Влада випробовує Євромайдан панікою

Влада випробовує Євромайдан панікою

Такого українська столиця ще не бачила: маневри силовиків, заблоковане середмістя і паралізоване метро

Сьогодні зранку в «Межигір’ї» відбулося засідання за участю Президента, прем’єра, голови РНБО та керівників силових відомств. Тема цієї розмови цілком зрозуміла – вирішення ситуації в країні чи можливим силовим розгоном Євромайдану та «зачищенням» адмінбудівель, які захопили протестуючі. Але як тільки напруга на Майдані та біля будівлі КДДА почала зростати через переміщення «силовиків», раптово з’явилась інформація про те, що Янукович погодився на круглий стіл за участі ще трьох українських президентів. Таке «примушення Майдану до миру» в кільці внутрішніх військ виглядало дуже показово. Влада навмисно грає м’язами, нагнітає паніку, аби виснажити протестувальників. Силовики проводили незрозумілі для простих людей маневри, блокували метро, навмисно розповсюджуючи інформацію, яка б розцінювалась як підготовка до масштабної зачистки.

Тим не менше, час, відведений владою на звільнення Київської міської державної адміністрації, добіг до кінця, але учасники акцій протесту продовжують контролювати будівлю. Хоча сил Беркуту вистачило, аби розігнати декілька сотень людей, які отаборились в офісі муніципалітету. Також не склало б проблем розібратись і з Майданом, на якому вранці було близько 5 тис. чоловік.

Водночас ще зранку почала надходити інформація з Василькова, де частині заблокованих маніфестантами на базі правоохоронцям вдалося вирватися з блокади і рушити на Київ.

Протягом кількох годин по опівдні з боку Бесарабки з’явилися принаймні п’ять автобусів з міліцією, які біля ЦУМу звернули на вулицю Богдана Хмельницького, але невдовзі три з них повернулися і перекрили Хрещатик. Близько 50 бійців внутрішніх військ в повному бойовому обладунку, зі щитами, вишикувалися вздовж автобусів. Їх тут же оточили учасники акцій протесту і почали агітувати та подавляти морально. Греко-католицький священик, благословляючи ще безвусих строковиків, закликав їх «не виконувати злочинні накази Януковича».

В цей час підійшов народний депутат В’ячеслав Кириленко і розповів, що усі виходи з центральних станцій метро закриті. «Хрещатик», «Майдан Незалежності» і «Театральна» закриті, сили «Беркуту» і внутрішніх військ підтягуються. В КМДА готовність №1. Правда на стороні народу, завжди. Міліція не повинна піднімати руку на мирних громадян. Ніхто ж нічого не штурмує, а люди проводять збори у Київраді, культурно і акуратно. Якщо буде силовий варіант – наслідком буде повна міжнародна ізоляція Януковича, а отже усунення Януковича від влади набагато швидше, ніж це зараз пропонує опозиція шляхом позачергових виборів. Це строкова служба, внутрішні війська. Ці хлопці настільки вже нами переагітовані, що вони зроблять? Це ж не «беркут», - розповів «Главкому» народний депутат.

До маніфестантів вийшов генерал внутрішніх військ. «Міліція ж з народом?», - спитала в нього жіночка в дорогій шубі. «Так, з народом», - відповів той. Генерал, що назвався Олександром Олещуком, розказав «Главкому», що це і є той підрозділ, який прорвався з Василькова, куди його привезли з Криму. На запитання, чи виконає він наказ розганяти Майдан, якщо такий надійде, Олещук відповів: «Керівництво держави, увесь світ вже сказали, що це (розгін Євромайдану в ніч на 30 листопада – «Главком») була повна дурня». «То скажіть: виконаєте чи ні?», - продовжив наполягати «Главком». «Ні», - відповів генерал.

«Ми підійшли до них (внутрішніх військ – «Главком») і спитали причину їх присутності тут. Вони кажуть: забезпечення громадського порядку. Ми кажемо: тут і без вас було все нормально з порядком, в чому така потреба і чому закриті станції метро? Вони відповідають: у нас ніяких додаткових наказів нема, якщо будуть накази – ви самі все побачите», - розповів «Главкому» народний депутат від «Удару» Леонід Ємець після переговорів з керівництвом внутрішніх військ.

В цей самий час євромайдан почав готуватися до оборони. Входи до КМДА зачинили, лишивши єдині двері, через які пропускали по одній людині. Те ж саме було зроблено по всьому периметру Мадайдану. Люди забарикадували парковими лавами виходи з підземного переходу на Майдані. Одночасно активісти почали розсилати смс з закликами для всіх чоловіків негайно їхати на захист Євромайдану. З’явилася інформація, що правоохоронці беруть підконтрольну революції територію в кільце.

Ще дві вантажні машини з внутрішніми військами зупинилися майже впритул біля наметового містечка на перетині Майдану Незалежності і вулиці Костьольної. Командував ними полковник, який відмовився представитися, але заявив, що ніхто не буде чинити силових дій. Цей підрозділ приїхав з Харкова. Близько двох сотень маніфестантів оточили бійців, біля барикади розташувався не чисельний загін самооборони у шахтарських касках.

«Я думаю, що вчорашні події з поваленням пам’ятника Леніну сколихнули всі патріотичні почуття Путіна, тому, думаю, саме він буде підігрівати ситуацію з Партією регіонів і Януковичем.. Треба очікувати цього (штурму – «Главком»). Тривожна пауза затягнулася, але люди мирні, ніхто не збирається чинити ніякої агресії. Будемо сподіватися, що все-таки Янукович сяде за переговори зі своїм народом», - таку думку висловила у розмові з «Главкомом» народний депутат Ірина Луценко.

Як виявилося, вона була права: приблизно в цей час Янукович погодився взяти участь у круглому столі, покликаному знайти вихід із конфлікту.

Дії влади у цій ситуації були хоч і очікуваними, але безглуздими, якщо вони не матимуть продовження – як це було в ніч на 30 листопада. Водночас демонстративність, з якою силовики почали брати Майдан у кільце, а також їх відверто малі сили, дають непогані шанси на те, що це лише гра м’язів, залякування та спроба зберегти обличчя. Адже обіцянку звільнити КМДА силою треба якось виконувати.

Закриття трьох станцій метро під приводом нібито замінування їх – це частина того ж плану. Адже обороняти не забарикадовані виходи з підземного переходу складно.

Однак для успішності операції владі потрібно було діяти швидко. Бо вже зараз Майдан почав розростатися, виходи з метро забарикадовані. Маніфестанти готові до оборони, і силове протистояння може закінчитися дуже печально. Люди настроєні рішуче, а будь-яка пролита кров може стати іскрою у бочці з порохом.

Ближче до вечора правоохоронці почали виставляти кордони міліції і прибирати пікети та барикади на вулицях Інститутській та Грушевського, тобто мало-помалу почалася локалізація протестувальників.

Влада показала силу – не таку тупу, як під час сумнозвісного ранкового розгону Євромайдану, а, так би мовити, «стратегічну». Ці її кулаки будуть постійно бачити ті, хто стоїть на Майдані. Якщо опозиція раніше вимагала, що сяде за стіл перемовин з владою за виконання її вимог, то тепер зрозуміло, що це доведеться робити на умовах влади. Якщо, звичайно, опозиційні лідери не бажають брати на себе відповідальність за пролиту кров.

Звісно, незрозуміло поки, чи готовий брати цю відповідальність Янукович, особливо на очах багаточисельних європейських гостей. Тому ситуація поки залишається патовою, але влада вже чітко дала всім зрозуміти, що оговталась і готова до рішучих дій. Завтра, до речі, очікується заява Держдуми Росії, в якій вона висловить свою особливу тривогу «неприкритим втручанням іноземних держдіячів у внутрішні справи суверенної України» з фактичною підтримкою дій української влади, скерованих на «стабілізацію» ситуації і відновлення конституційного ладу.

«Це поки свідома демонстрація сили, – говорить політолог Володимир Фесенко. – Я боюся, якби не було гірше, тому що люди, які запропонували Януковичу такий варіант, могли піти і на те, що було 30 листопада. Я вже не вірю в раціональну поведінку наших політиків, які роблять дурницю за дурницею. Повторення помилок в ще більших масштабах, на жаль, можливе. Не кажу, що буде повна зачистка Майдану, але можуть бути локальні дії – усунення протестувальників від Кабміну або АП, звільнення КМДА…

Щодо ідеї дивного круглого столу за участі трьох президентів політолог висловлюється так: «З президентами буде не круглий стіл, а лише обговорення ідеї і формату круглого столу, яку ті президенти висловили. Тобто президенти мають спочатку обговорити це з Януковичем, а потім з опозицією. Якщо опозиція не піде на круглий стіл, вона зробить велику помилку – яким чином тоді вони хочуть виконання своїх вимог? Те, що запропонувала Тимошенко, – «троцкізм» в сучасних умовах. Вона може просто неадекватно оцінювати ситуацію, але інші опозиційні лідери такого дозволити собі не можуть. Без переговорів з цієї кризи не вийти».

Також сьогоднішні події можна розцінювати, як намагання збити з пантелику мітингувальників та вдарити по їхній мобілізації. По-перше, багато хто може злякатися пристуності «силовиків» безпосередньо поблизу Майдану (хоча можливий і зворотній ефект). По-друге, вал інформації про наближення «Беркуту» та внутрішніх військ з різних точок Києва дезорієнтує протестуючих та їхніх лідерів, яким доводиться на ходу перерозподіляти сили та витрачати їх даремно.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: