Кого каратиме Янукович? Список тих, хто «провалив» євроінтеграцію (ДОКУМЕНТ)

Кого каратиме Янукович? Список тих, хто «провалив» євроінтеграцію (ДОКУМЕНТ)

Якби президент реально хотів карати євроінтеграторів, то довелось би звільнити весь уряд і Клюєва на додачу

Минулого тижня на Віктора Януковича зійшло чергове прозріння. Після кількох років перемовин і підготовки Угоди про Асоціацію з ЄС, гарант дійшов до думки, що ця Угода виявилась провальною. Це сталось лише тепер, коли зірвано підписання Асоціації на Вільнюському саміті і коли вже місяць на вулицях столиці вирує європротест.

Більш того Янукович тепер обіцяє покарати винних. «Працівники, які займалися підготовкою цієї Угоди, будуть відсторонені, а потім, можливо, і звільнені. Це моя принципова позиція», - сказав Янукович на останньому круглому столі.

Хто ж входить до числа винних? Хто ці люди, чия праця лягла в документ вагою майже тисячу сторінок, які, будемо відвертими, навряд чи читав Янукович? Хто вів багатомісячні переговори з європейськими партнерами? І чому президент лише зараз почав бити на сполох і мовчав весь час, поки готову Угоду перекладали.

З’ясувати список тих, хто може постраждати від невдалої євроінтеграції не складає великої проблеми. Досить взяти лише Указ президента № 127/2013, яким він увів в дію рішення РНБО від 12 березня 2013 року «Про невідкладні заходи щодо європейської інтеграції України». До нього також можна приєднати розпорядження уряду від 13 лютого 2013 р. № 73-р «Про затвердження плану першочергових заходів щодо інтеграції України до Європейського Союзу на 2013 рік». Аналіз цих документів говорить про те, що складанням Угоди займались усі міністерства і відомства. Тому винними можна призначити будь-кого з урядовців, починаючи з прем’єра і його заступників або ж Секретаря НРБО Андрія Клюєва, який також курував весь процес.

Зрозуміло, що головний тягар роботи лягав на МЗС (керівник Леонід Кожара), Мінюст (керівник Олена Лукаш, її попередник – Олександр Лавринович) та Міністерство економічного розвитку і торгівлі (Ігор Прасолов). Активно участь в переговорному процесі з галузевих питань також брали Міненерговугілля (Едуард Ставицький), Міноборони (Павло Лебедєв), МВС (Віталій Захарченко), Мінфін (Юрій Колобов), Мінтранс (Володимир Козак), Мінпромполітики (Михайло Короленко), Мінагро (Микола Присяжнюк), Мінпрорироди (Олег Проскуряков). До переговорного процесу підключались й інші урядовці. Тому план Януковича знайти крайніх може звестисть до традиційного призначення цапа відбувайла. На таку роль, за останніми даними, претендують міністри Прасолов, Короленко та Кожара. Також винним можуть призначити Урядового уповноваженого з питань європейської інтеграції Валерія Пятницького. "Перепаде" і колишньому першому віце-прем'єру Валерію Хорошковському, що теж свого часу відповідав за долю Угоду. На цьому й все. Бо якби президент дійсно збирався карати причетних за провал Асоціації, то йому довелось би попрощатись з усім урядом і не тільки…

Фото: Станіслав Груздєв, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: