Аркадій Корнацький: В «Батьківщині» є приховані агенти Партії регіонів

Аркадій Корнацький: В «Батьківщині» є приховані агенти Партії регіонів

Кандидат в депутати про тих, хто готує проти нього провокації

Ризик від того, що опозиційний кандидат по 94 округу Віктор Романюк може бути незареєстрований через своє перебування в Італії, визнавали навіть в «Батьківщині». Але, незважаючи на існуючий запасний варіант, все ж вирішили боротися за минулорічного «переможця». Тепер загроза «не реєстрування» або подальшого виключення з виборчого процесу нависла над іншим опозиційним кандидатом – вже по 132 округу в Первомайську – Аркадієм Корнацьким.

На парламентських виборах 2012 року округ, де балотувався Корнацький, став чи не найзапеклішим місцем боротьби «за чесний результат». Опозиціонер був оголошений переможцем. Проте завдяки силовому втручанню «Беркуту» підсумки голосуванні змінились, і, врешті-решт, ЦВК відмовилась встановлювати істину.

Історія з начебто подвійним громадянством Корнацького – Росії і України – почалася ще до того. Навіть дехто з представників «Батьківщини» напередодні минулорічних виборів до ВР говорив про «резервного» кандидата в Первомайську і протистояв кандидатурі одного з головних аграріїв країни.

Тоді все пройшло більш-менш спокійно. Але зараз накал навколо історії з начебто діючим російським паспортом опозиціонера зріс і набув більш загрозливої форми. Вчора окружний адміністративний суд Києва почав розгляд позову від самовисуванця по тому ж округу - Володимира Шиманського – щодо незаконної участі Аркадія Корнацького в виборчій кампанії. Про те, кому вигідний цей процес – у владі, і в опозиції, останній розповів в інтерв’ю «Главкому».

Окружний адміністративний суд Києва почав розгляд позову про вашу начебто незаконну участь у виборах по 132 округу в Миколаївській області? Чим завершилося вчорашнє засідання?

Це досить швидка і досить несподівана для мене перша провокація влади. Я і мої помічники звісно таких провокацій очікували, але не думали, що це буде так швидко. Думали, що такі провокації почнуться трішечки пізніше. Це тільки перший крок. Але підготовлений він був дуже професійно, хоча і на притягнутих до суду підставах.

Під цими підставами ви маєте на увазі офіційні довідки Федеральної міграційної та податкової служб Росії?

Що власне було подано до суду? До суду був поданий позов до державної міграційної служби України. Тобто відповідач – не я і не ЦВК. Відповідач – міграційна служба, яка раніше відмовила неофіційним представникам влади у скасуванні мого українського громадянства, яке на їх погляд мені було надано незаконно. Але це примара, дурня. Тому що закон України про громадянство передбачає доволі чіткі підстави, як набуття громадянства, так і його втрати. З тих підстав, з яких вони звертаються до суду, скасувати громадянство неможливо. Бо це б значило, що при наданні громадянства була допущена тотальна помилка. Це б значило, що воно було надано незаконно, але незаконність полягала б в тому, що я належним чином не вийшов із російського громадянства. Тоді коли якраз документ, який підтверджує мій вихід із громадянства, і є документом для надання українського громадянства.

Як тоді можете пояснити існування довідки щодо наявності у вас діючого паспорту громадянина Росії, земельних ділянок в Московській області, а також щодо вашої участі в російських підприємствах?

Я тривалий час був громадянином Росії, звісно, був на обліку в податкових органах, маю там ідентифікаційний код, як платник податків у минулому. Як громадянин Росії, я також мав земельні ділянки для садівництва. Але я їх подарував своїм дітям. Мною було засновано декілька підприємств там як одноосібно, так і з членами родини. Але коли я набув українського громадянства і вже пішов в Україні на державну службу, то я належним чином припинив усяку свою бізнес-діяльність.

Єдине, що, можливо, залишились, що вони теж знайшли – і це свідчить про те, які зусилля були докладені, - це те, що я начебто до сих пір значуся членом обслуговуючого сільськогосподарського споживчого кооперативу «Тишина». Є такий кооператив, він є власністю родини. Але там членами кооперативу є мої діти. І той пай, який у мене був, я давним-давно подарував дітям. Але російські інформаційні системи, як і українські, утримують, на жаль, дуже багато застарілої інформації. Причому, ця застаріла інформація стосується не тільки колишніх громадян Росії. Я стикався з тим, що до людей, пересічних громадян, бізнесменів чи ні, приходять від податкових органів повідомлення про те, що вони мають сплатити такі-то податки. А вони або, взагалі, не платниками тих податків, або давно їх сплатили. Це вади інформаційних систем, які не є досконалими.

То, за вашими словами, ваше прізвище, по суті, просто не було знято з бази міграційної служби Росії?

Звичайно, мене мали зазначити в інформаційних системах як людину, яка вибула з російського громадянства. І у Федеральній службі це зроблено. У мене є довідка від Федеральної міграційної служби, що я не є громадянином Росії. А от в інформаційній системи Федеральної міграційної служби Московської області начебто щось є. Але у них немає такої інформації. Я вважаю, вони просто дали це корупційним шляхом.

Що головне? Довідка, яку вони показують, є довідкою чиновника. Вона не є довідкою із самої інформаційної системи. Але ж ми можемо відкрити саму інформаційну систему, і там вже зазначено, що мій паспорт недійсний. Вони беруть звідти лише ту частину, де паспорт дійсний. Інформаційна система зберігає усі дані від самого початку, а чиновник бере ту частину, яку йому замовили, і надсилає її. Але ж наступна частина свідчить, що паспорт недійсний. Це чисто маніпуляції. При чому, і в Україні, і в Росії. Корупція скрізь однакова.

Давайте до судового засідання повернемося. У нас є інформація, що позов начебто буде розглядатися тепер наново і в іншому суді – через те, що Володимир Шиманський, який його подав як кандидат в депутати, ще не був зареєстрований в ЦВК.

Нами здобута перша перемога. Вона полягає в тому, що суд, який протизаконно прийняв цю справу до розгляду, вже в процесі провадження прийшов до висновку, що ані позивач, ані я, як третя особа, не є поки що суб’єктами виборчого процесу. Тому розглядати це з точки зору порушення права позивача на участі у виборах неможна.

Ми домоглися, щоб суд призначив експертизу. Ті папірці, які були надіслані до суду, що начебто у мене є дійсний паспорт громадянина Російської Федерації, - підробка, фальшивка. Там різні бланки, там немає вихідного числа. У мене є довідки від Міністерства закордонних справ Російської Федерації, від Генерального консульства в Одесі, від Федеральної міграційної служби федерального рівня і від Федеральної міграційної служби обласного рівня. Всі ці довідки цього року і свідчать про те, що я належним чином вийшов з російського громадянства.

Наступне засідання буде в тому ж суді. Воно призначене на 30 жовтня.

Ви сказали, що оцей судовий процес як провокація був для вас несподіваним. Але ж історія з вашим начебто подвійним громадянством тягнеться з парламентських виборів 2012 року? Тоді про загрозу вашого зняття з виборів говорили навіть деякі представники «Батьківщини». Ви вбачаєте загрозу, що вас можуть зняти на довиборах?

Я думаю, що такі загрози в нашій країні, і в нашій судовій системі існують завжди. Все можна зробити за рішенням суду, звичайно, за неправосудним рішенням суду, яке ми, законослухняні люди, повинні будемо виконувати. Я очікував ще вчора, що суд може винести ухвалу про призупинення мого українського громадянства. Тому я і кажу про нашу першу перемогу. Громадянство не призупинено. Реєстраційний процес у Центральні виборчій комісії не призупинено. Більше того, в суді наведені докази законності мого українського громадянства. Влада, готуючись підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом, продовжує і навіть вдосконалює свавілля, яким займається. Дійшло до того, що, щоб боротися з політичними опонентами, їх намагаються позбавити громадянства. Такого ще не було. Здається, я перший.

По округу Віктора Романюка на Київщині певний час опозицією розглядався запасний варіант – Остап Семерак. Через загрозу, що «старого-нового» кандидата можуть не зареєструвати. Чи є у опозиції альтернативний кандидат на вашому окрузі? Ми ж пам’ятаємо, як минулого року дехто з опозиції виступав проти вашої кандидатури. Невже цього річ «Батьківщина» підтримала вашу кандидатуру у повному складі?

Про жоден запасний варіант опозиції я нічого не чув. Принаймні, від керівників «Батьківщини». Якщо мене не зареєструють, це буде великий удар і для партії. Але не знаю, хто, окрім мене, може виграти вибори на цьому окрузі.

В «Батьківщині», дійсно, є декілька членів, які висловлювали навіть не стільки побоювання, що мене знімуть, а це було їхнє бажання, щоб мене зняли. Ці люди є прихованими агентами Партії регіонів у «Батьківщині».

Назвіть прізвища агентів.

Ви ж самі казали, що були деякі люди, які мене не підтримували. Я не хочу називати цих прізвищ, бо вони мені неприємні.

Я уточню щодо того, кого я мала на увазі. На округ в Первомайську із підтримкою «резервного» кандидата Михайла Соколова приїжджав Андрій Павловський. Роман Забзалюк теж підтримував Соколова. Щодо неможливості вашого балотування висловлювався і ваш колега Володимир Бондаренко. Це і є агенти?

Андрій Павловський чи будь-хто їздив на округ, вважаю, з якихось особистих міркувань, нехай звітують перед партійними органами, що і для чого вони це робили.

Деякі з тих членів партії і народних депутатів, які колись доєдналися до кампанії щодо мого подвійного громадянства, обіцяли спростувати своє звинувачення, якщо буде доведено, що це неправда. І от я чекаю їхнього спростування. Бо я довідки вже всі надав. Чекаю спростування від Бондаренка, від Павловського і від деяких інших людей, які називали мене громадянином Росії.

Хто, окрім само висуванця Володимира Шиманського, який і подав проти вас позов, вже розпочав виборчу кампанію на окрузі?

Перш за все, виборчу кампанію на окрузі почала влада. Вона зробила все, щоб можна було робити фальсифікації. Вона обрала нове приміщення під окружну виборчу комісію. Це приміщення знаходиться в такому місці, яке є найбільш невдалим із усіх можливих. Це двоповерхова будівля, яка колись призначалася для дитячого садка на території військової частини в Первомайську. Вона знаходиться в такому кутку міста, який мало відомий мешканцям довколишніх сіл, а інших районів – тим більше. До неї немає жодної прямої вулички, тільки кривоколінні провулки. І тих всього два чи три. Це територія ракетно-ядерної дивізії колишньої. Це все знаходиться за глухими бетонними заборами. Там є чудові умови для того, щоб сховати «Беркут». В тому числі, там багато підземних ходів. По ним можна виносити бюлетені, підносити бюлетені, там можна сховати силовиків, через них можна кинути «Беркут» на народ».

Виборці фактично позбавлені права протесту. Конституція України гарантує всім громадянам право вільно висловлювати свій протест проти незаконних дій влади або з будь-якого іншого приводу. В даному випадку, Миколаївська обласна адміністрація і Первомайська мерія позбавили місцевих виборців цього права. Бо підійти до того приміщення неможливо. Влаштувати протестну акцію біля нього неможливо. А якщо народ все-таки буде доведений владою до відчаю і піде в ці вулички, там може виникнути давка, яка може закінчитися дуже сумно. А якщо ще й застосують якийсь газ проти людей, то в тих криво колінних провулках, люди можуть задихнутися.

Тобто влада очікує повторення минулорічної ситуації?

Вона не просто очікує. Вона знає, що буде робити фальсифікації – для того обрала це приміщення. Знає, що люди будуть протестувати. І створює всі можливі перешкоди.

Повернемось до кандидатів. Володимир Шиманський – самовисуванець. Вважаєте його кандидатом від влади?

Усі кандидаті, які будуть на 132 окрузі, окрім мене, як і на інших округах, окрім узгоджений опозиційних кандидатів, - будуть кандидатами від влади. Не буде незалежних кандидатів.

По округу моєму піде ще кандидат він Комуністичної партії. Зрозуміло, що це кандидат від влади. Він і в минулому році висувався, набрав свої кілька відсотків. І зараз висувається для того, щоб відібрати у мене певну кількість голосів (в парламентських виборах 2012 року висуванцем від КПУ був Анатолій Романюк, він набрав 7,03% - «Главком»).

Хто ще? Назвіть прізвища.

Жодного кандидата, який би офіційно заявив про свій намір балотуватися, окрім Шиманського та оцього комуніста, я ще не знаю.

Шиманський – людина, чужа округу. І на жаль, це підставна особа від чинного члена партії «Батьківщина». Вона – від влади. Але найняв її «батьківщиневець». Один з тих, хто хотів би мене усунути звідти.

Хто саме? Хтось з народних депутатів, про яких ми говорили – Павловський, Бондаренко, Забзалюк? Чи минулорічний «резервний» кандидат Михайло Соколов?

Ні, депутати до цього не мають відношення. Є людини, які зацікавлені прямо в тому, щоб усунути мене з округу і розчистити перемогу для Партії регіонів. Вони знають, що шансів у них немає, бо вони хоч і підлі, але не такі вже і дурні. Люди, які грають проти мене там зараз, працюють на Партію регіонів, вони це розуміють, але вони намагаються обдурити суспільство, партію «Батьківщина», виборців, що вони начебто сподіваються виграти округ без Корнацького. Без Корнацького вони там не виграють.

То назвіть врешті-решт прізвища тих, хто, за вашими словами, найняв Шиманського?

Я не хочу називати жодних прізвищ.

Що вам на такі ваші звинувачення відповідають в керівництві «Батьківщини»?

Керівництво «Батьківщини» про це знає.

Чому тоді ця людина – досі діючий член партії?

Я не знаю цього. Я не належу ані до керівництва, ані до членів партії «Батьківщина». Я опозиційна позапартійна людина. Хоча буду одним з найбільш стійких членів опозиційної фракції «Батьківщина» - я це пообіцяв на з’їзді, коли мав нагоду звернутися із словами подяки. Це я гарантую. Але чому партія вчиняє чи не вчиняє ті чи інші дії – це справа партії.

Наскільки мені відомо, якщо не будуть припинені ті провокаційні дії, які вчинюються проти партії і проти її політиків, в тому числі, і на 132 окрузі, впевнений, люди, які це роблять, будуть виключені з партії.

Ходили чутки, що по вашому округу спробувати пройти до Верховної Ради може Наталя Королевська. Ви щось знаєте про це?

Цілком можливо. Шиманський – це людина не просто від влади, взагалі, а від Наталі Королевської. Він був під номером 16 в списку партії «Україна – вперед!». Вони ж розраховували набрати 30 чи 40 мандатів, а він був 16-м. можна сказати, що це висока людина із команди Королевської.

Не виключаю, що, якщо вона завтра залишиться без роботи, вона може піти і спробувати обратися тут, заваливши округ грошима. Хоча з точки зори політтехнологічної, я чув від людей, які в цьому розбираються, купити округ за такий короткий період практично неможливо.

Минулого разу ми з вами розмовляли, коли в червні цього року була здійснена спроба захопити ТОВ «Агрофірму Корнацьких» силою. Зараз говоримо про позов на вас до суду з приводу подвійного громадянства. Яким ще чином відбувається тиск на вас та на агрофірму?

Тиск на агрофірму продовжується, і продовжується в одіозних формах. Виносяться рішення судів, наприклад, про те, що агрофірма винна гроші підприємству, умовно кажучи, «Рога и копыта», з яким ніколи не мала ніяких договірних стосунків. Але те підприємство каже, що в них збитки півтора мільйони гривень, тому що агрофірма засіяла поля. Агрофірма має право засівати поля. Вона землею користується законно. Ніхто не довів, що вона користується незаконно. Влада, демонструючи наміри будувати правову державу, поліпшувати правосуддя, насправді, робить все навпаки. Вона вдосконалює форми і методи неправосудних рішень. Ця влада не може змінитися, вона може бути тільки замінена. Те, що робиться лише проти агрофірми, - це десятки кримінальних справ, це сотні адміністративних, це щоденні судові процеси, це наші 15 юристів, які працюють день і ніч, щоби протистояти цій орді, цим репресіям.

Знаю, що готується знову бандитський напад, чисто силовий. У Києві наймають одну з найпотужніших рейдерських команд і будуть захоплювати адміністративну будівлю агрофірми. Ми, відповідно, до цього готуємося. Обмотуємо колючим дротом все, зварюємо з металобрухту «їжаки», як у війну вели підготовку проти німецької піхоти. Тоді воювали проти зовнішніх окупантів, тепер –готуємося воювати проти внутрішніх.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: