Янукович грає в Хічкока

Янукович грає в Хічкока

Чи вийде Тимошенко на волю? Віктор Янукович буде зволікати з рішенням до останнього

Чи вийде Тимошенко на волю? Віктор Янукович буде зволікати з рішенням до останнього перед самітом «Східного Партнерства» у Вільнюсі.

На початку цього тижня у Януковича була гарна нагода оголосити рішення, на яке вже багато місяців очікує Брюссель. Український президент в Кракові зустрівся з президентами Польщі – країни, найбільшої прихильниці України в ЄС, і Німеччини – держави, вплив якої в Брюсселі найпотужніший. Також на зустрічі був президент Італії Джорджо Наполітано. Однак слова, на які усі чекали, не пролунали. Під час прес-конференції після зустрічі Януковича і Коморовського навіть прізвище Тимошенко жодного разу не згадувалося.

Минулої п’ятниці, на думку адвоката лідерки Помаранчевої революції Сергія Власенка, представники Європейського Парламенту Олександр Кваснєвський і Пат Кокс, звернулися від імені Тимошенко до Януковича з проханням щодо згоди на лікування в Берлінській клініці. Позитивне рішення президента Януковича означало б, що Україна нарешті підпише у Вільнюсі наприкінці листопада Угоду про Асоціацію і зробить вирішальний крок назустріч європейській інтеграції.

-- Добрий день, Берліне

«Україна виконує усі умови необхідні до підписання Угоди: змінила виборче законодавство і деякі економічні закони. Так вважає єврокомісар Штефан Фюле. На столі залишається лише справа Юлії Тимошенко», – повідомляють джерела «Rz» в Брюсселі.

Водночас Янукович особисто надсилав сигнали, які свідчать про те, що він схиляється до звільнення «прекрасної Юлії».

Тієї ж п’ятниці від подальшого розслідування справи Тимошенко був усунений Рінат Кузьмін, прокурор, який намагався максимально продовжити термін перебування лідерки опозиції за гратами. У свою чергу, в понеділок, тижневик «Сегодня» (що належить до близького оточення Януковича) видав заголовок «Доброго дня, Берліне».

І сам президент, який відчуває виняткову ненависть до Тимошенко, кілька днів тому, вперше публічно згадував її ім’я.

Однак крапка над «і» досі не поставлена: Янукович ще не вирішив, чи дозволить Тимошенко залишити ув’язнення.

«Сподіваємося, що він прийме це рішення в останній момент в середині листопада, за кілька днів перед самітом у Вільнюсі», – зізнаються джерела в Раді ЄС.

15 жовтня Кваснєвський і Кокс мають представити Єпропейському Парламенту звіт, у якому змалюють, яке розв’язання проблеми « вибіркового правосуддя» узгодили з Януковичем.

Тиждень по цьому у Брюсселі зустрінуться міністри закордонних справ. Очікується, що саме там буде ухвалене рішення про те, чи підписувати Угоду про Асоціацію з Україною. Але гра Януковича свідчить про те, що розв’язання проблеми відбудеться, напевно, на наступному саміті шефів європейської дипломатії 18 листопада.

-- Чому Янукович зволікає з рішенням?

«Це нечувано вередлива людина, яка може змінити думку кожної хвилини», – каже людина з оточення Броніслава Коморовського. Польський президент максимально занурився в переговори з українським лідером - лише минулого тижня в ході сесій засідання ООН, зустрівся з ним двічі. А з 2010-го року обидва керівники бачились двадцять разів.

-- Меркель не передумає

Але мають місце більш раціональні причини зволікання Януковича. Одна з них – надія, що в кінцевому рахунку геополітичні погляди переможуть і Угоду про Асоціацію вдасться підписати без звільнення Тимошенко.

«Я б на це не розраховував. Вирішальний голос у цій справі має Ангела Меркель. А вона публічно зобов’язалась звільнити Тимошенко до підписання Угоди. І тепер від цього не відмовляється», – говорять джерела в Раді ЄС.

Янукович зволікає ще з однієї причини: побоюється реакції власного електорату. Багато прихильників Партії регіонів, особливо у східній частині держави, переконані, що Тимошенко підписала шкідливий для України газовий контракт з Росією і нанесла колосальних збитків. Тому, вважають, що її місце за гратами.

Президент також продовжує гру з Юлією. Остерігається, що вона може помститися під час президентських виборів 2015 року.

Зрештою, Тимошенко нічого не робить, аби ці підозри розвіяти.

«Не проситиму у Німеччині політичного притулку. Хочу й надалі боротися за майбутнє моєї країни», – каже вона.

Аби заблокувати Тимошенко дорогу до влади, Янукович хоче погодитись на її виїзд, але не милувати. Чи означає це, що Янукович в останню хвилину зможе відмовитися від підписання Угоди з ЄС?

«Це виключено. Рішення про європейський вибір було прийняте українським президентом, – кажуть співробітники Броніслава Коморовського. – Уряд України ухвалив проект Угоди, країна зважилась на торгову війну з Росією, навіть православна церква висловилась за європейський вибір. Дороги назад немає».

Публікацію Rzeczpospolita переклав Володимир Олійник

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: