Сергій Тулуб: Шахт на Черкащині не буде

Сергій Тулуб: Шахт на Черкащині не буде

Губернатор Черкащини Сергій Тулуб має неабиякі підстави ображатися на Президента. Ще б пак – два роки працював заступником губернатора Віктора Януковича на Донбасі, потім вугільним міністром у Пустовойтенка, керівником Мінпаливенерго в уряді Ющенка, замом секретаря РНБО у Марчука, президентом «Енергоатому» і керівником Мінпаливенерго в першому уряді Януковича. І, насамкінець, міністром вугільної промисловості в другому уряді Віктора Федоровича.

Губернатор Черкащини Сергій Тулуб має неабиякі підстави ображатися на Президента. Ще б пак – два роки працював заступником губернатора Віктора Януковича на Донбасі, потім вугільним міністром у Пустовойтенка, керівником Мінпаливенерго в уряді Ющенка, замом секретаря РНБО у Марчука, президентом «Енергоатому» і керівником Мінпаливенерго в першому уряді Януковича. І, насамкінець, міністром вугільної промисловості в другому уряді Віктора Федоровича.

З таким досвідом замглави Партії регіонів Сергій Тулуб явно розраховував як мінімум на міністерську посаду. Але несподівано для всіх Президент відправив Сергія Борисовича піднімати сільське господарство Черкащини. В Черкасах всім очевидно, що Тулуба декласували, відіслали грати не те, що у другій лізі, а в любительській. Раніше він займався грандіозними енергетичними проектами, добудовував і відкривав енергоблоки на АЕС. А зараз радіє зі зданої школи в райцентрі й підняття закупівельних цін на молоко у сільських бабусь на 40 копійок за літр. Але як він сам говорить – колишніх міністрів не буває…

-- Мої корені на Черкащині, і моя батьківська хата тут

Сергію Борисовичу, серед кадрових рішень Віктора Януковича призначення вас, професійного вугільника та енергетика з Донбасу, в Черкаську область чи не найнесподіваніше. Ще пів року тому уявляли собі, що можете очолити Черкащину?

Півроку тому точно такого не очікував. Але хочу впевнено сказати, що, призначивши мене губернатором Черкаської області, Президент здійснив мою дитячу мрію. Я багато років приїздив сюди до своєї бабусі й проводив на Черкащині літній відпочинок. Замість піонерських таборів, в яких я ніколи не був й на моря не їздив, я кожного літа з першого до десятого класу приїздив у село Богуславець Золотоніського району Черкаської області й проводив там два з половиною місяці. Ціле літо і відпочивав, і працював в міру своїх фізичних можливостей.

Але ж не на таке призначення ви розраховували…

Я розраховував тільки на одне - перемогу Партії регіонів і її лідера. Як заступник голови партії я всі сили приклав до цього. Я був куратором чотирьох областей – Закарпатської, Рівненської, Хмельницької та Волинської. Я там дуже багато часу проводив останні три роки й займався розбудовою партійних організацій.

Як ухвалювалося рішення про ваше призначення? Партія сказала «треба», і ви поїхали в Черкаси?

Зі мною радились, обговорювали ситуацію, яка склалася на Черкащині. Президент запропонував мені цю посаду. Я погодився з ним, виходячи з його бачення розбудови Черкащини.

Чому саме вам? Ви кажете, були куратором зовсім інших областей. Невже через оті літа, які ви в дитинстві провели у бабці?

Крім того, що мої корені на Черкащині, і моя батьківська хата тут, в мене є досвід керівника на різних рівнях. В мене є достатня економічна і політична освіта. Крім цього, Президент ухвалив рішення.

Президент вважав доцільним зовсім несподівано призначити Володимира Демішкана губернатором Вінниччини, Ярослава Сухого – Тернопільщини, Анатолія Гриценка – Херсонщини. Вас журналісти ставили в один ряд з ними. Всіх їх вже звільнили, ви ще працюєте, чому?

Та мені на Черкащині подобається! Я себе тут дуже комфортно відчуваю. Мені подобається губернаторська робота, мені подобаються ці люди, з якими працюю і спілкуюся. Крім того, це ж земля, де починалися витоки державності України, тут живуть етнічні українці! Ця земля приваблює талановитими, гарними, співучими і працьовитими людьми. Саме тут народилися Богдан Хмельницький, Тарас Шевченко й багато інших митців. Гляньте, скільки керівників різних рівнів вийшли з Черкащини.

Все ж таки, скажіть відверто, чи давався вам вибір – стати губернатором Черкащини чи, умовно кажучи, міністром вугільної промисловості?

В мене відбулася розмова з Президентом. Вважаю, що його рішення було об’єктивним і необхідним.

-- Я мав уявлення про соціально-економічний стан Черкаської області

Добре, літом ви жили у бабусі, але ж весь вас професійний досвід пов\'язаний з іншими регіонами. Що ви знали про економіку Черкаської області на момент призначення, крім імен Шевченка та Хмельницького? Чи все довелося вивчати з нуля?

Вивчати довелося. Вчитися ніколи не пізно. Але я мав уявлення про соціально-економічний стан Черкаської області. В мене була можливість познайомитись з інформацією по всіх напрямках роботи регіону. Ще минулого року, коли розпочався виборчий процес, я багато спілкувався з моїм товаришем Миколою Петровичем Білоблоцьким, який працював в Центральній контрольно-ревізійній комісії Партії регіонів. Ще в радянські часи він дуже довго працював в Черкаській області. Крім того, в мене тут багато друзів та колег-однопартійців, з якими я спілкувався і від яких я знав, що тут відбувається. Я неодноразово бував на Черкащині ще будучи міністром, вирішував проблемні питання.

Щодо ваших колег по партії з Черкас. Говорять, що керівництво ПР в області настільки погрузло в чварах, що вас сюди відправили, як міцну руку зі сторони для наведення порядку. Чи дійсно чинник розбрату місцевих партійців зіграв роль у вашому призначенні?

В програмі Віктора Януковича було написано про наведення порядку. Ми обіцяли нашим виборцям, що наведемо порядок у всіх сферах життя. Це стосується і політичних партій та громадських організацій. Повинна бути демократична і системна робота. Чому Партія регіонів має стояти осторонь? І в лавах партії ми потихеньку цим займаємося. У нас відбулася обласна конференція, де мене обрали головою. Відбулися деякі районні партійні конференції, проходять місцеві зібрання. Тобто очищення партійних лав на Черкащині іде. Відбувається розбудова місцевої партійної організації як складової Партії регіонів – демократичної партії європейського вибору.

Ви багато говорите про розвиток Черкащини. Які реальні інфраструктурні проекти плануєте здійснити в області, які галузі будете розвивати? Звичайно, якщо вам дадуть це робити…

Що означає, якщо дадуть? Владу не дають, її беруть! Якщо вже взяв, то тримай міцно і не випускай з рук, роблячи все можливе, щоб використати владу для блага людей. Це моє життєве кредо.

Роботу тут ми почали з аналізу економічної і соціальної ситуації. В області 48% населення проживає в селі. Черкащина не промисловий, а сільськогосподарський край, хоча підприємства тут і є. Ми проаналізували ситуацію по кільком ключовим напрямкам. Перше – промислове виробництво. Ми побачили, що половина підприємств області не працює. Було визначено, що треба зробити на рівні області та держави для тих, хто ледь-ледь животіє. Так само визначили, що треба для відновлення виробництва на зупинених заводах. Перші кроки вже зроблено. До прикладу, колись на Черкащині працювало 24 цукрових заводи. Область була першою з виробництва цукру. Проте останнім часом виробництво цукру практично зупинилось. Завдяки нашим зусиллям вже в цьому році роботу почнуть п’ять цукрових заводів, а в минулому працювали тільки три. Зараз розробляємо програму відновлення цукрових заводів області.

Другий напрямок – агропромисловий комплекс. Цікава ситуація, за останній час суттєво знизилась частка м’яса свиней і великої рогатої худоби у структурі валового виробництва області порівняно з м’ясом птиці. Ми працюємо над програмою розвитку тваринництва на Черкащині, створюємо інвестиційно привабливі умови. В нас вже побували п’ять-шість інвесторів, які хочуть працювати на Черкащині, але для цього потрібно відновити законодавство щодо створення привабливих інвестиційних умов. Воно було до 2005 року, поки помаранчевий уряд не відмінив вільні економічні зони і території пріоритетного розвитку.

Черкаська область може стати вільною економічною зоною?

Обов’язково! Вона повинна стати, іншого виходу немає.

Для якої галузі, для сільського господарства?

Перш за все – для тваринництва. Але це потрібно і для інших, переробних галузей. Також треба звернути увагу на розвиток виробництва молока. Черкащина виробляє багато молока, але за якою ціною! Виробники закуповували молоко по ціні 3200 гривень за тонну, а бабусі, приватні господарства в селі, продавали по 1,6 гривні за літр. Тобто, у людей купували всього по 1600 грн за тонну. Відчуйте різницю! Між ними були посередники. Ми почали експеримент в Чорнобаївському районі, і зараз у приватних господарствах молоко купується по 2 гривні. Ми ставимо завдання підвищити ціну. Це дасть можливість бабусі дивитися у завтрашній день, купувати корми і розвивати господарство, мати по дві-три корівки.

Але ж на бабусях далеко не виїдеш...

Я це розумію. Це як один з напрямків. В нас є приклади великих системних господарств, які мають значне поголів’я корів. Це теж наш пріоритетний напрямок розвитку.

Ще один пріоритетний напрямок розвитку області – капітальне будівництво. Ми проаналізували, що є більше 400 недобудованих об’єктів, залишкова вартість яких понад півмільярда гривень. Вперше в обласному бюджеті ми сконцентрували капітальні видатки на об’єктах з високим ступенем готовності, не розпилюючись. До прикладу, ми виділили 9,2 мільйона гривень на добудову Драбівської загальноосвітньої школи. І вона вже 1 вересня відкриє двері, а будувалася школа 18 років! А раніше вони по 300 тисяч отримували щороку і нічого не могли зробити. Далі, обласна дитяча лікарня – будується 20 років. Черкаська область єдина не мала обласної дитячої лікарні. Ми пішли до Президента і прем’єр-міністра та отримали кошти з державного бюджету. Звичайно, додали і місцеві ресурси. І вже в першому кварталі 2011 року об’єкт буде здано в експлуатацію. Я особисто контролюю будівництво – он в мене на стіні висить сітковий графік ходу будівництва.

Ще один напрямок – розвиток історичних об’єктів. Той же Канівський музей. За попередньої влади величезні кошти там розікрали, сьогодні навіть декілька кримінальних справ відкрили по цьому. Ми проаналізували, що там треба зробити, залучили кошти благодійників і отримали фінансування з державного бюджету.

Скільки точно уряд виділив на Канівський музей?

Держава виділила 29 мільйонів. Думаю, найближчим часом кошти освоїмо і введемо Шевченківський музей в експлуатацію.

Скандал з тим, що близька до Партії регіонів архітектор Лариса Скорик змінила автентичний проект музею Василя Кричевського, не завадить здати об’єкт до Дня Незалежності?

Лариса Скорик не може нічого змінити. Рішення там приймає науково-методична рада Мінкульту. Ця рада визначила, який має бути проект експозиції. Цьому рішенню всі підкорилися і почали працювати. Але думки є різні, як і завжди.

-- Шахт на Черкащині не буде

Враховуючи ваше минуле, як спеціаліста у вугільній галузі, та рішення Кабміну, яким Черкащину було визнано вугледобувним регіоном і виділено гроші для відновлення шахтарських робочих місць у Ватутінському районі, люди заговорили, що скоро в області почнуть будувати шахти і з’являтися терикони. Чи є сенс відновлювати давно зруйновані шахти? Чи варто чекати, що скоро буде програма розвитку області під умовною назвою “Черкащина – шахтарський край”?

Не буде програми розвитку «Черкащина – шахтарський край». Економічної доцільності відновлення вугільної галузі на Черкащині немає. Ці кошти, які виділив уряд, не для відновлення шахтарських робочих місць і шахт. Вони виділені як борг за недоотримані ресурси в часи, коли закривали шахти у Ватутіно. Гроші підуть на створення нових робочих місць для звільнених людей. Створенням цих місць займається обласна державна адміністрація разом з міністерством праці і соціального захисту.

Тобто, відкривати шахти в Черкаській області точно не будуть?

Шахт на Черкащині не буде, немає економічної доцільності.

Нещодавно в Черкаську область приїздив керівник «Енергоатому». Разом з ним ви відвідали майданчик, на якому колись починали будувати Чигиринську АЕС. Після цього прес-служба «Енергоатому» розповіла, що ви обговорили вигідність розміщення майданчику і перспективи його розвитку. Як колишній керівник «Енергоатому» і нинішній губернатор області, поясніть, що це було – невже є план відновлення будівництва Чигиринської атомної електростанції?

Колись за часів СРСР відібрали багато майданчиків для будівництва АЕС. Вони були і в Криму, і на Черкащині, і на Миколаївщині. Десь АЕС побудували, і в нас працює 15 енергоблоків на 4 електростанціях. Україна займає 5 місце по потужності і виробництву атомної енергії.

Ці майданчики залишилися, вони зберегли свої природні чинники технологічного процесу виробництва електроенергії в ядерному реакторі. В тому числі і Чигиринський. Але на сьогоднішній день будівництво в Чигирині атомної електростанції економічно недоцільне. По-перше, це дуже затратна справа. Там крім будівництва енергоблоків треба звести цілий енергокомплекс, щоб передавати вироблену потужність – лінії електропередач, трансформатори, підстанції і так далі. Фактично, це ще одна станція – подвійна витрата. А тому будувати цю станцію не будуть. Немає економічної доцільності, і не буде до 2030 року.

У нас сьогодні є потужності АЕС, які не використовуються в повному обсязі. У нас коефіцієнт використання встановленої потужності 62%, а в Японії – 95%.

На Черкащині говорять: є погані дороги, дуже погані і черкаські. Що ви робите, щоб сенс цих слів зник? Мабуть, ви самі про це думаючи, коли їдете машиною областю...

Ой... Знаєте, це питання мене хвилює постійно. Вирішення цієї проблеми я шукаю кожного дня. На ремонт доріг концентровано виділено кошти з обласного бюджету. Також разом з службою автомобільних доріг опрацювали питання, щоб уряд цілеспрямовано виділив кошти на відновлення доріг області.

Але проблема не тільки в тому, що дороги в поганому стані. Ми з дорогами пов’язуємо розвиток економіки Черкащини і економічну інвестиційну привабливість. Область в центрі України, є аеропорт, і є дороги, які треба реконструювати, розширити і відновити. Вони поєднають Лівобережну Україну, трасу Київ-Полтава, Київ-Дніпропетровськ, Київ-Сміла-Олександрія і Київ-Одеса. Якщо все це з’єднати потужним транспортним шляхом, плюс відновити роботу вантажного аеропорту в Черкасах, то будуть всі умови для залучення інвестора на різноманітні високотехнологічні виробництва. Це стратегічний план, над ним працює ціла група вчених. А зараз ми концентруємо місцеві, обласні і державні ресурси, також намагаємося залучати запозичення.

Крім цього, намагаємося залучити інвесторів. Зараз у нас працює фірма «Hyundai Engineering», яка на певних умовах хоче реконструювати дороги. Ми відпрацьовуємо їх з урядом. Серед можливих умов - залучення кредитів під державні гарантії, залучення коштів і проведення реконструкції для передачі доріг в концесію. Ми їм дали технічну інформацію і вони відпрацьовують вигідні шляхи співпраці. У них іде робота з Мінекономіки, Мінфіном і першим віце-прем’єром Клюєвим.

Це гарні плани, але коли по трасі Київ-Кіровоград через Смілу можна буде проїхати, не зловивши десяток ям?

Проїхати можна буде тоді, коли зможемо мати в цих районах і містах ефективне керівництво, яке б займалося не політиканством, а розвитком. Я маю на увазі місто Смілу, Черкаси і Золотоношу. Треба змінювати структуру влади, реформувати місцеву владу, про що говорив Президент, і що буде запроваджено зі змінами до Конституції.

До речі, ви єдиний губернатор, який побував у Віктора Януковича в Криму на особистій зустрічі за вже легендарним кримським столиком. Чому саме ви?

Незважаючи на всі негаразди цьогорічні, Черкащина спромоглася зібрати один з кращих врожаїв пшениці – більше 900 тисяч тонн, і більше 70% пшениця перших трьох класів.

Щоб про це розповісти, вас і викликали?

Це була перша тема. Крім цього, говорили про збереження врожаю і забезпечення осінньо-польових робіт. Третім питанням була розбудова промисловості області. Я поінформував Президента, що ми робимо, і які в нас є плани, і де потрібна допомога.

-- Я орендую будинок за 2,5 тисячі гривень

Особливо цікавить фінансовий бік таких зустрічей – скільки бюджетних грошей викидалися на вояжі до Януковича в Крим. Скільки ви витратили коштів, щоб посидіти за тим столиком перед камерами?

Витратився тільки на квитки на літак. Я літав з Києва пасажирським літаком до Сімферополя і назад. Я також там ночував одну ніч, але на готель не витрачався, ночував у друзів.

До речі, а де ви в Черкасах живете?

Я орендую житловий будинок за 2,5 тисячі гривень. Є всі документи і договір оренди офіційно засвідчений.

Не плануєте купити нерухомість в Черкасах?

Ні. По-перше, коли сюди приїхав такий губернатор як я, тут різко виросли ціни на нерухомість. По-друге, не думаю, що сьогодні є необхідність вкладати кошти в нерухомість.

Хто вам оплачує будинок?

Гроші ідуть із зарплати. Кожного місяця я розписуюсь у відомості, і з мого рахунку ідуть кошти на рахунок власника будівлі.

Яка зарплата губернатора?

В перші місяці зарплата губернатора складала 5,8 тисяч гривень, а зараз зросла до 12-14 тисяч гривень на місяць.

Ви, нова в області людина, практично одразу стали главою місцевої Партії регіонів. Це було доручення Президента взяти під опіку обласну ПР?

До чого тут Президент? Він є почесний лідер партії, але є голова партії і керівний склад. Також є президія, яка розглянула це питання і рекомендувала мене як кандидата на голову обласного осередку. Я був присутнім на ухваленні того рішення. Я вважаю, що цей крок був надзвичайно доцільним для розвитку політичної сили Партії регіонів.

Але виходить, що Партія регіонів перетворюється на КПРС. Майже всіх губернаторів обирають головами обласних осередків партії і влада замикається на партійних обкомах...

А що, при помаранчевих було не таке ж саме? Що останні п’ять років робилося? Тоді чергами всі йшли в «Нашу Україну», і де воно все поділося? Сьогодні Партія регіонів найпотужніша в державі, і це правильно, в ній зосередилися фахівці, патріоти і громадські діячі. От скажіть, як я можу відмовити, коли люди приходять і кажуть, що хочуть працювати в нашій команді, розбудовувати Черкащину. Вони не хочуть розмахувати прапорами, ходити на мітинги і барикади. І такі люди приходять – ректори університетів, інститутів, директори шкіл, лікарі й інші. То що, мені їх не брати?

Невже вони самі так всі рядами ідуть без адміністративного тиску?

Я таких випадків не знаю.

-- У вільний від роботи час займаюся розбудовою Партії регіонів

Якщо ви і партію розбудовуєте, і область, чи одне іншому не заважає? Вистачає часу на губернаторські обов’язки?

Партія – це моя додаткова робота і мій особистий час. Згідно законодавства, як державний службовець я маю працювати з дев’ятої до шостої години вечора. А все інше – до дев’ятої і після шостої – то мій особистий час. Як хочу, так його і використовую. Хтось стоїть з вудками в цей час, а я у вільний від роботи час займаюся розбудовою Партії регіонів.

Яку планку перед собою ставить черкаська організація Партії регіонів? Є інформація, що обласним відділенням треба набрати на виборах в обласну раду не менше, ніж Віктор Янукович на президентських виборах.

Завдання у нас одне – перемога.

Скільки це відсотків?

Це буде перемога – 51%, 50% плюс один голос чи 70% – це вже наша справа. А перемога буде у нас. І результат Віктора Януковича тут ні до чого. Ми займаємося місцевими виборами – в різні ради і на посади мерів. Не плутайте президентські вибори з місцевими, тут зовсім інші питання, закони і правила.

Ви особисто очолите виборчий список партії в обласну раду?

Так, я особисто очолю виборчий список Партії регіонів на виборах в обласну раду.

До сих пір в Партії регіонів в Черкасах немає впливового і популярного кандидата в мери. Скажіть, кого ви висунете кандидатом на виборах керівника обласного центру?

Це визначить міська партійна конференція, яка відбудеться у вересні. Наш кандидат достойно представить партію на виборах міського голови.

Можете запевнити, що це буде точно не нинішній мер, соратник Михайла Бродського Сергій Одарич?

Ні. Зараз у нього на білбордах по місту написано, що він від Партії вільних демократів. Хоча кажу управлінню юстиції: що це за партія, скільки там членів? Ніхто не може знайти. Кажуть, десь приблизно 100-120 осіб. Що це за партія така? Сьогодні на Черкащині Партія регіонів представляє 32 тисячі осіб. Оце партія, оце я розумію! А інші – де вони? Покажіть. Це його вибір. Він не наш член, тому Партія регіонів не може висувати його або пропонувати як кандидата в мери.

Якщо через деякий час звільниться посада вугільного міністра, а Президент його вже погрожував звільнити, ви для себе припускаєте, що покинете Черкащину?

Я хочу вас запевнити, що я на Черкащині надовго.

Якщо покличуть в уряд, то підете?

Ні, я ще раз кажу, що нехай мої вороги знають, що я тут надовго. Хай думають, щоб їхні дії були направлені на розвиток економіки Черкащини, на підвищення соціального становища черкащан.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: