Олекса Бик Письменник

Міліції допомагали «тітушки», які банально мародерствували

Євромайдан вистояв ще одну добу.

Євромайдан вистояв ще одну добу. Після зачистки урядового кварталу в ніч на 10 грудня влада вирішила не зупинятися на досягнутому і розвинути успіх. Тим більше, що «беркут» і внутрішні війська вже були в Києві, виведені на позиції.

Але влада злякалася йти до кінця, повторюючи сценарій силового розгону Євромайдану в ніч на 30 листопада – хоча, відверто кажучи, нічна варта революції відчутно поступалася кількісно загонам міліції. «Беркут» міг справді зачистити Майдан цієї ночі, проте обмежився лише руйнуванням барикад та звільненням перехрестя вулиць Хрещатик та Інститутська.

Міліції допомагали тітушки, які банально мародерствували, оббираючи повалені намети. Серед тих, хто командував цими діями, були помічені нардепи-регіонали Нестор Шуфрич, Владислав Лук’янов та Олег Царьов.

Проте повноцінного цілеспрямованого штурму так і не сталося. Силовики просто заблокували автобусами Хрещатик, відтіснивши людей з перехрестя. Кілька спроб штурмувати Будинок профспілок та КМДА закінчилися безрезультатно. Зрештою, «беркут» підігнав три автобуси до входу в КМДА, але маніфестанти навіть не дозволили бійцям вийти з автобусів. Тут же в натовпі було виявлено замаскованого чи то міліціонера, чи то тітушка, у якого знайшли пістолет. Влада спробувала підтягнути сюди два автобуси «беркутів» з Дніпропетровська, однак люди лягали під колеса.

Вранці Майдан почали стягуватися люди і влада зрозуміла, що програла. «Беркут» пішов спочатку з барикади на Михайлівській, а потім і від Будинку профспілок. Силовики заблокували автобусами Хрещатик біля Європейської площі. Їх прикривали курсанти академії МВС, однак недовго – скоро очеплення прибрали і автобуси поїхали. Учасники акцій протесту почали відновлювати барикади.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: