Юрій Кулик: У Будинку профспілок – короста і туберкульоз

Юрій Кулик: У Будинку профспілок – короста і туберкульоз

Глава Федерації профспілок стверджує, що Євромайдан завдав організації мільйонні збитки

Федерація профспілок України вимагає від Євромайдану звільнити приміщення Будинку профспілок, зайняте учасниками революції, вже з 30 грудня. Угода оренди, укладена з опозицією, діяла майже місяць, але тепер ФПУ не хоче її продовжувати.

Попри це, учасники акцій протесту утримують також і Жовтневий палац, який теж належить ФПУ – але вже без жодної угоди оренди.

Голова ФПУ Юрій Кулик в інтерв’ю розповів «Главкому» про причини такого рішення Федерації. За його словами, збитки від Євромайдану оцінюються в мільйони гривень, а самі приміщення доведені до жахливого стану.

Будинок спілок давно зайнятий учасниками Євромайдану. Чому ФПУ лише тепер хоче розірвати угоду оренди?

З самого початку, коли 1 грудня самовільно захопили Будинок спілок представники опозиції, кілька чоловік сюди зайшли у масках. Вони познімали всі відеокамери, на всіх поверхах. Це була неділя, я був за містом, але приїхав сюди терміново. Поговорили, домовилися, що виділимо їм кілька приміщень – спочатку 6, потім ще… Я пішов на це, щоб ми могли бути впевненими у тому, що якщо будуть якісь збитки – була й відповідальна особа. На тиждень ми уклали цю угоду, потім пролонгували її до 25 грудня.

На жаль, в цей період відбулися події, які мене особисто обурили. Відбулося захоплення приміщення Жовтневого палацу культури. Ми їх дуже вмовляли, щоб цього не робили, бо йдуть новорічні свята, в нас заплановані деякі концерти, в тому числі закордонних виконавців, та й інші заходи, укладено угоди, проплачено кошти. Це не подіяло.

На сьогоднішній день щодо Жовтневого палацу не укладено жодної угоди, учасники акцій протесту перебувають там абсолютно незаконно, займаючи 3 тис квадратних метрів приміщення. Це і гардероб, і балкони, і хореографічні гуртки – все це припинило свою роботу. Ми ледве-ледве провели кілька запланованих концертів, тому що глядачі йшли на них, переступаючи через сплячих. Деякі приміщення довели до жахливого стану, в деяких треба буде робити капітальний ремонт.

Ми за 57 років вперше не провели ялинку для дітей. Спонсори знайшлися, які заплатили 960 тисяч грн., щоб провести ялинку для дітей-сиріт та дітей-інвалідів. Але зараз спонсор забрав ці гроші, нічого не будемо проводити.

Ви вже підраховували збитки?

Загалом нанесено збитків Жовтневому палацу приблизно на півтора мільйони гривень. Мітингувальники якусь там частину платили. Платили налом прибиральницям, по 70 грн, бо ті відмовлялися там прибирати.

Або ось уклав угоду наш комбінат харчування. Вони (учасники Єворомайдану – «Главком») готують там, харчуються. Але що це таке – в їдальні ночують! З їдальні винесли на Євромайдан 200 стільців. Просто взяли і забрали. Збитків загалом десь на 100 тис грн.

І по нашому приміщенню (Будинок профспілок – «Главком») вони десь 100 тис грн. вже заплатили, але перший транш був 500 грн. всього за дев’ять днів. Вони зараз кількасот тисяч гривень винні нашому господарському відділу за ці всі збитки.

Але ж людям і справді потрібно десь спати, потрібно десь обладнати медпункт, наприклад.

Зараз, до речі, у Будинку спілок склалася дуже тяжка епідеміологічна ситуація.

Є інформація, що вже офіційні зафіксований випадки корости, вітрянки, відкритої форми туберкульозу і т.д. Наша медсестра з медпункту не витримала цього і просто втекла. І хворі не їдуть до лікарні, тому що часто у них просто немає документів. А нам говорять, що це все – члени профспілок.

Фірми, які орендують у нас приміщення, вже почали шукати нові офіси, хочуть з’їхати.

Тому президія проголосувала за те, щоб не продовжувати цей термін договору з Євромайданом. Ми попросили їх до 30 грудня звільнити приміщення, щоб ми могли провести тут дегазацію, санітарну обробку. Бо вже мені от сказали вчора, що вже воші з’явилися.

Народний депутат України Степан Кубів отримав листа від нашого господарського управління, ось його підпис, що вони ознайомлені.

А як ви ставитеся до того, що деякі незалежні профспілки - наприклад, Волинця – відкрито підтримали революцію?

Волинець – колишній депутат від партії «Батьківщина». Тому він завжди був політизований.

А я б міг сісти за стіл і поговорити, чим насправді повинні займатися профспілки. Ми кожного року обробляємо і готуємо близько тисячі нормативно-правових актів з питань соціально-економічного захисту працівників. Цього року нам, на жаль, не вдалося підписати Генеральну угоду, тому що бюджету не було, тому що роботодавці по деяких пунктах не погодилися.

Мій заступник присутній на всіх засіданнях Кабміну, майже на кожному засіданні він виступає. Деякі проекти рішень Кабміну просто знімалися після нашої критики, на нашу вимогу.

Ми вели переговори з МВФ, і пару років тому у нас був прямий телевізійний міст з Вашингтоном. І ми сказали, що категорично проти вимоги МВФ не підвищувати пенсії і зарплати, а підвищити тарифи на комунальні послуги. Ми сказали, що зробимо тут такий вітер, що мало не здасться.

А ви особисто на чиєму боці – влади чи Євромайдану?

Особисто я – за порядок. Ми не політична організація, і ми не лягли під владу, і не ляжемо під опозицію.

Ми – громадська організація, ми поза політикою. ФПУ у своїх статутних документах задекларувала: вона поза політикою, не підтримує жодної політичної партії. І завжди дотримується цього принципу. На виборах ми сказали нашим місцевим організаціям: визначайтеся самі. На Заході, я розумію, підтримають опозицію, на Сході владу. В наших заявах неодноразово підкреслювалося, що ми не проти євроінтеграції.

Тому, коли дехто з політиків говорить, що вони діють від імені 8 млн. членів профспілок (а саме стільки об’єднує зараз ФПУ), це просто неправда.

Ми – за те, щоб працював наш товаровиробник, щоб була нормальна заробітна плата. Щоб погасили біля мільярда гривень заборгованості, в тому числі бюджетникам. Головне для нас – соціально-економічний захист членів профспілок.

Я казав: якщо це члени профспілок, то давайте я звільню всі наші готелі, оздоровниці, нехай не лежать на підлозі. Але за плату.

Скільки майна зараз перебуває на балансі ФПУ? На яку суму?

Це дуже хвороблива тема. Майно дерибанять, бо тільки ФПУ сьогодні ще залишилася з майном.

Хто саме дерибанить?

Різні є випадки. Під різними приводами відбираються об’єкти. То немає папірця якогось, то загубили документ.

Тільки за останній місяць суди відібрали у нас 17 об’єктів.

Чому ФПУ не протестує проти заборгованостей по зарплаті, які регулярно виникають, особливо цієї осені? Чому не оголосила страйк?

З даного питання (заборгованості виплати зарплат) ми постійно ведемо перемовини з владою. До страйку справа не дійшла. Але терпець у людей може увірватися.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: