Порятунок Тимошенко. Опозиція використовує останній шанс (ДОКУМЕНТ)

Порятунок Тимошенко. Опозиція використовує останній шанс (ДОКУМЕНТ)

В Партії регіонів не виключають, що підтримають дороблений опозицією законопроект №3599

Після зриву позачергової сесії Верховної Ради шанси на підписання Угоди про асоціацію з ЄС різко знизилися. І хоча місія Кокса-Кваснєвського продовжить свою роботу до 19 листопада, все ж на сьогодні відсутня головна умова, яка б гарантувала Україні позитивний результат на саміті у Вільнюсі – законодавчі підстави для лікування Тимошенко за кордоном.

Спільна робоча група, яка мала виробити консенсусний проект відповідного закону, зусиллями «регіоналів» показала свою неефективність. Однак 14 листопада опозиційна частина цієї групи на власний розсуд внесла до парламенту доопрацьований законопроект №3599, який, за словами опозиції, враховує 99% пропозицій від «регіоналів». Наприклад, у проекті закону з’явилася норма про те, що суд ухвалює рішення щодо лікування за кордоном за особистою заявою засудженого. Однак деякі принципові питання, що потребують узгодження все ж залишилися поза увагою авторів документу.

«І я, і науково-експертне управління говорили про необхідність застави. Ми піднімали питання, що робити з боргом. В даному випадку це борг державі, а якщо це борг потерпілому – чи морально буде на ті гроші для себе лікуватися, а його кинути напризволяще? Друге питання пов’язане з тим, що якщо рішення прийме один суд - як врегулювати цю ситуацію, коли ще в двох судах не закриті провадження? Печерський і Шевченківський суди сьогодні не ухвалили рішень по запобіжних заходах, оскільки Тимошенко знаходиться під вартою. Як тільки рішенням суду вона буде звільнена для лікування – вони будуть зобов’язані застосувати щодо неї запобіжний захід. Як тут бути? Тому я буду просити своїх колег, щоб вони змоделювали цю ситуацію, як вийти з неї», - пояснив «Главкому» застереження влади народний депутат від Партії регіонів Володимир Олійник.

Інший «регіонал» Михайло Чечетов був значно категоричнішим у оцінці шансів розробленого опозицією законопроекту пройти через Верховну Раду: «Нульові (шанси – «Главком»). Жодних перспектив. Було рішення Верховної Ради розробити спільний законопроект, який би завізували всі члени робочої групи. А усяка самодіяльність – це робота «у кошик».

Аналіз опозиційного законопроекту дозволяє виділити щонайменше п’ять потенційних пунктів, які грають на руку Юлії Тимошенко. Але чи влаштують вони регіоналів?

1. Проект закону передбачає внесення до Кримінального кодексу ст.84-1 такого змісту: «Особа… може бути звільнена від відбування покарання, якщо належне лікування такої хвороби не може бути проведено в Україні або більш якісне лікування може бути надане в іноземній медичній установі».

Враховуючи стан українських медичних закладів, особливо у місцях позбавлення волі, не важко здогадатися, що клініка «Шаріте» неминуче надасть Юлії Тимошенко «більш якісне лікування», аніж лікарня Укрзалізниці. А це дає достатньо вагому підставу для виїзду екс-прем’єра за кордон.

2. Та ж сама стаття Кримінального кодексу встановлює вичерпний перелік випадків, коли виїзд ув’язненого на лікування за кордон заборонено. Це умисний особливо важкий злочин, або новий злочин, якщо він здійснений до погашення чи зняття судимості, або якщо людина відбуває покарання за злочин, здійснений у період після звільнення особи від покарання, його відбування, заміни покарання більш м’яким або пом’якшення покарання і до погашення чи зняття судимості.

Під жодну з цих норм Юлія Тимошенко не потрапляє, а отже – не має підстав для заборони на виїзд за кордон з метою лікування.

3. Пункт 9 цієї ж статті передбачає для суду можливості після завершення лікування ув’язненого звільнити його від подальшого відбування покарання, якщо для цього виникли підстави, або присудити м’якше покарання.

Вочевидь, ця стаття (якщо законопроект таки буде ухвалений) у майбутньому має стати пунктом торгів між опозицією та ЄС з одного боку та Віктором Януковичем з іншого. Неважко собі уявити компроміс, за яким Тимошенко зобов’яжеться не брати участь у виборах 2015 року в обмін на повне своє звільнення, або ж, наприклад, її свобода стане предметом торгу за додаткові кредити. Коло таких варіантів дуже велике.

4. Час лікування може бути зарахований у строк відбування покарання. Причому якщо у випадку позбавлення волі залік іде один до одного (один день лікування за один день ув’язнення), то за обмеження волі – вже один до двох (один день лікування за два дні обмеження волі).

Цей пункт прямо пов'язаний з попереднім: якщо у результаті торгів ЄС і опозиція доб’ються відповідної заміни покарання Тимошенко – вона має усі шанси відбути свій строк швидше за передбачені вироком сім років, і навіть потенційно взяти участь у президентських виборах 2015 року. Хоча повірити у те, що Янукович погодиться на таке – дуже важко.

5. Документ не передбачає будь-яких часових обмежень на лікування. Тобто Тимошенко теоретично може залишатися у Німеччині аж до закінчення строку свого покарання, якщо лікарі нададуть обґрунтування такої необхідності. А вони, поза сумнівом, нададуть.

Однак проект закону передбачає також два обмеження, які грають проти Тимошенко. По-перше, це зобов’язання у десятиденний термін повернутися до України після закінчення лікування, інакше законопроект передбачає застосування процедури екстрадиції. А по-друге – виїзд на лікування можливий тільки до тієї країни, з якою в України існує ратифікований договір про екстрадицію.

Клініка «Шаріте» знаходиться у Німеччині, з якою Україна має відповідний договір – отже, Янукович завжди зможе добитися від законослухняних німців виконання міждержавних зобов’язань. Щоправда, у проекті закону немає особливих застережень для того, щоб особа, яка виїхала на лікування, змінила країну – наприклад, на ту, яка не має угоди про екстрадицію з Україною, або ж просто надасть Юлії Тимошенко статус політв’язня, як це зробила Чехія з екс-міністром економіки Данилишиним.

Перша реакція з боку влади на розроблений опозицією документ була несхвальною. «Регіоналам» очікувано не сподобалося самоуправство, коли робоча група працює без них. Однак сьогодні у їхніх коментарях вже можна розгледіти стриманий оптимізм, який дозволяє припустити, що шанси на ухвалення рішення по лікування Тимошенко все ж є. Однак кінцевий результат неминуче буде відрізнятися від запропонованого опозицією варіанту.

«Загальне враження таке: вони (опозиція – «Главком») цими внесеними змінами показали, що наші претензії були правомірними з юридичної точки зору. В понеділок сядемо, порадимося. І, думаю, що це вже добрий знак, що ми просунулись в плані пошуку узгодженого рішення, консенсусного», - вважає «регіонал» Володимир Олійник.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: