Володимир Гришко: На Антимайдан мене запросили родичі

Володимир Гришко:  На Антимайдан мене запросили родичі

Співак, який входить до агітаційного пулу Януковича, стверджує, що влада не платить йому за виступи

Співак Володимир Гришко входить до агітаційного пулу Віктора Януковича. В переддень жорстокого нічного розгону Євромайдану Гришко виступав зі сцени Антимайдану. Через це учасники акцій протесту оголосили співакові бойкот і тому навіть довелося скасувати концерт у Львівській філармонії.

Гришко так обурився цим, що в запалі пообіцяв більше ніколи не виступати у Львові. Щоправда, у інтерв’ю «Главкому» він висловився щодо цієї ситуації менш конфліктно. Також Гришко розповів про свою прихильність до Ганни Герман, Руслани та донецьких шахтарів.

Вам довелося скасувати концерт у Львівській філармонії через Євромайдан, після чого ви пообіцяли більше ніколи не виступати у Львові. Ви не передумали?

Людям зараз не до опери, у країні складна суспільна та політична ситуація. Щодо моїх виступів у Львові, я сподіваюсь, з часом всі образи забудуться і, можливо, я знову приїду до своїх львівських прихильників. Я дуже люблю місто Львів, я завжди з радістю там виступав, в мене навіть є пісня: «Ти королева з міста Лева», яку я присвятив львів’янкам.

Вам не здається, що залученість до політичної агітації шкодить вашій концертній діяльності?

Я займаюсь музикою, а не агітацією. Я нікого ні до чого не агітую, музика аполітична і ніякого відношення до політики не має. Що стосується мого виступу на Європейській площі – то хіба там стоять не ті ж самі люди? Я не розділяв ніколи людей, а тим більш українців за будь-якими критеріями, мета у всіх одна – жити краще.

Чому тоді, наприклад, нардеп від ПР Таїсія Повалій не співала на Антимайдані, а ви хоч і не нардеп - співали?

Я вважаю, краще це спитати у самої Таїсії.

Хто саме запрошував вас виступати на Європейській площі? Взагалі, з ким підтримуєте стосунки у Партії регіонів?

На Європейській площі я виступав, щоб підтримати шахтарів, які віддають своїй праці своє життя. Виступити там мене запрошували мої родичі з Маріуполя, родичі мого покійного діда – рідна тітка Людмила Борисівна та племінник по дідовій лінії Ігор. Мій дід до кінця життя працював на шахті і помер ще не старим чоловіком. Щодо партії, то я підтримую стосунки зі своїми друзями, незалежно від їх політичних поглядів. Наприклад, я спілкуюся з Петром Симоненком, - це чудова інтелігентна людина, яка цінує класику і допомагає талановитим виконавцям. Одному з випускників мого продюсерського центру, Івану Березовському, він допоміг поїхати до Австрії. Тобто він підтримує молодь, я завжди це цінував у людях. Ганна Миколаївна Герман – видатний політик і чарівна жінка, котру я завжди запрошую на свої концерти. Мої друзі поважають мистецтво. То ж моя дружба визначається не політичними поглядами, а взаєморозумінням і повагою один до одного.

Чи оплачувався ваш виступ на Антимайдані?

Ні. Я прийшов туди підтримати людей, які висловлюють свою незалежну точку зору. Мій дід працював у шахтах на Донеччині, він віддав на це життя, він помер ще не старим чоловіком. На Європейській площі стоять такі ж самі люди, які залишають у шахтах своє життя, які дуже тяжко працюють. Коли я співав для цих людей – я бачив у небі очі свого покійного діда…

Хто допомагає обирати репертуар для таких виступів? Які критерії добору?

Ніхто не обирав репертуар. Я співав ті пісні, які зазвичай співаю. І ніхто мені не казав, що мені треба заспівати, а що не треба. Я співаю ті пісні, які хочуть чути мої прихильники.

Чи підтримуєте ви стосунки з кимось, хто виступає на Євромайдані?

Звісно, підтримую. Я спілкуюсь з Русланою, я ціную в ній видатну співачку і не бачу нічого політичного, я спілкуюсь з Олегом Скрипкою, з Фаготом та з іншими артистами. На Майдані стоять мої студенти… Я їм сам казав, що, якщо вам є, що сказати, - то йдіть і висловлюйте свою точку зору. Ми живемо у демократичному суспільстві, де кожен має право на свободу слова. А мистецтво, я ще раз кажу, воно аполітичне. Україна – єдиний, великий і нероздільний народ, який не зможуть поділити два Майдани, бо і там, і там люди стоять за одну ідею – жити краще.

Де б ви більше хотіли жити - в ЄС чи РФ?

А чому такий маленький вибір (сміється)? Мені подобається і у Європі, і в Америці, і в Росії, проте я українець, я люблю Україну і жити я хочу саме тут.

Але ще зовсім недавно ви обіцяли виїхати жити до США. Чи не передумали?

Я виїхав у США у 89-му році, я прожив там більше 20 років, там народилися мої діти. Зараз я буду їздити туди працювати на короткі терміни, проте багато часу буду проводити в Україні. В Америці я хочу спробувати себе в ролі естрадного співака, тому я туди їду.

Новий рік проведете в родинному колі чи на концерті?

В родинному колі, будемо із родиною та близькими друзями зустрічати Новий рік та Різдво у Ялті. Я вважаю, що це родинне свято, яке об’єднує, то ж я буду зі своєю дружиною та дітьми на Новий рік.

Ви не працюєте в новорічну ніч з принципу?

Я отримав багато запрошень на виступ у новорічну ніч, але я відмовився. Я не хочу бути у Новий рік далеко від своєї родини. Я вважаю, що Новий рік треба зустрічати виключно у родинному колі, - це щастя я ні на що не проміняю і ні за які гроші.

Чи виправдало себе вашу рішення перейти з класичного на поп-репертуар?

Це не був перехід, я вирішив розширити горизонти своєї творчості. Моя оперна кар’єра дуже багато мені дала, а тепер я вирішив спробувати себе в якості естрадного виконавця. Зараз я працюю із Русланом Квінтою, чим я дуже задоволений. Дуже скоро прихильники моєї творчості побачать кліп на пісню «На Днепре-реке». Завжди цікаво відкривати щось нове у собі.

Ви були радником попереднього президента. Чи отримували ви подібне запрошення від Віктора Януковича?

Подібних запрошень я не отримував.

Але якби ви були радником Януковича - що саме перш за все порадили б зробити в галузі культури?

Прийняти обґрунтований закон про меценатство в Україні. Також я порадив би надати всім театрам незалежно - державним чи ні, спонсорську підтримку для розвитку українського театру. Особливу увагу я би порадив приділити підтримці ветеранів української сцени.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: