Євген Бистрицький : СБУ перевіряє гранти фонду «Відродження»

Євген Бистрицький : СБУ перевіряє гранти фонду «Відродження»

Виконавчий директор фонду «Відродження» розказав про інцидент з СБУ

Схоже, що після інциденту з керівником Фонду Конрада Аденауера в Україні Ніко Ланге, СБУ не припинило трусити міжнародні організації в Україні і вишукувати в їх діяльності таємну чи відкриту підтримку опозиції. Сьогодні стало відомо про черговий інцидент за участю спецслужби й авторитетного міжнародного фонду в Україні. Цього разу виконавчий директор фонду «Відродження» Євген Бистрицький, що фінансується американцем Джорджем Соросом, заявив, що співробітники СБУ зайнялися перевіркою того, чи виділені громадським організаціям гранти не використовуються в політичних цілях. Про те, чим були викликані дії спецслужби та чого варто чекати в майбутньому Євген Бистрицький розповів в бліц-інтерв’ю «Главкому».

Фонд «Відродження» заявив про факти тиску СБУ на організації, які співпрацюють з вами. Можете пояснити, як це відбувалося і коли?

Особисто до мене і до фонду ніхто з СБУ не звертався. Просто певні громадські організації Київської області повідомили нам, що до них звернулися представники СБУ з метою перевірити використання грантів фонду «Відродження». Чи часом не впливає діяльність за цими грантами на ситуацію перед виборами у відповідному регіоні. Мені повідомили, що це відбулося, але просили не називати ці організації. Співробітники СБУ нічого не знайшли, оскільки наші гранти ніколи не спрямовувалися на підтримку тих чи інших політичних сил. Тим більше, щоб якимось чином впливати на вибори. Наша діяльність спрямовується тільки на те, щоб робити вибори більш чистими та вільними.

В яких сферах працюють організації, до яких звернулося СБУ? Вони беруть участь у виборчому процесі?

Вони надають населенню соціальні послуги.

Тобто, на місцевих виборах вони ніяк не задіяні?

Я думаю, що ні. Це громадські організації, навіщо їм брати в них участь? Це не партії.

Можливо, незалежних спостерігачів готували, чи дали якийсь інший привід для уваги СБУ…

Ні, про це зовсім не йдеться.

На вашу думку, з чим пов’язані такі дії Служби безпеки України? Чому вони звернули увагу на роботу фонду «Відродження»?

Я можу лише реконструювати їх логіку. Після справи Ланге була заява МЗС України про те, що там відбулася зустріч з представниками диппредставництв США, Німеччини, Росії та Польщі. Говорили там щодо того, чи координують вони діяльність міжнародних фондів на території України. Серед цих фондів було названо і фонд «Відродження». Тоді ми дали відповідь, що нашу діяльність за визначенням аж ніяк не може контролювати дипломатичне представництво США. Наш фонд не фінансується з федеральних коштів США, а фінансується приватною особою – Джорджем Соросом. Подумати, що американська влада може вплинути на Сороса – це смішно. Там інші демократичні стосунки між громадянами і владою.

Якщо розглядати той випадок, який фактично нічим не закінчився, і цей випадок, коли СБУ починає перевіряти гранти, видані фондом «Відродженням», я можу реконструювати їх логіку. Вона не розумна, це логіка людей, які нічого не знають про діяльність нашого фонду. Я думаю, що це одна з тих нісенітностей, які ми спостерігаємо з боку СБУ в останні місяці. Починаючи від візиту до Католицького університету, й закінчуючи справою Ніко Ланге. Думаю, що це все у них не від великого розуму. Вони не розуміють, які наслідки від таких дій можуть бути. Я це списую на так званий «ексцес виконавця», коли підлеглі, відчуваючи, що є наказ прискіпливо ставитися до певних організацій, в надії на винагороду починають діяти самостійно.

Ви прогнозуєте якісь подальші дії з боку СБУ до офісу фонду «Відродження» чи інших організацій, з якими ви співпрацюєте?

З нерозумних дій випливає будь-яка можливість. Ми намагаємося бути достатньо прозорими і відповідальними у своїй діяльності.

Які у вас на даний час найкрупніші проекти, який порядок цифр допомоги, яку фонд надаєте Україні?

У нас зараз є дев’ять програм за різними напрямками. Річний бюджет фонду в Україні складає 6-8 мільйонів доларів. Остання наша програма, дев’ята – антикризова гуманітарна. Вона спрямована на допомогу найбільш постраждалим від кризи виживати в складних умовах. Це малозабезпечені, сироти, пенсіонери та інші. Ми зараз з Міністерством сім’ї, молоді і спорту та Міносвіти підтримуємо дитячі табори для дітей з малозабезпечених сімей. Також ми підтримали проекти більше ніж на мільйон доларів щодо груп продовженого дня в сільських школах і райцентрах. Субвенцій з центрального бюджету на це зараз не вистачає і діти залишаються без нагляду. Це також допомагає батькам виживати під час кризи.

В нас є програма верховенства права – ми підтримуємо правозахисні рухи. Допомагаємо організаціям, які надають безоплатну правову допомогу для мало імущих людей, які звинувачені в кримінальних злочинах. Ми підтримуємо центри надання юридичної консультації для людей, які цього потребують. Є програма посилення громадянського суспільства. Разом з владою зараз підтримуємо програму з електронного врядування. Є проект підтримки громадських організацій, які намагаються вплинути на владу, щоб вона була більш підзвітною, прозорою та відповідальною. Вони домагаються, щоб влада приймала правильні державні рішення на всіх рівнях.

Можливо, саме в цій програмі і вбачають якісь політичні маніпуляції?

Які тут можуть бути політичні маніпуляції? Що поганого в бюджетних слуханнях у містах? Олександр Попов, нинішній керівник Києва, нам давно відомий як чесний і цікавий мер, якого ми підтримували ще коли він керував містом Комсомольськ. Тоді він перший організував відкриті бюджетні слухання. Що поганого в тому, щоб мати відкриту інформацію від влади? Ми ж не підтримуємо політичні організації. Це виключено!

Не секрет, що на виборах в останні роки ми допомагали проведенню екзіт-полів. Надавали допомогу «Демократичним ініціативам», КМІС і центру Разумкова. Фонд «Відродження» робив найбільший вклад в цей проект. Чи має це політичний вплив? Можливо, для політиків, так. Ми показували їх результати. Як дзеркало.

Ще ми займалися впровадженням Незалежного зовнішнього оцінювання знань. Це цілком і повністю робота фонду «Відродження» у співпраці з Міносвіти. В цьому році ми дали гроші, щоб «Опора» і «Комітет виборців України» промоніторили ефективність ЗНО і того, як воно впроваджується. Ми побачили великі недоліки в роботі міністерства з цього приводу. Чи це можна назвати політичною складовою? Кожен сам може зрозуміти.

Можливо, бояться, що ви на місцевих виборах будете підтримувати екзот-поли. Є такі плани?

Це неосяжне поле діяльності. Не думаю, що дуже активно працюватимемо в цьому напрямку. Можливо, що в деяких регіонах ми підтримаємо ініціативи на забезпечення чесних виборів. Може, десь і екзіт-пол підтримаємо, щоб побачити реальні цифри. Поки ще думаємо, як допомогти громадськості зробити вибори більш вільними від впливу адмінресурсу.

Повертаючись до випадку з Ніко Ланге. Чи в українському офісі фонду «Відродження» є працівники-іноземці, які можуть потрапити в таку саму халепу, що і Ніко Ланге?

В нас не працюють громадяни інших держав. Всі рішення щодо грантів і розподілу фінансів ухвалюються виключно українськими громадянами, які постійно живуть в Україні.

Як думаєте, після того, як про тиск СБУ на фонд «Відродження» дізналася громадськість, до вас більше питань у них не виникатиме?

Якщо люди чинять нерозумно, то від них можна очікувати чого завгодно. Є таке правило в логіці – з неправди випливає все, що завгодно. Тому виключати якісь дії спецслужб в майбутньому не можу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: