Партія регіонів зрадила своїх виборців

Партія регіонів зрадила своїх виборців

Жоден «регіонал» з тих, які з піною біля рота переконували у незмінності європейського курсу, досі не пішов у відставку

Своєю відмовою від європейської інтеграції Віктор Янукович не тільки зіпсував стосунки з Євросоюзом, де українського лідера ніколи не вважатимуть за вартого довіри політика, але й зрадив свого власного виборця. Того самого, якому останні кілька місяців партійна преса «регіоналів» вдень і вночі розповідала про світле майбутнє у дружному колі братніх європейських народів.

Тоді усі спроби нагадати депутатам ПР про їхнє проросійське минуле наштовхувалися на головний аргумент: «Партія регіонів завжди була за євроінтеграцію, читайте нашу партійну програму».

І дійсно, у програмі Партії регіонів дослівно сказано таке: «Ми виступаємо за якнайшвидше приєднання України до ЄС за умови вибудови ефективної моделі співпраці з нашими сусідами – країнами СНД».

Те ж саме сказано у передвиборній програмі ПР «Від стабільності – до добробуту». З нею «регіонали» йшли на парламентські вибори 2012 року, за результатами яких отримали найбільшу фракцію у Верховній Раді. «У міжнародній політиці виступаємо за… здобуття асоційованого членства в Євросоюзі, створення зони вільної торгівлі, зняття візових бар’єрів між Україною та ЄС», - йдеться у документі.

І навіть статут Партії регіонів підтверджує: настільки послідовних євроінтеграторів, як «регіонали», Україна ще не бачила. «Головними завданнями Партії регіонів є: …позаблоковий статус України, європейська інтеграція, партнерські і дружні стосунки з країнами СНД», - сказано там. Тобто європейський напрямок зовнішньої політики України для ПР був настільки важливим, що його внесли не тільки до програми (ЩО збирається робити партія?), але і до статуту (ЯК партія збирається це робити?).

При цьому у головних партійних документах немає ні слова про Митний союз, не кажучи вже про відмову від євроінтеграції під приводом необхідності нормалізації стосунків з РФ.

Тепер виборець Партії регіонів, певно, мав би почуватися обдуреним і зрадженим – і для цього є достатньо підстав.

«Янукович не просто зрадив свого виборця, він зрадив національні інтереси України: бути незалежною, демократичною, цивілізованою державою. Ми могли б стати такою державою в складі Європейського Союзу. І першим кроком було б підписання Угоди про асоціацію. На жаль, пішли іншим шляхом…», - зазначив в коментарі «Главкому» президент аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов.

Але думка виборця політиків цікавить далеко не завжди. Та й саамі люди відстоюють не те, що хочуть, а те, що їм скажуть? Ось же багато років підряд виборець ПР вірив у любов Віктора Януковича до Росії, але потім виявилося, що любить він насправді Європу, і навіть потайки про це у партійних програмах пише. І виборець взяв – і повірив. А тепер Віктор Янукович передумав, знову розлюбив Європу і вибрався на вечірній променад з Росією. Виборець хоч і розгублений, але слухняний? Знову повірить і прийде голосувати за улюбленого кандидата?

«Виборців Партії регіонів цікавить не те, що написано в програмі, яку 99% не читали, а стосунки з Росією. Про виборців Янукович якраз думає, і це одна з причин його рішення», - вважає керівник Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. За його словами, «те, що вчора було озвучено і в Москві, і в документі Кабміну, - і є план Б Януковича». «Він не хоче сваритись із Заходом і хоче помиритись з Росією. Сам Путін сказав, що ідея тристоронніх перемовин – ідея Януковича. Це означає, що він формально не відмовляється від європейської інтеграції, але відкладає рішення питання на невизначений час. І не зрозуміло, в якій формі воно буде вирішене. Чи то через підписання нинішньої угоди, чи то буде знайдений тристоронній компроміс. Янукович не хоче економічної війни з Росією, і для нього головне – нейтралізувати такий ризик напередодні президентських виборів. Для нього це не найгірший варіант», - пояснив експерт зміну риторики влади.

В тому, що виборець ПР нікуди не дінеться ані від політсили, ані від Віктора Януковича, впевнений і директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов: «Справа в формулюванні. Там все хитро сказано: відкласти підписання, але євроінтеграцію продовжувати». Політолог впевнений, що саме через небажання Януковича наражатися напередодні 2015 року на електоральні ризики, угода про асоціацію і не буде підписана. «Підрахували, у зв’язку із «торгівельною» війною з Росією, ризики – фінансові, бюджетні, економічні, електоральні. Втрата товарообігу, робочих місць – це ж виборець Януковича. Він не буде так напередодні кампанії ризикувати», - зазначив Карасьов. Адже, «якщо Янукович підпише угоду – з Путіним війна - він залишиться без підтримки Росії». А так, як з західними лідерами в нього не найкращі стосунки через ігри з Тимошенко, то, за словами Карасьова, Янукович «і тут втратить, і там не знайде». «Бо виборець Сходу може не підтримати його у разі підписання асоціації. А чи підтримає західний виборець заради європейського вибору - теж незрозуміло. Росія діє батогом і пряником: оголошує «торгівельну війну» і обіцяє кредити і так далі. А від Європи – ні того, ні іншого. Гарантій, що колись будуть переваги від зони вільної торгівлі, немає. А тут – 2015 рік», - пояснює експерт.

Але за такою зміною курсу сам по собі напрошується меседж: хто буде відповідати за цю відверту брехню. В цивілізованому світі таке крутійство не зійшло б рук ніяким політикам. Та в Україні все інакше. Виборець готовий мовчки проковтнути брехню обраних ним керманичів. Саме тому з моменту офіційного зриву євроінтеграції досі у відставку не пішов ніхто. Жоден «регіонал» з числа тих, які з піною на вустах переконували суспільство у незмінності європейського курсу і неминучості підписання Угоди про асоціацію на саміті у Вільнюсі, не залишив свій пост і не визнав ганьби.

«Не може так бути, що вчора ти говориш, що йде планова підготовка до підписання угоди про асоціацію, а сьогодні приймаєш протилежне рішення. Потрібно тоді йти у відставку за це. Але Україна не цивілізована, не демократична, авторитарна країна на сьогодні. Не буде ніяких відставок. А нам будуть пояснювати, що все одно все нормально», - вважає Ігор Жданов.

Для європейців у таких випадках відставка є нормальним вчинком відповідального політика.

Але Партія регіонів – справа інша. Навіщо влаштовувати парад красивих жестів, якщо можна просто зробити «морду кірпічом»?

«Опозиція буде піднімати питання про відставку уряду, про складання регіоналами мандатів. Але Януковичу це не потрібно. Розборки в середині влади – шлях до поразки виборах для Януковича. Я не вірю в такий варіант. Сам по собі Азаров не пішов би на такий технічний документ з великим політичним змістом. Це жест в бік Росії – без сумніву», - спрогнозував, що відповідальні за зрив асоціації покарані не будуть, Володимир Фесенко.

А що ж Азаров? Глава уряду і лідер ПР ще зовсім недавно називав євроінтеграцію «шляхом безальтернативним», ба більше – навіть взяв на себе зобов’язання особисто контролювати виконання Україною плану дій щодо руху до ЄС. І ось цей план зірвано. І нічого. Микола Янович вже переймається залагодженням стосунків з Росією.

Сьогодні опозиція втішає себе думкою про те, що тепер Янукович вже точно програє вибори 2015 року. Але відчуття хибне. Янукович, як ми бачимо, з легкістю змінює тактику і напрямок, і за потреби зробить це ще раз. Або й не раз. А виборці знову проголосують, як треба. Та й від євроінтеграції Янукович відмовився тому, що вона могла б завадити йому перемогти у 2015 році. Бо у ЄС політики бувають лише двох типів: відповідальні або колишні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: