наскільки «заслання» Кузьміна є саме «засланням». Наприклад, народний депутат від УДАРу Павло Розенко вважає, що екс-заступника генпрокурора перевели на більш відповідальну ділянку роботи. «Я розцінюю призначення Кузьмина до РНБОУ як один з етапів створення антикризової команди Януковича. Команди, яка зможе забезпечити його повторне обрання у 2015 році… Очевидно, що завданням Кузьмина буде координація усіх силових органів під час виборів Президента 2015 року», - вважає Розенко.

В оточенні самого Кузьміна «Главкому» ясно дали зрозуміти, що не вважають зміну місця роботи опалою, а, швидше, способом на деякий час сховати скандального прокурора від занадто уважних очей опозиції і євродипломатів. «Андрія Петровича Клюєва теж у свій час заслали до РНБО – і що, довго він там пробув? А тепер йому довірили найцінніше – (забезпечити – «Главком») другий президентський термін Януковича».

Те ж саме, ймовірно, готують і для Кузьміна. «Пройде якийсь час, і з’явиться, наприклад, слідчий комітет на кшталт тих, які існують у Росії. До речі, вони і у нас у законодавстві прописані… Більше того, кабінет заступника голови РНБО знаходиться у одній будівлі з кабінетом Януковича – не те що кабінет заступника Генпрокурора. Тому якщо це і «заслання», то з наближенням до «тіла», - натякнув співрозмовник «Главкому».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: