Московские подвиги Януковича, или Привет Майдану!

Московские подвиги Януковича, или Привет Майдану!

Новая цена на газ и кредит – верхушка кремлевских договоренностей. Что Киев даст Путину взамен – секрет

Поездка Виктора Януковича в Москву подтвердила опасения Майдана и оппозиции. «Бесплатный сыр», которого так все боялись, действительно был заготовлен в Кремле. Ближе к вечеру подтвердилась информация о том, что «Газпром» делает скидку на газ, а Путин выделяет огромный кредит.

Как заявил на пресс-конференции по итогам подписания президент России, "Газпром" уже с 1 января будет поставлять газ на Украину по цене $268,5 за тысяч кубометров, тогда как сейчас она составляет свыше $400. "Россия готова и дальше идти навстречу нашим партнерам, но перед нами стоит задача выработать действительно эффективную и долгосрочную схему взаимодействия", - заявил Путин.

Кроме того, Россия предоставляет Украине 15 миллиардов долларов долга."Имея в виду те проблемы, о которых я сказал, в украинской экономике, связанные, как я считаю, в значительной степени с мировым финансовым экономическим кризисом с целью поддержки бюджета Украины правительство РФ приняло решение разместить в ценных бумагах украинского правительства часть своих резервов из Фонда национального благосостояния объемом 15 миллиардов долларов США", — сказал Путин. та сумма сопоставима с объемом средств, выделяемых из этого фонда на российские инфраструктурные проекты.

Первые оценки украинских экспертов достигнутых договоренностей противоречивы. От «катастрофа!», до сдержанного «а что же Кремль получит взамен?». Молчание украинской стороны вынуждают ожидать крайнего варианта – после некоторой паузы Янукович все-таки поведет страну в Таможенный союз.

Пока оппозиция и Майдан решают, как реагировать на московские подвиги Януковича, первая реакция на новости из Москвы в интернет-подборке «Главкома».

Олег Соскин

Все обернулось для Украины полной катастрофой. Как только что стало известно, Путин заявил о предоставлении Украине 15 млрд. долларов коммерческого кредита.

Это означает, что Янукович загоняет Украину в долговую яму к России. По сути, он продал нас и наших детей Кремлю. Весь украинский народ отдан в кабалу.

Причем, это коммерческий кредит, то есть его нужно будет обслуживать где-то под 9% годовых, а может быть и 10%. А значит только на обслуживание этого долга каждый год Украина должна отдавать Москве до 1,5 млрд. долларов. Это уже просто оккупация, неоколониализм.

Путин не просто поставил Украину на колени, он нас уничтожил. Он взял нашу страну в петлю, это финансово-экономическая оккупация страны. Потом он просто за долги заберет нашу газотранспортную систему. То есть можно сказать, что Янукович отдал Украину Москве на растерзание.

Сергій Власенко

Як би це сьогодні не називали, по суті це відхід від ЄС, а відтак - Митний Союз.

Sergey Vysotsky

Барин продал другому барину 45 миллионов крепостных. Противно и гадко.

Vitalii Chepynoga

1. Питання про вступ до Митного Союзу не обговорювалося

2. 15 млрд. кредиту

3. Зниження ціни на газ на третину...
...Можна собі уявити на ЯКИХ умовах пішло на це керівництво України, коли навіть за таких обставин, В.Янукович відмовився від прес-конференції !!!
...Було б круто, аби "Батя" завтра мотнувся в Брюссель і підписав асоціацію з ЄС...

Yuriy Romanenko

Ну, здравствуй, управляемая буферная зона

Дмитрий Корнейчук

А в это время на вече.
Дешевый газ ображае нашу гиднисть и европейские ценности. Но мы его примем, скрепя сердцем, побратимы....

Mykhailo Gannytskyi

Вместо 15 миллиардов от МВФ под 3%, Батя берет у Путина 15 миллиардов по ставкам облигаций - это под более, чем 10% в год. Слушайте, ну, газовый контракт Тимошенко - это вообще копеечная фигня при таком раскладе.

Віктор Балога

Насправді Януковичу не обов'язково було прямо зараз підписувати будь-які документи з заголовком "Приєднання України до Митного Союзу". Він туди уже фактично вступив, взявши в Росії дорогий кредит і дешевий газ. Після цього умови вже ставитиме ВВП - він буде розказувати Януковичу коли і де "встановлювати "йолку" і як керувати "нєпакорнимі хохламі".

Ну що ж, Віктор Федорович свій вибір зробив - йому з громадянами не по дорозі. У нього свої пріоритети, в українського народу - свої. Якщо вони не збігаються, то вихід один - тільки розходитися. Бажано мирним шляхом і якомога швидше.

Bohdan Yaremenko

Перші інформаційні повідомлення, якими супроводжують візит президента Януковича в Москву, посилюють підозру, що нас знову брутально на.... Обманюють, одним словом. Загалом той факт, що хтось там веде переговори з російськими банками щодо багатомільйонних кредитів на якісь проекти, не може бути результатом візиту. Переговори - це не результат, а процес. Не факт, що вони закінчаться, не факт, що будуть результативними, не факт, що умови кредитування будуть вигідними. Знову ж таки, відчуття, що нам під виглядом мільярдів впарюють туфту, посилюється, бо ми не знаємо хто веде переговори і з якими банками.

Якщо ведуть господарюючі суб'єкти - одна справа, якщо уряд - інша ситуація. Але відчуття повного фіаско з'являється після згадки, що один з проектів, які фінансуватимуться за рахунок мільярдів кредитів - це будівництво мосту через Керченську протоку. По-перше, щоб будувати мостовий перехід через кордон, непогано було б знати, де лінія кордону проходить. По-друге, жоден з відомих мені кримських експертів не сказав про цей проект нічого схвального. Ні з точки зору економіки, ні судноплавства, ні екології, ні з якоі іншої.

По-третє, усі добре пам'ятають, що ідея цього мосту належить і активно лобіюється саме російською стороною. То навіщо Україні кредит для реалізації російських ініціатив? Далі, а хто взагалі веде переговори про фінансування цього проекту, якщо ні його технічне обґрунтування не було представлено і обговорено з громадськістю, ні тендера на спорудження проведено не було? Чи не очікує на цей міст, якщо все ж таки мільярдні кредити будуть благополучно освоєні контракторами, доля стадіонів і аеропортів, що простоюють після ЄВРО-2012 (не хочеться наврочити, але, здається, і сочинських олімпійських об'єктів теж)?

Окрім цього, говориться про якісь інші проекти в промисловості, зокрема, важкій. Щоб пізніше це не стало відкриттям для нашого уряду, якщо під проектами в важкому машинобудуванні мається на увазі співробітництво у сфері розвитку російських стратегічних наступальних ядерних озброєнь, варто поцікавитися думкою США чи не стане таке співробітництво підставою для включення Дніпропетровська та інших міст України до переліку цілей американських балістичних ракет?

Можна також поцікавитися думкою Китаю. Ні, не тому, що це ядерна держава. Просто, здається, на минулому тижні їм продали Дніпропетровську область.

Viktoriya Granina

По плану Путина губернатором Малороссии должен стать Медведчук.

"капитуляция перед Путиным, после которой последует экономическая оккупация страны, полный переход силовых структур под контроль российских советников, передача собственности непокорных украинских "олигархов" путинским протеже и – губернатор Медведчук. Таков кремлевский план план."

Vitaly Portnikov

Янукович должен согласиться не на помощь, не на переговоры. Он должен согласиться с экономической оккупацией Украины.

Sergiy Solodkyy

Зараз знову почнеться: "ми вас кормимо", "Європі ви не потрібні"... Після тиску - політичного, економічного, відкритих погроз - Росія вирішила пом'якшити свою політику щодо України. Питання лише - за що? За лояльність в Росії давно дивідендів не дають. У братню щедрість повірить хіба що фанат Дмітрія Кісєльова (сподіваюсь, в Україні таких небагато). Спогади про Харківську угоду надто живі, недавні. Невже Янукович забув про роки приниження?

Aleksandr Chalenko

(утирая слезу, и несколько волнуясь) Спасибо, Батя, спасибо!

Видео итоговой пресс-конференции Путина и Януковича смотрите тут.

Фото: «Корреспондент»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: